Annons
Annons
Annons Annons

Region Skånes hantering av patientjournaler kritiseras

Nyheter 25 MAJ 2018 Datainspektionen är kritisk mot Region Skånes hantering av patientjournaler eftersom alltför många användare av journalsystemet kan komma åt känslig information om patienter. Det rapporterar Kvällsposten.

»Det är paradoxen: att drabbas av samhällets oförmåga, och därför söka samhällets hjälp.«

bild

Krönika 25 MAJ 2018 När någon, som en gång flytt sitt hemland för att inte förlora sitt liv, efter fyra år i trygga Sverige i stället vill fly livet självt, känner AT-läkaren Peder af Geijerstam – inringd mitt i natten för att göra sin vårdinsats – en absolut skam.

Annons Annons

Förundersökning om misstänkt miljonfiffel på KI inledd

bild

Nyheter 25 MAJ 2018 Åklagare har inlett en förundersökning avseende trolöshet mot huvudman i ärendet där två tidigare anställda på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset polisanmälts misstänkta för miljonsvindlerier.

bild

Regeringen föreslår att BT införs från år 2020

Nyheter 25 MAJ 2018 Långbänken med den nya läkarutbildningen börjar nå sitt slut. Nu har regeringen lagt sitt förslag om att allmäntjänstgöringen, AT, tas bort och bastjänstgöring, BT, införs. BT föreslås – liksom många remissinsatser önskat – bli en fristående första del i specialiseringen.

Läkare på akuten varnar för strömavhopp från Karolinska

bild

Nyheter 24 MAJ 2018 Det behövs ett raskt omtag av Karolinska universitetssjukhusets nya modell, där intensivakuten är det mest konkreta som bör ändras snarast. Men problemen är större än så och kan leda till utökad läkarflykt, menar Mikael Nilsson, biträdande överläkare på akuten: »Jag är väldigt orolig«.

Annons Annons
bild

Allmänläkare hårt drabbade av stressrelaterad psykisk ohälsa

Nyheter 24 MAJ 2018 Bland de läkare med utmattningssyndrom som vårdats vid Ersta sjukhus de senaste åren arbetar den största gruppen inom allmänmedicin. Andra specialiteter som är hårt drabbade av arbetsrelaterad psykisk sjukdom är vuxen- och barnpsykiatri, barnsomatik och onkologi.

Grönt ljus för ny vårdgaranti

bild

Nyheter 24 MAJ 2018 De första förslagen från Anna Nergårdhs utredning »Samordnad utveckling för god och nära vård« blir nu verklighet. På onsdagen röstade riksdagen ja till en skärpt vårdgaranti. (2 kommentarer)

Sjukvården som handelsvara eller samhällets ansvar

bild

Recension 24 MAJ 2018 Den femte och senaste utgåvan i bokserien »Global health watch« tar tempen på hälso- och sjukvårdens globala nuläge. Anders Jeppsson, läkare och antropolog i Lund, har läst en rapport som ser en ökande distansering i världen från målet om hälsa för alla.

Läkare: Backa bandet för Karolinskas intensivakut

bild

Nyheter 23 MAJ 2018 Den nya intensivakuten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna måste få ett bredare uppdrag och ta emot fler patienter. Det menar Socialdemokraterna i Stockholm, och får medhåll från facket.

Läkarföreningens ordförande hoppas på ökat engagemang i Medelpad

bild

Nyheter 23 MAJ 2018 »Det finns faktiskt två läkarföreningar i Västernorrland och det finns en anledning till det – och det syns här«, säger Jonas Wallvik, ordförande i Medelpads läkarförening.

bild

Uppsagd chef skapar konflikt mellan Västernorrlands läkarföreningar

Nyheter 23 MAJ 2018 Krisen för kirurgin i Västernorrland djupnar. I Örnsköldsvik har den sista fast anställda kirurgen sagt upp sig, länsverksamhetschefen har fått sparken och i Sundsvall är kirurgerna oroliga för framtiden. Och en motsättning mellan de två läkarföreningarna i länet har tornat upp sig. (1 kommentar)

Risk att missa svår nyföddhetsgulsot – mätare förbjuds

Nyheter 23 MAJ 2018 Läkemedelsverket förbjuder en viss typ av bilirubinmätare eftersom det finns en oacceptabel risk att missa svår nyföddhetsgulsot när den används, enligt myndigheten. Vid åtminstone tre fall i Europa – varav ett i Sverige – har sådana missförstånd lett till fördröjd behandling och hjärnskador hos nyfödda barn.

bild

»Jag känner ett stort ansvar«

Nyheter 23 MAJ 2018 Det är ingen liten uppgift att mejsla fram förslagen som ska ställa om den svenska hälso- och sjukvården i grunden. Men enligt regeringens utredare Anna Nergårdh är samsynen så stor att förändringen, där primärvården ska bli den verkliga basen, faktiskt är möjlig att göra. 1 juni lämnar hon nästa delbetänkande. (2 kommentarer)

Poetisk inblick i en svunnen medicinsk epok

bild

Kultur 23 MAJ 2018 Konstnären och poeten Harriet Löwenhjelm (1887–1918) dog i sviterna efter en tuberkulos som hade kommit att prägla hela hennes vuxna liv. Hon tillbringade det mesta av tiden på sanatorier, och hennes postumt publicerade betraktelser och dikter ger inblick i en svunnen medicinsk epok. (1 kommentar)

Deckare källa till protester vid läkarlinjen i Örebro

Nyheter 22 MAJ 2018 När en lärare på läkarutbildningen i Örebro refererade till titeln på en Agatha Christie-roman slutade det i stora protester, en ihållande konflikt och missad studietid. (7 kommentarer)

Nytt sjukvårdsparti utmanar i höst

Nyheter 22 MAJ 2018 Ett nytt parti, startat av läkare, blir utmanare i höstens val till Region Jönköpings län. Bland de politiska målen finns att slå vakt om akutsjukhusen och ha ett lokalt ledarskap. (1 kommentar)

Chefläkare avstängd efter polisanmälan

Nyheter 22 MAJ 2018 Chefläkaren vid Södertälje sjukhus har stängts av från sitt arbete på grund av en pågående polisutredning. Enligt Sveriges Radio, som står bakom polisanmälan, ska chefläkaren ha gått till handgripligheter mot en reporter. ()

Ny strategi för cancervården

Nyheter 21 MAJ 2018 Regeringen presenterar nu en ny nationell linje för hur cancervården ska förbättras fram till år 2025. Fokus ligger bland annat på bättre rehabilitering för dem som haft cancer. ()

Annons Annons

Tonårsaborterna fortsätter att minska

Nyheter 21 MAJ 2018 Färre tonårsaborter och fler tidiga aborter. Det är trender som fortsätter, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Det har också blivit vanligare med hemaborter. ()

Anonymitet betyder inte rätt att publicera falska uppgifter

Nyheter 21 MAJ 2018 Det kan finnas skäl för anonymitet i exceptionella fall – men det ger inte rätten att uppge en falsk tillhörighet. Det svarar Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen den indiska tidskrift som publicerat en kommentar av pseudonymen »Lars Andersson«. ()

IVO-kritik för obehöriga läkare

Patientsäkerhet 21 MAJ 2018 Ett vårdbolag kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att ha låtit så kallade läkarassistenter arbeta självständigt som läkare på en vårdcentral. ()

Läkemedels miljöeffekter i Fass – tack vare Läkare för miljön

Människor & möten 21 MAJ 2018 Läkare för miljön har nu funnits i 27 år, ändå är föreningen relativt okänd bland läkarkollegerna. Infektionsläkaren Sven Blomqvist, pensionerad, är vald till ordförande för tredje gången i rad. Han berättar om konkreta resultat som har uppnåtts genom åren.    (4 kommentarer)

Annons Annons

Fikru Maru är inte skrämd

Nyheter 18 MAJ 2018 Fikru Maru kommer att fortsätta arbeta med det hjärtsjukhus han startat i Etiopien. »Ingen kommer att skrämma mig«, berättade han på en presskonferens på fredagen, mindre än tolv timmar efter att han kommit hem. ()

Nästan tomt på Karolinskas intensivakut – läkare sysslolösa

Nyheter 18 MAJ 2018 Samtidigt som flera akutmottagningar i Stockholm går på knäna ekar den nyöppnade intensivakuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna nästan tom. Det rapporterar Aftonbladet. (3 kommentarer)

Stiernstedts utredning förlängs

Nyheter 18 MAJ 2018 Utredningstiden för Göran Stiernstedts utredning »Ordning och reda i vården« förlängs med ett halvår. Det beslutade regeringen på torsdagen. (1 kommentar)

Strandhäll och Saco sätter fokus på ohälsa bland chefer

Nyheter 18 MAJ 2018 Både Saco och Arbetsmiljöverket har varnat för att den pyskiska ohälsan bland chefer i vård och omsorg ökar. Nu vill socialminister Annika Strandhäll (S) och Saco:s ordförande tillsammans lyfta frågan. (2 kommentarer)

Västra Götaland backar om obligatorisk sidotjänstgöring

Nyheter 18 MAJ 2018 Nu backar Västra Götalandsregionen från förslaget om obligatorisk sidotjänstgöring i primärvården för vissa sjukhusbundna ST-tjänster. I stället kommer ett pilotförsök starta där ST-läkarnas deltagande är frivilligt.  (1 kommentar)

Västra Götalandsregionen ökar styrningen av ST-tjänster

Nyheter 18 MAJ 2018 Västra Götalandsregionen ökar den regionala styrningen av ST-tjänster inom sjukhusanknutna specialiteter för att få en bättre balans. Personaldirektören har dessutom fått i uppdrag att utreda konsekvenserna av en central styrning av alla tjänster. ()

Fikru Maru har återvänt till Sverige

Nyheter 18 MAJ 2018 Efter fem år i etiopiskt fängelse återvände den svenska hjärtläkaren Fikru Maru till Sverige på fredagsmorgonen. »Det känns helt otroligt«, säger han till Expressen. ()

»Den mest uppenbara stölden är alla resurser som läggs ner på att introducera värdegrunden.«

Krönika 17 MAJ 2018 »Värdegrund« är ett ord som i sjukvårdens universum har blommat ut till ett mångfasetterat begrepp: inspirerande, allestädesnärvarande, energikrävande och -alstrande. Jakob Ratz Endler går till grunden med en tolkning i sin krönika. (15 kommentarer)

Ny kritik mot Ilizarov-läkare

Nyheter 17 MAJ 2018 Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar på nytt kritik mot en läkare vid Skaraborgs sjukhus i Skövde för att ha använt den så kallade Ilizarov-metoden på ett felaktigt sätt.  (1 kommentar)

Landstingsråd vill ta över driften av NKS

Nyheter 17 MAJ 2018 Stockholms läns landsting bör snarast möjligt köpa ut sig ur avtalet med Swedish Hospital Partners (SHP) som ansvarar för drift och underhåll av Nya Karolinska i Solna. Det anser finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M). ()

Förhöjda strålvärden på Nya Karolinska

Nyheter 17 MAJ 2018 Tester av strålbehandlingsutrustning vid Nya Karolinska Solna, NKS, har lett till förhöjda strålvärden i sjukhusets lokaler. Experter kallas nu in för att identifiera och åtgärda bristerna. ()

Ebolafall i miljonstad – rädsla för explosionsartad spridning

Nyheter 17 MAJ 2018 Ebola sprids från landsbygden till en stad i Kongo-Kinshasa. Nu växer oron för att man ska tappa kontrollen över smittan. ()

Alzheimer från vagga till grav – med råge

Recension 17 MAJ 2018 Alois Alzheimer är ju den världsbekante upptäckaren av sjukdomen som bär hans namn. Ändå är det först i år som en fullständig biografi över dr Alzheimers liv och samtid ges ut på svenska. Författaren är Magnus Carlsson, pensionerad internmedicinare och hematolog. Hans nya bok anmäls av geriatrikern och Silvialäkaren Moa Wibom.    ()

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.

Podd: AT-läkarna


»På ett lättsamt sätt diskuterar vi konkret handläggning, jobbångest och läkaryrket med olika specialister.«