Annons
Annons
Annons Annons

Region ber om ursäkt för »experimentell metod«

Nyheter 16 NOV 2018 IVO kritiserar en läkare då denne använt en experimentell metod på en höftpatient. Samma metod har använts flera gånger tidigare på sjukhuset och på andra håll i landet.

Stort intresse för fadderskap

Nyheter 16 NOV 2018 I januari startar Läkarförbundet ett fadderskapsprogram riktat till utlandsutbildade läkare. Hittills har intresset för att bli fadder varit över förväntan. Det säger Hanna Vihavainen, internationell samordnare och projektledare på Läkarförbundet. (1 kommentar)

Annons Annons
bild

Härjedalingar kan få vård i Norge

Nyheter 16 NOV 2018 Invånarna i västra Härjedalen kan nu få akutsjukvård och större operationer i Tynset i Norge, enligt ett nytt avtal. Region Jämtland Härjedalen har sedan tidigare ett avtal för planerad sjukvård i Norge.

bild

»Jobbet som allmänmedicinare är extra roligt på landsbygden«

Människor & möten 16 NOV 2018 Louise Emilsson är allmänläkare på Nysäters vårdcentral i Värmland. Som forskare har hon just fått en av allmänmedicinens prestigefyllda utmärkelser vid WONCA 2018, världskongressen för allmänläkare. 

»Vem kan hjälpa onkologjouren att ta hand om en hungrig, törstig och kissnödig hund?«

bild

Krönika 16 NOV 2018 Jourtjänstgöring på akuten. Ett synnerligen tråkigt besked aktualiserar ett synnerligen ovanligt problem som onkologjouren nära nog går bet på att lösa. Men vad tänkte kandidaten innan han somnade den kvällen? Nina Cavalli-Björkman berättar i sin krönika.

Annons Annons

Även SLF och Sjukhusläkarna efterlyser listning på läkare

bild

Nyheter 15 NOV 2018 Listning på läkare och listningstak saknas. Det tycker både Sjukhusläkarna och Sveriges läkarförbund som lämnat in sina remissvar på betänkandet »God och nära vård«. 

Ökad platsbrist i stora regioner

Nyheter 15 NOV 2018 Överbeläggningarna på svenska sjukhus har fördubblats på fem år. Men det skiljer stort mellan landstingen – i ett är ökningen nästan 50 procent på ett år.

Vårdanalys: Så blir vården personcentrerad

bild

Nyheter 15 NOV 2018 I en ny rapport ger Myndigheten för vård och omsorgsanalys (Vårdanalys) stöd och strategier för hur hälso- och sjukvården kan bli mer personcentrad, baserade på internationell forskning. (1 kommentar)

Läkarförbundet: Den politiska låsningen är inte bra för vården

Nyheter 15 NOV 2018 Det politiska dödläget är inte bra för den svenska hälso- och sjukvården som är i stort behov av reformer. Det är budskapet från Sveriges läkarförbund när övergångsregeringen nu presenterat sin budget.

Nytt system för sjukintyg – läkarförening kräver region på skadestånd

Nyheter 14 NOV 2018 Systemet för sjukintyg fick läkarföreningen att se rött. Nu kräver de regionen på skadestånd.

Stockholms läkarförening positiv till landstingets schemabesked

Nyheter 14 NOV 2018 Stockholms läkarförening är försiktigt positiv till det blågröna styrets besked om att schemaläggning av läkare i landstinget ska beslutas »i det nära ledarskapet« utifrån verksamhetens och patienternas behov och inte från den politiska nivån.

Riksrevisionen: Se över processen för sjukskrivning vid psykisk ohälsa

bild

Nyheter 14 NOV 2018 En översyn behövs för att förbättra arbetet med sjukskrivning av patienter med psykisk ohälsa, menar Riksrevisionen.

bild

Nya regler för antagning till kompletteringsutbildningar

Nyheter 14 NOV 2018 Antagningsreglerna till kompletteringsutbildningarna för läkare med utländsk examen från land utanför EU/EES görs om. Enligt ett nytt urvalskriterium prioriteras de som varit närmast att klara det medicinska kunskapsprovet.

Blågrönt backar om schemaläggning i Stockholms läns landsting

bild

Nyheter 13 NOV 2018 Den blågröna majoriteten i Stockholms läns landsting vill nu »undanröja varje skugga av tvivel« om att frågan om läkares schemaläggning ska skötas lokalt och utifrån verksamhetens och patienternas behov. Det säger finanslandstingsråd Irene Svenonius (M).

bild

Karolinska bekräftar: Chef avgår

Nyheter 13 NOV 2018 I svallvågorna av anklagelserna mot en överläkare om trakasserier på antisemitisk grund avgår nu en hög chef som haft ansvar för den enhet där händelserna ska ha ägt rum. Det bekräftar Karolinska universitetssjukhusets tillförordnade sjukhusdirektör på tisdagen.

RMV lägger locket på

Nyheter 13 NOV 2018 Hur går Rättsmedicinalverket (RMV) vidare efter turbulensen kring de medicinska åldersbedömningarna av asylsökande? Tunga rättsmedicinska experter vill se en oberoende utredning – men myndighetens ledning vill inte uttala sig om läget. (5 kommentarer)

Chef på Karolinska avgår

Nyheter 13 NOV 2018 Efter anklagelser om trakasserier av judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset väljer en berörd chef att avgå. Ytterligare en chef uppges ta en »time out«. Det rapporterar Aftonbladet. ()

M+S+L styr i Västernorrland

Nyheter 13 NOV 2018 Nu är styret klart i Region Västernorrland. Det blir ett blocköverskridande trepartistyre mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. ()

Annons Annons

Husrannsakan stoppade sabotaget

Nyheter 13 NOV 2018 200 samtal saboterade vårdcentralens kösystem och oroade personalen. Men efter polisens husrannsakan hos en misstänkt har verksamheten gått tillbaka till det normala. ()

»Vi opererar alla vi hinner, helt enkelt«

Människor & möten 13 NOV 2018 Plastikkirurgen Malin Hakelius från Uppsala har opererat personer med medfödda ansiktsmissbildningar, framför allt läpp-, käk- och gomspalt, inom ramen för Operation Smile, en ideell verksamhet grundad 1982. (2 kommentarer)

Karolinskas läkarförening vill se snabbutredning av nygammal akut

Nyheter 12 NOV 2018 Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset lägger nu fram sitt förslag till en nygammal, breddad akutverksamhet i Solna. Föreningen hoppas på en snabbutredning för att mota den kris man ser stå för dörren. ()

Sahlgrenska får IVO-kritik för bristande info om vårdskadehändelse

Patientsäkerhet 12 NOV 2018 Inspektionen för vård och omsorg anser att Sahlgrenska universitetssjukhuset vidtagit nödvändiga åtgärder efter en händelse för två år sedan där en gravid kvinna avled. Däremot anser myndigheten att det finns brister vad gäller att informera om resultatet av internutredningen av händelsen och de lärdomar som har dragits. ()

Annons Annons

Minskad förskrivning av antibiotika till barn

Nyheter 12 NOV 2018 Förskrivningen av antibiotika per 1 000 invånare har minskat den senaste tioårsperioden, framför allt hos barn. ()

Ove Andersson slutar i styrelsen

Nyheter 12 NOV 2018 Styrelseveteranen, och nuvarande andre vice ordförande i Läkarförbundet, Ove Andersson fanns inte med i valberedningens förslag på ny förbundsstyrelse inför det kommande fullmäktigemötet. Nu väljer han att inte ställa upp för omval. ()

»… för att befria oroliga sinnessjuka från deras olidliga ångest«

Kultur 12 NOV 2018 Lobotomi eller leukotomi är ett hjärnkirurgiskt ingrepp som vill bota eller lindra schizofreni, svår ångest och oro eller andra psykiska sjukdomar. Metoden användes flitigt i Sverige under 1940- och 50-talen.Thomas Skoglund, neurokirurg i Göteorg, har undersökt rapporteringen om lobotomi i den tidens morgontidningar: först hyllande, därefter alltmer omvärderande. ()

Psykiater föreslås få ledande uppdrag

Nyheter 09 NOV 2018 Psykiatern Sofia Rydgren Stale föreslås bli ny andre vice ordförande i Läkarförbundet. Det uppger förbundets valberedning inför det kommande fullmäktigemötet. Valberedningen föreslår också omval av förbundets nuvarande ordförande, Heidi Stensmyren. (1 kommentar)

Flera organisationer vädjar: Behåll Läkemedelsboken

Nyheter 09 NOV 2018 Representanter för inte mindre än 17 organisationer skriver en vädjan till Läkemedelsverket och regeringen att behålla Läkemedelsboken. (1 kommentar)

»Senare på natten … ensam släpper jag fram sorgen över någon annans barn.«

Krönika 09 NOV 2018 I jobbet som läkare händer det att människor dör, man vänjer sig och händelserna lämnar få spår. Men att barn dör kan man inte vänja sig vid, utan minns varje enskilt fall, skriver Jakob Ratz Endler i sin krönika.   (4 kommentarer)

Nytt projekt ska visa forskningsfuskets drivkrafter

Nyheter 09 NOV 2018 Macchiarini-affären satte djupa spår i forskningsvärlden och minst sagt aktualiserade frågan om forskningsfusk. Men hur utbrett är fusket? Det ska ett nytt forskningsprojekt i Linköping ta reda på. ()

Kökaos till medicinska kunskapsprovet

Nyheter 09 NOV 2018 Trycket på att få skriva det medicinska kunskapsprovet är enormt, trots att platserna har utökats. Det senaste teoretiska delprovet blev fullbokat på tio minuter. Nu införs prioriteringsregler för att skapa ett bättre system – men även de nya reglerna väcker kritik. ()

Cosmic nere i Uppsala

Nyheter 09 NOV 2018 På torsdagskvällen havererade journalsystemet i hela Region Uppsala. ()

Digital vård får fyra principer

Nyheter 09 NOV 2018 Fyra principer ska uppfyllas för att vård och behandling ska lämpa sig för digitala vårdtjänster. Det uppger nu Socialstyrelsen. ()

Privata aktörer har visat intresse för Voon i Sollefteå

Nyheter 08 NOV 2018 Det kan bli en fortsättning för den vårdcentral i Sollefteå som drivs kooperativt av den ekonomiska föreningen Voon. Flera privata aktörer uppges visa intresse för att ta över. Men det måste gå fort för annars riskerar kompetensen att försvinna, menar en av vårdcentralens distriktsläkare. ()

»Om vi ska hjälpa Voon, ska vi hjälpa alla«

Nyheter 08 NOV 2018 Region Västernorrland hade inte kunnat agera annorlunda för att rädda den ekonomiska föreningen Vård och omsorg i Norrland (Voon) från konkurs. Det säger Jan-Olov Häggström (S), vice ordförande i regionstyrelsen, apropå kritiken. ()

Visselblåsarna fick bakslag i domstolen – överklagar

Nyheter 08 NOV 2018 Det går inte att överklaga Karolinska institutets beslut att fälla och klandra visselblåsarna i Macchiarini-ärendet för forskningsfusk. Det har Förvaltningsdomstolen slagit fast. Nu får visselblåsarna hjälp av stiftelsen Centrum för rättvisa. ()

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.