Annons Annons
Annons Annons

100 kvinnor fick felaktiga provsvar

Nyheter 19 OKT 2018 Karolinska universitetslaboratoriet gav fel svar om gynekologiska cellprov gjorda 2016 och 2017. Nu kallas över 100 kvinnor från Stockholm och Gotland på nytt.

IVO gillar inte »fiktiv avdelning«

Nyheter 19 OKT 2018 FIKA, alltså »fiktiv avdelning«, kan göra det svårt att se faktiska väntetider, menar Inspektionen för vård och omsorg. (2 kommentarer)

Annons Annons

»Utveckling, strategi, planering … I första hand måste man väl se till att befintlig IT fungerar?«

bild

Krönika 19 OKT 2018 Gott om planerare, tunnsått med lösningar – särskilt när det gäller IT. Utvecklare med helikopterseende står handfallna när praktiska problem i vardagsverksamheten pockar på akutingripanden. Röntgenläkaren Per Hintzes krönika är embryot till en strategi för åtgärd.   (2 kommentarer)

Australiens flyktingläger kritiseras för »kollapsande hälsosituation«

Nyheter 18 OKT 2018 Den australiska staten har sparkat en läkare efter att denne larmat om en extrem hälsosituation i ett flyktingläger. Landet har också beordrat Läkare utan gränser att lämna ön Nauru där lägret finns.

Hoppas på kortare psykiatriköer

Nyheter 18 OKT 2018 När det inte finns hjälp att få på fastlandet hoppas gotländska politiker på att en utbyggd digitalisering ska korta köerna i psykiatrin.

Annons Annons

Läkemedelsboken borta om ett år

bild

Nyheter 18 OKT 2018 Läkemedelsverket lägger ned Läkemedelsboken vid årsskiftet – det uppger företrädare för myndighetens ledning i ett mejl till läkemedelskommittéerna i landsting och regioner. Mårten Lindström, läkare och ordförande i Läkemedelskommittén i Region Jönköpings län, tycker att det är synd. (Uppdaterad kl 16.00.) (8 kommentarer)

Beslut i riksdagen om BT i november

Nyheter 18 OKT 2018 I slutet av november ska riksdagen rösta om bastjänstgöring, BT, för läkare. Tanken är att de första läkarna ska göra BT år 2020.

Läkarflykt från Södersjukhuset – läkarfacket hoppas på politikerna

Nyheter 18 OKT 2018 Flera seniora läkare har lämnat Södersjukhuset, där internmedicin är hårt drabbat. Facket ser med oro på utvecklingen i Stockholm, men hyser hopp inför samtal med politiker när dammet efter valet har lagt sig. 

Fyra av sex centrum för barncancervård saknar personal

bild

Nyheter 18 OKT 2018 Det saknas fortfarande personal i den svenska barncancervården, enligt Barncancerfondens årliga kartläggning. I Göteborg är läget pressat. Även Stockholm, Uppsala och Lund behöver mer personal.

Ny akutmottagning för gravida och nyförlösta i Göteborg

bild

Nyheter 18 OKT 2018 I veckan öppnade en ny akutmottagning för gravida och nyförlösta på Östra sjukhuset i Göteborg. »Vi blir ledande i landet på akutsjukvård för gravida«, säger verksamhetschef Nils Crona. (2 kommentarer)

Kräver att studier av amerikansk stamcellsforskare dras tillbaka

bild

Nyheter 17 OKT 2018 Den amerikanske kardiologen Piero Anversas forskning om att reparera skadade hjärtan med hjälp av stamceller har länge varit starkt ifrågasatt. Nu vill bland andra Harvard-universitetet att drygt 30 av hans studier ska dras tillbaka.

Kritik mot den politiska styrningen av Försäkringskassan: Från personliga möten till fokus på läkarintyg

Nyheter 17 OKT 2018 Rättssäkerheten hotas av regeringens sätt att styra Försäkringskassan, enligt en ny rapport. Det politiska målet om att minska sjukskrivningarna har påverkat handläggningen – trots att lagen är densamma. Och läkarintyget har fått en mer central roll i bedömningen. (2 kommentarer)

bild

I 25 år på uppdrag i världen

Nyheter 17 OKT 2018 Tillräckligt stor för att tillhandahålla logistik, säkerhet och andra redskap som läkare behöver för att jobba i fält i krisområden. Samtidigt snabbfotad, flexibel och enastående populär bland givarna. Läkare utan gränser i Sverige fyller 25 i år. 

Hon har varit på flest uppdrag

bild

Nyheter 17 OKT 2018 Elin Folkesson, 41 år, infektionsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, är den svenska läkare som varit ute på flest uppdrag för Läkare utan gränser.

Vill återkalla legitimation för läkare dömd för våldtäkt på patient

Nyheter 17 OKT 2018 En läkare som dömts för våldtäkt i samband med en undersökning kan nu förlora sin läkarlegitimation. Det kräver Inspektionen för vård och omsorg.

Trefaldig ökning av antidepressiva läkemedel till barn på tio år

Nyheter 17 OKT 2018 Antalet barn som fått antidepressiva läkemedel har ökat under de senaste tio åren. Socialstyrelsens utredare utesluter dock att det skulle bero på en generösare syn på förskrivning. ()

Digital vård hissad och dissad i debatt med strulande teknik

Nyheter 16 OKT 2018 Digitala vårdgivare mötte skeptiker i en debatt kantad av mer teknikfrågor än tänkt. ()

Skattefinansierad privatisering med kommersiell logik

Recension 16 OKT 2018 Ännu en aktuell bok om systemskiftet i svensk sjukvård analyserar effekterna som blev. Två synvändor identifieras som resultat av en skattefinansierad privatisering baserad på kommersiell logik. Bo Burström, professor vid Karolinska institutet, anmäler. (1 kommentar)

Annons Annons

Akademiska sjukhuset häver sitt stopp för planerade operationer

Nyheter 16 OKT 2018 Akademiska sjukhuset meddelar nu att totalstoppet för intag av patienter till planerade åtgärder hävs. Samtidigt presenterar sjukhuset en strikt lista för hur stort elektivt intag de olika verksamhetsområdena ska ha per vecka. ()

Statskontoret om Smers verksamhet

Nyheter 16 OKT 2018 Statens medicinsk-etiska råd (Smer) sköter sitt uppdrag väl, uppfattas som en seriös och kompetent aktör och stärks av sin sammansättning – en mix av politiker och representanter från olika organisationer och myndigheter. Men rådets roll kan renodlas, skriver Statskontoret i en analys. ()

Aleris säljs med fokus på sjukvård

Nyheter 16 OKT 2018 Omsorgsbolaget Ambea köper samtliga Aleris omsorgsverksamheter i Norge, Sverige och Danmark. Aleris kommer framöver fokusera helt på sjukvård. ()

»Jag ville göra någonting som kändes meningsfullt«

Människor & möten 15 OKT 2018 Marie Inhammar, ST-läkare i pediatrik kom nyligen hem från arbete för Läkare utan gränser på ett fältsjukhus i anslutning till det stora lägret för rohingya-flyktingar vid gränsen mellan Bangladesh och Burma. ()

Annons Annons

Ondska och alkohol – en resa genom himmel och helvete

Kultur 15 OKT 2018 Ondskan och alkoholen är två teman som återkommer i den norska författaren Jens Bjørneboes produktion. Bjørneboe betraktade tillvaron från ett individualistiskt outsiderperspektiv och skrev bland annat fjorton romaner. Hans missbruksproblem följde honom under hela livet, berättar Lars Sjöstrand, psykiater och beroendeläkare.  ()

Blågrön majoritet styr i Stockholm

Nyheter 15 OKT 2018 Det blir en blågrön majoritet som ska styra i Stockholms läns landsting framöver. Det står klart sedan Miljöpartiet sagt ja till att bilda en koalition med de fyra allianspartierna. ()

Planerade operationer stoppade på Akademiska sjukhuset tills vidare

Nyheter 12 OKT 2018 En akut brist på vårdplatser gör att Akademiska sjukhuset i Uppsala infört ett totalstopp för planerade operationer till och med måndag i nästa vecka. Då ska en ny lägesbedömning göras. Det rapporterar Upsala Nya Tidning. (1 kommentar)

Nationellt vårdprogram i akut onkologi för andra än onkologer

Nyheter 12 OKT 2018 Ett nytt nationellt vårdprogram – det första i sitt slag – ska se till att vuxna cancerpatienter som söker akut för exempelvis biverkningar av immunterapi på andra håll än i cancervården får rätt hjälp. ()

Röda Korset: Ökad psykisk ohälsa med tillfällig utlänningslag

Nyheter 12 OKT 2018 Röda Korset har undersökt konsekvenserna av den tillfälliga utlänningslagen. I en ny rapport konstaterar organisationen att lagen lett till ökad psykisk ohälsa. ()

»B vill hellre leva som bror till Jesus och vara ’stor på det’ än att leva som vi i vår gråa vardag.«

Krönika 12 OKT 2018 Som schizofren, ställd på mediciner med begränsad verkan kan man vara megaloman och »stor på det«, medan man som nymedicinerad schizofren, kalibrerad att leva det gråa vardagsliv som alla andra lever, kanske längtar tillbaka till det förra tillståndet. Hans Olsson berättar i sin krönika.  (1 kommentar)

Ljusare för Sahlgrenskas ekonomi

Nyheter 12 OKT 2018 I slutet av sommaren larmade styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg om att man riskerar att gå back, trots besparingsåtgärderna som sattes in i våras. Men nu anas en ljusning, enligt sjukhusstyrelsens ordförande. (1 kommentar)

Läkarförbundet kritiskt till Kry-reklam om »förkylningstider«

Nyheter 11 OKT 2018 Kunde kanske ha formulerats bättre, säger Sverigechefen till journalister som försökte lura nätläkaren genom att »snorta« svartpeppar. (2 kommentarer)

Ja till medicinsk cannabis i Litauen

Nyheter 11 OKT 2018 Parlamentet i Litauen har röstat igenom en lag som tillåter läkare att skriva ut cannabis i medicinskt syfte. Det rapporterar nyhetsbyrån TT. ()

Kemikalier – bättre än sitt rykte

Recension 11 OKT 2018 Kemikalier är bättre än sitt rykte, i synnerhet om de administreras i rätt dos. Alla är inte giftiga, och i många fall gör de till och med nytta. Allt detta diskuteras i en ny bok om svensk »kemofobi« recenserad av senior professorn Magnus Ingelman-Sundberg. ()

Efter cancerköerna 2017 – IVO-kritik för lång väntan i ytterligare ett fall

Patientsäkerhet 11 OKT 2018 Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Karolinska universitetssjukhuset efter att en patient, som senare avled, fått vänta 72 dagar på operation. ()

Läkarförbundet: Bra att inte införa en övre åldersgräns för läkare

Nyheter 11 OKT 2018 I somras föreslogs åtgärder för att stärka patientsäkerheten. Bland annat vill regeringen att hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, på eget initiativ ska kunna besluta om skarpare åtgärder mot riskindivider. Läkarförbundet ger förslaget både ris och ros. ()

SLF student utland firar 10 år

Nyheter 11 OKT 2018 I år är det tio år sedan Sveriges läkarförbund student utland bildades. Det firas på helgens utlandskongress i Riga, Lettland – en ort som blivit allt populärare bland svenska läkarstudenter. ()

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.