Annons Annons
Annons Annons
bild

Varannan region har inte infört primär screening för HPV

Nyheter 25 MAR 2019 Det går fortsatt trögt med införandet av det nationella vårdprogrammet för prevention av livmoderhalscancer. Bara nio regioner har hittills infört primär screening för HPV för kvinnor över 30 år, enligt en kartläggning.

»Laurell« tillbaka för tionde gången

bild

Recension 25 MAR 2019 På svenska och anpassad efter förhållanden i Norden är klassiska »Laurells« nu utgiven i sin tionde upplaga. Referensverket i klinisk kemi har blivit större och tyngre, vilket är ett gott tecken på att klinisk kemi växer och utvecklas, skriver Läkartidningens anmälare.

Annons Annons
bild

Datainspektionen granskar journalåtkomst hos åtta vårdgivare

Nyheter 25 MAR 2019 Datainspektionen ska undersöka vem som kan se vad i journalsystemen hos åtta vårdgivare samt om systemens loggar är tillräckligt bra för att spåra otillåten åtkomst. Bland vårdgivarna som granskas ingår fyra universitetssjukhus och ett nätläkarbolag.

»Jamen, hur svårt kan det vara? Det är väl klart att Ali behöver sitt insulin.«

bild

Krönika 25 MAR 2019 Om en person med diabetes har fått avslag på sin asylansökan, och dokumentet som berättigar till subventionerat insulin har slutat gälla, blir det läkarens problem att säkra kontinuiteten i den livsnödvändiga behandlingen. Sophia Rössner berättar om en utmaning i vardagen på diabetesmottagningen.

Annons Annons

Sjuksköterskor flyr intensivakuten på Nya Karolinska

bild

Nyheter 25 MAR 2019 En stor del av de fast anställda sjuksköterskorna vid intensivakuten på Nya Karolinska Solna säger upp sig. Bakgrunden är ett stort missnöje med ett nytt arbetstidsavtal.

BUP-chefer vill att fler tar ansvar för psykisk ohälsa

bild

Nyheter 25 MAR 2019 Den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga. Det är ett problem som den specialiserade barnpsykiatrin inte klarar ensamt – hela samhället måste engageras, enligt 28 chefer inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Fikru Maru om pacemakerkritiken

Nyheter 22 MAR 2019 Fikru Maru har »haft som mål att kunna erbjuda operationer åt så många som möjligt« och ansträngt sig för att hålla nere priserna. Så kommenterar den svenske hjärtläkaren den kritik som framkommit mot honom och tidigare operationer av pacemakrar på det hjärtsjukhus som han driver i Etiopien.

Vårdkoncern startar utredning efter avslöjande om ogifta kvinnor

bild

Nyheter 22 MAR 2019 Det svenska vårdföretaget GHP har fått kritik för att ett av sjukhusen de driver utomlands rapporterar ogifta gravida kvinnor till polisen. Nu ska GHP se över hur mänskliga rättigheter efterlevs på sjukhusen.

Huvudskyddsombudet: »Förstatliga Akademiska«

bild

Nyheter 22 MAR 2019 Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud för läkarna i Region Uppsala, menar att det krävs mer än fler vårdplatser för att komma tillrätta med de allvarliga problemen vid Akademiska sjukhuset. Nu föreslår hon att sjukhuset förstatligas.

Sjukhusledningen lovar fler vårdplatser på Akademiska

bild

Nyheter 22 MAR 2019 Det ska bli 21 fler vårdplatser på Akademiska sjukhuset under de närmaste månaderna. Det beskedet ger sjukhusledningen efter att skyddsombud vid akuten larmat om stora problem.

bild

Karolinskas styrelse ger kritiker rätt

Nyheter 22 MAR 2019 För många chefer, otydlig ansvarsfördelning och krångliga beslutsvägar. Det är några av problemen som den nya organisationen vid Karolinska universitetssjukhuset fört med sig. Det skriver företrädare för sjukhusets styrelse i en debattartikel.

bild

Fikru Maru kritiseras för oetiska operationer

Nyheter 22 MAR 2019 Den svenske läkaren Fikru Maru får nu kritik för verksamheten på sitt hjärtsjukhus i Etiopien. Patienter har fått pacemakrar från avlidna, utan att känna till det, skriver Expressen. Fikru Maru säger att det hänt, men inte längre görs.

Hon berättar om tiden då kvinnor inte blev tagna på allvar i vården

bild

Människor & möten 22 MAR 2019 Annika Forssén arbetade som distriktsläkare i Luleå under 1980-talet och såg då hur missförstådda många kvinnor blev i vården. Tillsammans med kollegan Gunilla Carlstedt bestämde hon sig för att djupintervjua äldre kvinnor för att öka kunskapen om kvinnors arbete i ett långtidsperspektiv. 

Visselblåsare får nej av kammarrätten

bild

Nyheter 21 MAR 2019 Kammarrätten i Stockholm kommer inte att pröva målet där visselblåsare i Macchiarini-ärendet vill överklaga ett beslut om forskningsfusk. Nu ska stiftelsen Centrum för rättvisa hjälpa dem att driva frågan till högsta instans.

CSN stoppar utbetalningar till läkarstudenter i Bulgarien

bild

Nyheter 21 MAR 2019 CNS har beslutat att med omedelbar verkan stoppa utbetalningar av studiemedel till sju studenter som pluggar till läkare i Bulgarien. Alla saknar betyg för att kunna läsa till läkare.

Vaccin mot rotavirus till alla barn

Nyheter 21 MAR 2019 Från och med i höst kommer vaccin mot det smittsamma rotaviruset ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Det har regeringen nu beslutat. (1 kommentar)

Klartecken för nya läkarutbildningen

Nyheter 21 MAR 2019 Efter sex års väntan är det klart: det blir en ny sexårig läkarutbildning som ger läkarlegitimation direkt. Det beslutade regeringen under torsdagen. Som väntat skjuts starten upp ett år till hösten 2021. ()

Fel modell för ersättning bromsar digital utveckling i vården

Nyheter 20 MAR 2019 Sveriges regioner borde tillsammans diskutera en ny ersättningsmodell till de digitala vårdgivarna. Det menar författaren till en ny rapport om hur ersättningssystem påverkar utvecklingen inom e-hälsa. (1 kommentar)

Annons Annons

Stefan Lindgren: »Det har tagit svårbegripligt lång tid«

Nyheter 20 MAR 2019 Stefan Lindgren, hjärnan bakom den nya legitimationsgrundande läkarutbildningen, är glad över att beslutet äntligen har kommit. »Jag är lika frågande som alla andra över varför det dröjt så länge«, säger han. ()

Södersjukhuset anmäler läkare åtalad för våldtäktsförsök till IVO

Nyheter 20 MAR 2019 Södersjukhuset vill att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar en läkare som står åtalad för våldtäktsförsök. Läkaren har redan avskedats i samband med händelserna. ()

Nybyggaranda för läkarstudenter i Kalmar

Nyheter 20 MAR 2019 Nu sprids Linköpings läkarstudenter ut i fyra städer. Läkartidningen åkte till den nya studieorten Kalmar. Utbildningssamarbetet öppnar möjligheter för rekrytering och forskning – men på Länssjukhuset i Kalmar finns också en oro. ()

Ett steg närmare akutkirurgi på Sollefteå sjukhus

Nyheter 19 MAR 2019 En utredning föreslås se över möjligheterna att återinföra akut kirurgi vid Sollefteå sjukhus. Samtidigt finns en öppning för att införa viss akut ortopedi igen i Sollefteå. (1 kommentar)

Annons Annons

Ett fascinerande galleri över färgstarka läkare

Recension 19 MAR 2019 Ännu så sent som mot slutet av 1700-talet måste vetgiriga och ambitiösa personer som önskade studera medicin söka sig från Sverige till andra länder ute i Europa. Om dessa studenter och studieresor handlar en nyutkommen bok som Läkartidningens recensent varmt rekommenderar till alla med intresse för medicin-, kultur- och lärdomshistoria. ()

Socialstyrelsen tjuvstartar med BT-föreskriften

Nyheter 19 MAR 2019 Sommaren 2020 ska de första »BT-läkarna« ut i svensk sjukvård. Innan dess måste flera svåra frågor lösas. Till exempel var läkarna ska göra sin akutsjukvårdsplacering. (2 kommentarer)

Skämtare och visselblåsare på 1500-talet

Kultur 19 MAR 2019 Utöver sitt yrke som läkare var 1500-talsprofilen och munken François Rabelais en seriös skämtare, författare och visselblåsare – en renässanskämpe med patienter på hela samhällsstegen. Jerker Hanson, pensionerad psykiater, berättar om Rabelais resa och hans humör-höjande pikaresker som genom det befriande skrattet också kunde gälla för vård. (1 kommentar)

»Kritiska röster stängdes ute från projektet«

Nyheter 19 MAR 2019 För att skapa handlingskraft i arbetet med att genomdriva Nya Karolinska Solna skapades en särskild NKS-förvaltning. Men den här typen av särorganisering förde med sig problem. Det är en av slutsatserna i en rapport från Stockholms universitet. (1 kommentar)

Även för tidigt födda har skyddande antikroppar enligt svensk studie

Nyheter 18 MAR 2019 Även mycket för tidigt födda barn har ett skydd mot virus i form av antikroppar som förts över från mamman. Det gör att synen på infektionskänslighet hos nyfödda måste omprövas, enligt svenska forskare bakom en ny studie i Nature Medicine. ()

Datainspektionen granskar Medhelp

Nyheter 18 MAR 2019 Datainspektionen går vidare med sin tillsyn efter den så kallade 1177-läckan. Nu är det företaget Medhelp som ska granskas. ()

Sterilcentralen på NKS lex Maria-anmäls

Nyheter 18 MAR 2019 Efter ett stort antal avvikelserapporter kopplade till sterilcentralen vid Nya Karolinska Solna gör nu Karolinska universitetssjukhuset en anmälan enligt lex Maria. ()

Kostnaden för HPV-vaccin till pojkar ska utredas ytterligare

Nyheter 18 MAR 2019 Regeringen ger nu Folkhälsomyndigheten i tilläggsuppdrag att ytterligare utreda kostnaden av att införa HPV-vaccin även till pojkar. Orsaken är att Sveriges Kommuner och landsting anser att det skulle bli mycket dyrare än beräknat. ()

Ogifta kvinnor anmäls till polis vid svenskdrivet BB

Nyheter 18 MAR 2019 Kvinnor som blivit gravida utanför äktenskapet rapporteras till polis av ett sjukhus i Förenade Arabemiraten, drivet av den svenska vårdkoncernen GHP. Sex utanför äktenskapet är olagligt och sjukhus ska ange kvinnor utan äktenskapsintyg till myndigheterna. ()

»Jag och många med mig har slagit huvudet i glastaket någon gång«

Människor & möten 18 MAR 2019 Åsa Stenberg, med dr och specialist i obstetrik och gynekologi, har skrivit tre spänningsromaner efter pensioneringen: »Flyktfågel«, »En handfull hund« och »Ett dunigt rede«. Handlingen är baserad på verkliga händelser och berättar om våld och övergrepp mot kvinnor.  ()

Sjukhusläkarna vill ha högre säkerhet – men inga larmbågar

Nyheter 15 MAR 2019 Sjukhusläkarna ska arbeta för att höja säkerheten på landets akutmottagningar. Det blev klart på årets fullmäktigemöte. ()

Beslut om ersättning till nätläkare dröjer till sommaren

Nyheter 15 MAR 2019 Frågan om ersättningsnivåer för besök hos nätläkare har varit uppe i SKL:s hälso- och sjukvårdsdelegation. Men det rödgröna förslaget att sänka nivåerna gick på återremiss. Nu dröjer beslutet till juni. ()

Allmänläkare friserar sjukintyg enligt ny studie

Nyheter 15 MAR 2019 Ett antal allmänläkare berättar i en ny, svensk intervjustudie om hur de känner sig tvingade att överdriva, utelämna och lägga till överflödiga uppgifter för att maximera chansen att Försäkringskassan godkänner deras sjukintyg. (4 kommentarer)

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.