Annons
Annons
Annons

Stort intresse för kompletteringsutbildning

Nyheter 24 OKT 2017 Söktrycket är högt till den nya kompletterande ettåriga utbildningen för läkare med utländsk examen som startar i Lund i vår. I Umeå startar ytterligare en utbildning om ett år. Där väljer man ett tvåårigt upplägg med fokus på medicinsk svenska första året.

bild

Macchiarini försvarar sina ingrepp – och fortsätter att arbeta

Nyheter 24 OKT 2017 Kirurgen Paolo Macchiarini försvarar de omstridda transplantationerna med syntetiska luftstrupar som han utförde i Sverige och säger att han fortsätter att operera runt om i världen. Det framkommer i en intervju som TV4 sände på måndagen.

Annons Annons

Rävigt om Macchiarinis fall

bild

Recension 24 OKT 2017 Räven raskar över scenen i upptakten av Ylva Lööfs satiriska pjäs om och kring den akademiska härdsmälta som gjorde »Fallet Macchiarini« möjligt. Ylva Böttiger och Carl Johan Östgren, medicinska redaktörer på Läkartidningen, har sett Östgötateaterns föreställning.

HSAN:s ordförande bekymrad över »kryphål« i lagen

Nyheter 23 OKT 2017 HSAN:s ordförande Susanne Billum efterlyser starkare lagstöd för att kunna kräva att läkare, som fått legitimationen återkallad och vill ha en ny, visar att de är lämpliga och har aktuella medicinska kunskaper. I dag måste nämnden i värsta fall säga ja utan att veta någonting om personen.

Rapport från framtidens geriatrik och äldrevård

bild

Kultur 23 OKT 2017 Framtiden är redan här, åtminstone inom svensk äldrevård. Gunnar Akner, professor i geriatrik, Linnéuniversitetet, Kalmar, har sammanställt en rapport som redan nu kan visa hur man i framtiden lyckades utforma ett integrerat, koordinerat och mänskligt vårdsystem, baserat på kunskapsområdet geriatrik och anpassat för äldre personer med multipla, ofta komplexa, hälsoproblem.  (1 kommentar)

Annons Annons

Psykiater IVO-anmäler bolag över NP-utredningar

Nyheter 23 OKT 2017 En barnpsykiater anmäler ett privat vårdbolag till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Hans intryck är att bolaget gör neuropsykiatriska utredningar »på löpande band utan tillräcklig reflektion« med felaktiga diagnoser som följd.

Skönhetsingrepp utreds på nytt

bild

Nyheter 23 OKT 2017 Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utreda om den som genomgår en skönhetsbehandling som kräver medicinsk kompetens ska omfattas av samma skydd som finns i hälso- och sjukvårdslagstiftningen.

Byggnaden blev målet – verksamheten glömdes bort

bild

Recension 23 OKT 2017 Byggandet av supersjukhuset Nya Karolinska överskuggade tankarna på de verksamheter som det skrytiga miljardbygget skulle ha till uppgift att tjäna. Det är kontentan av professorn och forskaren Jan Öhrmings akademiska studie, en ny bok som recenseras av seniorprofessorn Lars L Gustafsson.

KI-forskare uppges ha dömts till döden i Iran

Nyheter 23 OKT 2017 KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som hållits fängslad i Iran sedan i april förra året, uppges ha dömts till döden.

Djurens rätt polisanmäler Macchiarini på nytt

Nyheter 20 OKT 2017 En tidigare anmälan från Djurens rätt om misstänkt brott mot djurskyddslagen riktad mot Paolo Macchiarini lades tidigare i år ner av åklagare. Men nu polisanmäler organisationen återigen kirurgen för dennes djurförsök.

Läkarförbundet stöttar läkarstudenter ekonomiskt

bild

Nyheter 20 OKT 2017 52 läkarstudenter får ekonomiskt stöd av Läkarförbundet i höst. Genom en fond, understödsfonden, kan förbundsmedlemmar som inte längre kan få studiemedel få hjälp att klara sig under sista delen av läkarstudierna.

bild

Nytt steg mot nationell läkemedelslista

Nyheter 20 OKT 2017 Regeringen ger E-hälsomyndigheten i uppdrag att förbereda för införandet av en nationell läkemedelslista. Det handlar bland annat om att få till anslutningar från de vård- och apotekssystem som berörs. (2 kommentarer)

WMA-upprop för att bekämpa hälsorisker i klimatets spår

bild

Nyheter 20 OKT 2017 World Medical Association, WMA, ber världens regeringar att avsätta medel till hälso- och sjukvård för att bekämpa följderna av klimatförändringarna och hjälpa klimatflyktingar.

»Nu har Joanna tillräckligt bra koll på vad hon inte kan för att bli överläkare.«

bild

Krönika 20 OKT 2017 Cirka sex år efter läkarlegitimeringen har man bra koll på vad man kan i sitt läkaryrke. Och tillräckligt bra koll även på vad man inte kan. Man är helt enkelt kvalificerad att bli överläkare, berättar Joanna Ahlkvist i sin krönika. (2 kommentarer)

Läkare kritiska till centralisering av barnsjukvård

Nyheter 19 OKT 2017 Den styrande alliansen i Region Jönköpings län vill att alla barn som behöver sjukhusvård ska vårdas på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Men läkare är kritiska och kräver att få se en konsekvensanalys. ()

Hundratusen underskrifter för Fikru Maru

Nyheter 19 OKT 2017 Nära 112 000 personer har skrivit på ett upprop till den etiopiska regimen att frige den svenske hjärtläkaren Fikru Maru omedelbart. Han har nu suttit frihetsberövad i fyra år utan att fällas i domstol. ()

Regeringen utreder legitimation för undersköterskor

Nyheter 19 OKT 2017 Regeringen vill utreda möjligheten att införa legitimation för undersköterskor. Det berättade socialminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på torsdagen. ()

Annons Annons

Regeringen vill locka till utveckling av nya antibiotika

Nyheter 19 OKT 2017 Regeringen vill ge läkemedelsindustrin ekonomiska morötter att satsa på att utveckla nya antibiotika som står emot motståndskraftiga bakterier. Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att hitta nya modeller för hur det ska gå till. ()

»Inte Rättsliga rådets sak att tolka abortlagen«

Nyheter 19 OKT 2017 Nu backar Göran Ewerlöf, ordförande i Socialstyrelsens rättsliga råd, från uttalandet i medier om att läkare som låter foster stötas ut levande i vecka 22 inte följer abortlagens bestämmelser. ()

»Svart låda« ska göra operationer säkrare

Nyheter 18 OKT 2017 Karolinska universitetssjukhuset ska testa en ny metod för att samla data från operationer, ungefär som »svarta lådan« i ett flygplan. ()

Omfattande spridning av VRE på Karolinska universitetssjukhuset

Nyheter 18 OKT 2017 Under tre månader i våras drabbades Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Capio rehab Saltsjöbaden av 50 fall av vankomycinresistenta enterokocker, VRE. Nu lex Maria-anmäls utbrottet. ()

Annons Annons

Sätter standarden för hela sjukhuset

Nyheter 18 OKT 2017 Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm är först i Sverige med ett helhetsgrepp för att få alla läkare att jobba på samma sätt med patientnära ultraljud. På sikt är målet att resten av landet ska haka på konceptet. (1 kommentar)

Macchiarinis djurförsök får kritik i rapport

Nyheter 18 OKT 2017 Det har funnits flera allvarliga brister kring de djurförsök som Paolo Macchiarinis forskargrupp utförde vid djuravdelningarna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge mellan 2011 och 2016. Det konstateras i en utredningsrapport. (1 kommentar)

Manligt privilegium att välja specialitet efter intresse

Nyheter 17 OKT 2017 Manliga och kvinnliga läkarstudenter och nyexaminerade läkare har liknande karriärdrömmar – men det verkar vara ett manligt privilegium att välja specialitet efter intresse. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.  (4 kommentarer)

Stort tryck på barncancervården

Nyheter 17 OKT 2017 Vårdplatsbristen inom barncancervården är fortsatt utbredd, konstaterar Barncancerfonden. Orsaken uppges i första hand vara sjuksköterskebrist. ()

Stor oro över läkarstudenters fallande resultat

Nyheter 17 OKT 2017 Allt fler läkarstudenter misslyckas med studierna de första terminerna. Oron över utvecklingen är stor. »Studenterna är inte dummare än förr och vi har inte gjort utbildningen svårare. Så det är helt klart något som fallerar«, säger Agneta Ekman, universitetslektor vid Göteborgs universitet. (8 kommentarer)

»Jag förstår inte varför man måste ha kunskap på sådan detaljnivå«

Nyheter 17 OKT 2017 AT-läkaren Camilla Håkansson Vavruch, som själv gått läkarprogrammet i Linköping, ger de nya läkarstudenterna studieråd. Samtidigt tycker hon att dagens läkarutbildning ställer för höga krav. (8 kommentarer)

»Jag lever långsammare – men får inte mindre gjort«

Människor & möten 17 OKT 2017 Niklas Nygren arbetade som psykiater på en öppen mottagning när han drabbades av utmattningssyndrom. Nu är han tillbaka på jobbet och har skrivit en bok om erfarenheten som har påverkat såväl yrkes- som privatlivet. ()

Strejkande polska läkare får stöd

Nyheter 16 OKT 2017 World Medical Association, WMA, har fattat beslut om att stötta de hungerstrejkande ST-läkarna i Polen. ()

WMA vill införa etiska regler för rekrytering

Nyheter 16 OKT 2017 Förra veckan höll World Medical Association sitt årliga möte i Chicago. Där antogs bland annat en policy om att bekämpa en snedfördelning av vårdpersonal i världen. ()

Från spekulum till kamerakapsel

Kultur 16 OKT 2017 Endoskopin är ingen modern uppfinning, som man kanske skulle kunna tro. Mellan de gamla egyptiernas försök att undersöka näskaviteten med hjälp av spekulum och solljus, och kapselendoskopin som utreder misstänkta sjukdomar i hela magtarmkanalen, finns en flertusenårig utveckling av försök, misslyckanden, mödosamma framsteg och genombrott. ()

Moderniserad läkared klubbades vid WMA:s årsmöte

Nyheter 16 OKT 2017 World Medical Association, WMA, har moderniserat den »internationella läkareden«. Nu ställs bland annat krav på att respektera patientens autonomi. Ett viktigt ställningstagande, tycker Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. (2 kommentarer)

JK går inte vidare med Macchiarinis förtalsanmälan

Nyheter 16 OKT 2017 Läkaren och låtskrivaren Henrik Widegren polisanmäldes för grovt förtal av Paolo Macchiarini, men justitiekanslern, JK, kommer inte att inleda någon förundersökning. Det uppger Sydsvenskan. ()

Facket: »Stort steg bakåt« för akutkirurgin i Örnsköldsvik

Nyheter 13 OKT 2017 Arbetet med att lösa den krisande situationen för akutkirurgin i Örnsköldsvik »motarbetas aktivt av arbetsgivaren«. Det menar fackföreningen som ryter ifrån efter nya utspel de senaste dagarna. Arbetsgivaren menar att det finns en missuppfattning från fackets sida. ()

»Man kan sörja bristen på positiva överraskningar och värna om de tillfällen som ges.«

Krönika 13 OKT 2017 Läkare såväl som patient kan applådera tillförlitligheten i sjukvården – resultat av en standardisering som gör att vårdkonsumenter vet vad de får. Överraskningar är inte önskvärda men man kan sörja bristen på positiva sådana och värna om de tillfällen som faktiskt ges, menar Jakob Ratz Endler i sin krönika. (1 kommentar)

Annons Annons