Annons Annons
bild

DLF Stockholm: Orealistiskt med fast läkare till 2021

Nyheter 24 JAN 2020 Enligt Region Stockholms nya primärvårdsstrategi ska alla invånare som vill erbjudas en fast namngiven läkare senast 2021. Distriktsläkarföreningen anser att målet är orealistiskt, bland annat eftersom det saknas pengar.

bild

Sänkt straff för sexbrottsdömd läkare

Nyheter 24 JAN 2020 Den läkare som dömts för flera sexualbrott mot ett stort antal barn får sitt straff sänkt av hovrätten. Fängelsetiden blir nu sju år i stället för tio.

Annons Annons

»Jag förstår nu varför geriatrikbakjouren sa nej till MRSA-patienten«

bild

Krönika 24 JAN 2020 En bakjour i geriatrik har sagt nej, och en patient smittad med MRSA får ligga kvar på akuten – efter 30 timmar där. Jonathan Ilicki tappar först förtroendet för systemet, men efter att ha läst en text som ger perspektiv ändrar han uppfattning.

Misstänkta corona-fall i Finland

bild

Nyheter 24 JAN 2020 Det nya coronaviruset är orsak till krisläge i Kina, men det finns inte tillräcklig grund för ett internationellt hälsonödläge, meddelar Världshälsoorganisationen. Samtidigt misstänks två fall i Finland. 

Annons Annons

Kritik för bristande vård vid hundbett

bild

Patientsäkerhet 24 JAN 2020 Vårdcentral får kritik av Inspektionen för vård och omsorg för att ha gett hundbiten patient fel antibiotika och för att ha varit för passiv i sin handläggning.

Vinnarna i »Årets artikel« utsedda

bild

Nyheter 24 JAN 2020 Nu står det klart vilka som vunnit Årets artikel i Läkartidningen 2019. Mikael Landén, överläkare och professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin, prisas för sin kommentar om den kraftiga ökningen av könsdysfori hos unga. (1 kommentar)

Beslut om BUP-vårdval skjuts upp i Skåne

bild

Nyheter 23 JAN 2020 Region Skånes beslut om att införa vårdval för den öppna barn- och ungdomspsykiatrin skjuts upp. Anledningen är invändningar från flera fack som krävt central förhandling.

Restnoterade läkemedel fortsätter öka

bild

Nyheter 23 JAN 2020 Förra året fick Läkemedelsverket in 982 anmälningar om restnoterade läkemedel. Det innebär en ökning på 36 procent jämfört med 2018, rapporterar Läkemedelsvärlden. 

Höjd lön ska få fler läkare att forska vid sidan av sin kliniska tjänst

bild

Nyheter 23 JAN 2020 Svenska sällskapet för medicinsk forskning höjer lönedelen i sitt fyraåriga etableringsstöd för kliniskt verksamma forskare – från 400 000 till 800 000 kronor per år.

Över 500 smittade i nya coronaviruset – stad isoleras

bild

Nyheter 23 JAN 2020 Över 500 personer har smittats av det nya coronaviruset och 17 dödsfall har bekräftats. Den kinesiska staden Wuhan har stoppat tåg-, flyg-, och lokaltrafik. Och Världshälsoorganisationen förlänger sitt krismöte. 

bild

SKR: Ställningstagande om närhetsprincipen skapar oro

Nyheter 23 JAN 2020 »Olyckligt«. Det säger Sveriges Kommuner och regioner om Konkurrensverkets ställningstagande att regionerna inte bör använda närhetsprincipen för olistade patienter. 

bild

Överbeläggningarna fortsätter öka

Nyheter 22 JAN 2020 Antalet överbeläggningar i sjukvården fortsätter att öka. Jämför man med 2013 handlar det om en fördubbling, enligt en sammanställning som Dagens Samhälle har gjort.

Stockholm ber Ivo granska om försäkringspatienter går före

bild

Nyheter 22 JAN 2020 Region Stockholm har fått signaler om att privata vårdgivare gett snabbare vård till patienter med privat sjukförsäkring. Nu vill regionen att Inspektionen för vård och omsorg granskar hur privata vårdgivare prioriterar patienter.

bild

Oppositionen överens om ytterligare 2,5 miljarder till värdfärden

Nyheter 22 JAN 2020 Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna är överens om en extra ändringsbudget som ger välfärden ett tillskott på 7,5 miljarder i år. Det är 2,5 miljarder kronor mer än de pengar som regeringen utlovat.

Idolf var bara förnamnet ...

bild

Kultur 22 JAN 2020 Militärläkaren dr Rosengren med det ovanliga och för en svensk läkare unika förnamnet Idolf levde ett aktivt och omväxlande liv mellan 1855 och 1944. Om honom, hans tid, gärning och äventyr berättar sentida kollegan S Gunnar Edlund.

Örebro, Västervik och S:t Göran utsedda till Bästa sjukhus

Nyheter 22 JAN 2020 Örebro har det bästa universitetssjukhuset i landet. Det främsta mellanstora sjukhuset finns i Västervik och Capio S:t Görans sjukhus är det bästa mindre. Det visar Dagens Medicins årliga rankning. ()

Tuffare tider oroar unga läkare

Nyheter 22 JAN 2020 En historisk läkarvarselvåg sveper över Stockholm – samtidigt som många regioner står inför rekordbesparingar och ska krympa kostymen. Mycket pekar på att underläkarna kommer att drabbas hårt. En del varnar till och med för en förlorad generation av läkare. ()

»Det känns som om man drar undan mattan för oss«

Nyheter 22 JAN 2020 Flera glesbygdsregioner kämpar med rekordunderskott och under 2020 väntar stora sparpaket. De yngre läkarna oroar sig för framtiden. Färre ST-tjänster tillsätts. Läkarföreningarna får oftare larm om vikariat som avslutas trots muntliga löften om en ST-tjänst. ()

Annons Annons

Skåne klarar budget – men vården går back stort

Nyheter 22 JAN 2020 Region Skåne klarar sin krävande budget på en miljard kronor i överskott. Men hälso- och sjukvården går back med 877 miljoner.  ()

Extrapengar påverkar inte varsel i Stockholm

Nyheter 21 JAN 2020 Region Stockholm får drygt 300 statliga extramiljoner 2020. Men de pengarna kommer inte att gå till akutsjukhusen. Det säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) till Dagens Medicin. (1 kommentar)

Ivo-kritik mot lång väntan på canceroperation i Skåne

Nyheter 21 JAN 2020 På Skånes universitetssjukhus har långa väntetider till operation vid cancer i bukspottkörteln eller levern fått allvarliga konsekvenser, enligt Ivo. I vissa fall har det varit för sent för kurativ behandling. ()

Fyra döda i coronavirus – WHO i krismöte

Nyheter 21 JAN 2020 Det nya coronaviruset har bekräftats smitta mellan människor. Över 200 fall har hittills bekräftats där fyra har omkommit. Nu kallar Världshälsoorganisationen till krismöte. (1 kommentar)

Annons Annons

Insatser för krigets civila offer blev en avhandling

Människor & möten 21 JAN 2020 Andreas Älgå, kirurg på Södersjukhuset i Stockholm, har i en doktorsavhandling studerat den kirurgiska handläggningen av krigsskador bland civila i områden med begränsade sjukvårdsresurser. ()

Nergårdh: Apotekets köp i Doktor 24 problematiskt

Nyheter 20 JAN 2020 Anna Nergårdh reagerar på att statliga Apoteket AB köper in sig i privata Doktor 24. Köpet kommer samtidigt som regeringen tittar på relationen mellan nätläkare och apotek. »Jag är förvånad över tajmingen«, säger hon till Läkartidningen. ()

Regionerna får 1,5 miljarder extra i år

Nyheter 20 JAN 2020 Regeringen är överens med Liberalerna och Centerpartiet om 5 extra miljarder till välfärden i år. 1,5 miljarder ska gå till regionerna och 3,5 miljarder till kommunerna. ()

Skyddsombud på Sös: »Vi hinner inte skriva avvikelserapporter«

Nyheter 20 JAN 2020 Larmen om det mycket tuffa läget inom sjukvården i Stockholm har duggat tätt den senaste tiden. Nu överväger Tora Borén, ST-läkare och skyddsombud på akuten på Södersjukhuset, att vidta åtgärder. (2 kommentarer)

Får kritik för felaktig MS-diagnos

Patientsäkerhet 20 JAN 2020 Läkare får kritik av Inspektionen för vård och omsorg för att felaktigt ha ställt diagnosen MS på bristfälligt underlag. ()

Röster höjs för nationellt lager för antibiotika i slutenvården

Nyheter 17 JAN 2020 Inför genast ett nationellt säkerhetslager för slutenvårdsantibiotika. Det är budskapet i en ny rapport. ()

Het diskussion om statsbidrag på Läkarförbundets mingel

Nyheter 17 JAN 2020 Avgörande för en jämlik vård i landet – eller ett tecken på ett bristande förtroende för regionerna? Det var den stora frågan när sjukvårdspolitiker debatterade riktade statsbidrag på Läkarförbundets januarimingel. ()

»Att gråta inför mina patienter när jag vill vara stark och professionell känns som ett svårt nederlag.«

Krönika 17 JAN 2020 Ska man ifrågasätta sin förmåga att verka som läkare om man i sitt förhållningssätt till det otänkbara uttrycker sin empati genom en känsloyttring som vanligtvis uppfattas som svaghet och brist på kontroll? Tina Vilhelmsson berättar om en typisk situation då läkare kan ställa sig just den frågan. (2 kommentarer)

Östergötland tar bort tak för pensionsålder

Nyheter 17 JAN 2020 Region Östergötland avskaffar taket i pensionsåldern. Anställningar kommer inte avslutas automatiskt vid 68 år – i stället får medarbetaren själv bestämma. (1 kommentar)

Akuten i Växjö låser dörrar och begränsar antalet anhöriga

Nyheter 17 JAN 2020 För att minska risken för hot och våld har chefen på akuten i Växjö beslutat att testa ett par nya åtgärder. Dörrar ska låsas kvällstid och bara en anhörig ska få följa med patienten. (1 kommentar)

Anställningsstopp på Akademiska sjukhuset

Nyheter 16 JAN 2020 Akademiska sjukhuset inför anställningsstopp för bland annat läkare. Det är en del av det sparpaket som ska få rätsida på sjukhusets svåra ekonomi. ()

Nytt coronavirus upptäckt i Kina

Nyheter 16 JAN 2020 Ett nytt lungvirus har upptäckts i staden Wuhan i Kina. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten sjukvården att vara uppmärksam. ()

Bakslag för mobilt geriatriskt team

Nyheter 16 JAN 2020 Tillgång till ett mobilt geriatriskt team förhindrade inte inläggning på sjukhus hos multisjuka äldre mer effektivt än vad vanlig vård gjorde, enligt en ny studie i Jönköping. Nu har teamet lagts ned. (3 kommentarer)

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.