Annons
Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

»Det är paradoxen: att drabbas av samhällets oförmåga, och därför söka samhällets hjälp.«

Krönika 25 MAJ 2018 När någon, som en gång flytt sitt hemland för att inte förlora sitt liv, efter fyra år i trygga Sverige i stället vill fly livet självt, känner AT-läkaren Peder af Geijerstam – inringd mitt i natten för att göra sin vårdinsats – en absolut skam. ()

Sjukvården som handelsvara eller samhällets ansvar

Recension 24 MAJ 2018 Den femte och senaste utgåvan i bokserien »Global health watch« tar tempen på hälso- och sjukvårdens globala nuläge. Anders Jeppsson, läkare och antropolog i Lund, har läst en rapport som ser en ökande distansering i världen från målet om hälsa för alla. ()

Poetisk inblick i en svunnen medicinsk epok

Kultur 23 MAJ 2018 Konstnären och poeten Harriet Löwenhjelm (1887–1918) dog i sviterna efter en tuberkulos som hade kommit att prägla hela hennes vuxna liv. Hon tillbringade det mesta av tiden på sanatorier, och hennes postumt publicerade betraktelser och dikter ger inblick i en svunnen medicinsk epok. (1 kommentar)

»Den mest uppenbara stölden är alla resurser som läggs ner på att introducera värdegrunden.«

Krönika 17 MAJ 2018 »Värdegrund« är ett ord som i sjukvårdens universum har blommat ut till ett mångfasetterat begrepp: inspirerande, allestädesnärvarande, energikrävande och -alstrande. Jakob Ratz Endler går till grunden med en tolkning i sin krönika. (15 kommentarer)

Alzheimer från vagga till grav – med råge

Recension 17 MAJ 2018 Alois Alzheimer är ju den världsbekante upptäckaren av sjukdomen som bär hans namn. Ändå är det först i år som en fullständig biografi över dr Alzheimers liv och samtid ges ut på svenska. Författaren är Magnus Carlsson, pensionerad internmedicinare och hematolog. Hans nya bok anmäls av geriatrikern och Silvialäkaren Moa Wibom.    ()

Platsannonser i tiden?

Kultur 07 MAJ 2018 Utformningen av platsannonser i Läkartidningen andas förändring, påpekar seniorprofessorn Stephan Rössner. Kan det vara en reaktion på en kritisk text som han skrev för en tid sedan, undrar han. ()

»Så mycket onödig oro, så mycket arbetstid till fel sorts tröst.«

Krönika 04 MAJ 2018 »Varför har du skrivit 'vesikulärt bilateralt'? Är det farligt?« Patienter som läser sina journaler fordrar extra tid av sin doktor för att få hjälp med läkarspråkets facktermer – och med den stegrade oro som dessa ofta bidrar till. Nina Cavalli-Björkman berättar i sin krönika. (7 kommentarer)

Så upptäcktes renin – det blodtryckshöjande hormonet

Kultur 04 MAJ 2018 Robert Tigerstedt, världsberömd fysiolog från Åbo, Finland, slog sina samtida med häpnad när han publicerade sitt bidrag vid Internationella medicinkongressen i Moskva 1897. Där redovisar han för första gången såväl idé som experiment bakom upptäckten av renin, det blodtryckshöjande hormonet. (8 kommentarer)

Praktiskt referensverk om vetenskapsteori

Recension 30 APR 2018 Ett välredigerat och genomtänkt referensverk för personer yrkesverksamma inom sjukvård och forskning. Boken har en naturlig plats även inom forskarutbildningsprogram och de kliniska forskarskolorna, skriver anmälaren Sandra Eloranta, biostatistiker, klinisk epidemiolog och forskningssamordnare vid Karolinska institutet, Solna. ()

Långsammare fortbildning genvägen till praktisk klokhet

Kultur 25 APR 2018 En rapport från ett projekt i Växjö, beskriver en viktig aspekt av fortbildningsarbete inom sjukvården. Genom att ta sig tid för reflektion och diskussion kan man tillägna sig »fronesis«, den praktiska klokhet som alla läkare har behov av. ()

»Men det känns ju redan lite bättre. Nu när doktorn är här.«

Krönika 20 APR 2018 I samtalet mellan läkare och patient kan en avgrund av oförståelse breda ut sig, när ingen förklaring gör något begripligt. För andra känns det direkt lite bättre »nu när doktorn är här«. Ulrika Nettelblad minns några patientmöten. (3 kommentarer)

»Vi som jobbar inom psykiatrin ser ofta samhällets mörkare sidor.«

Krönika 13 APR 2018 I väntan på livet efter detta och återförening med maken, enligt löfte från ideologiska »försäljare« som ringer på dörren gång på gång, kan tiden stanna, dammet samlas i högar på golvet och elen stängas av på grund av förfallna räkningar. Men om psykiatrin rycker in kan slutet ändå bli ganska bra, skriver Hans Olsson i sin krönika. (4 kommentarer)

Christiaan Barnard och den första hjärttransplantationen

Kultur 13 APR 2018 Mannen bakom den första hjärttransplantationen från människa till människa, Christiaan Barnard, blev världskändis över en natt i december 1967. Läkartidningens medicinske huvudredaktör Jan Östergren har besökt museet på sjukhuset i Kapstaden, Sydafrika, som vårdar minnet av den spektakulära kirurgbragden. (3 kommentarer)

Idrottsskador i nytt perspektiv

Recension 12 APR 2018 En bok som lämpar sig för såväl grundutbildning som vidareutbildning av sjukvårdspersonal i kontakt med behandling av idrottsskador, anser Jón Karlsson, professor i ortopedi, Göteborgs universitet. Han anmäler ett arbete som presenterar nya infallsvinklar på kända idrottsskador.  ()

Isak Jundell – bortglömd förgrundsman inom svensk pediatrik

Kultur 10 APR 2018 Isak Jundell var en förgrundsgestalt inom svensk barnmedicin och -psykiatri. Bland annat grundade han den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica. 150-årsjubileet av hans födelse uppmärksammas av nutida kollegerna Hugo Lagercrantz och Göran Wennergren. ()

»Jag hade, om än inte med avsikt, lyckats väcka kirurgbakjouren över en epigastriesveda.«

Krönika 09 APR 2018 De flesta läkare drömmer om att rädda prinsessan, förlåt patienten, utan att behöva väcka den drake som sover – förmodar Johanna Ranes i sin krönika. Hon berätter om en natt då draken dock blev väckt av misstag. (1 kommentar)

Inbjuden till den hemliga klubben

Kultur 06 APR 2018 Glädjen visste inga gränser. Att bli antagen till läkarutbildningen var som att bli inbjuden till en hemlig klubb, skriver Linda Pettersson, läkarstudent på andra terminen vid Karolinska institutet. ()

Om läkekonst kring livets slut

Recension 29 MAR 2018 »Medicinen kan uppskjuta döden men inte dödsångesten«, är ett av många tänkvärda budskap i en ny bok om dödsvillkoren i vår moderna epok. Författaren, själv läkare, undersöker vad som händer när den medicinska vetenskapen får allt större möjligheter att påverka livets slut. Seniorprofessorn Niels Lynöe anmäler. (13 kommentarer)

Modigt skrivet om sökande och felbarhet

Recension 27 MAR 2018 Till skillnad från flera andra författare av liknande böcker är Christian Unge befriande öppenhjärtig med sina brister och tillkortakommanden, påpekar Pelle Gustafson, chefläkare Löf, Stockholm, i sin anmälan av boken »Har jag en dålig dag kanske någon dör«. ()

Pionjär bland hjulryttare

Kultur 27 MAR 2018 När farfars farfar var ung hjulade Sveriges välbeställda runt först på svårbemästrade höghjulingar, därefter på mindre riskfyllda säkerhetscyklar, så kallade velocipeder. Velocipedåkningens pionjär var Casten Ivan Tisell, en avhoppad läkarstudent som skrev den första boken på svenska om det nya fartvidundret. Gunnar Svartengren, pensionerad handkirurg och cykelhistoriker, berättar hans historia. (5 kommentarer)

»Jag frös resterna«

Kultur 26 MAR 2018 Ibland händer det att man som läkare möter en patient som man »faller in i«, någon som är en blek dubbelgångare av en själv. AT-läkaren Anna Grönlund har skrivit en dikt om hur det kan kännas. (4 kommentarer)

»Allt som sägs i ett patientsamtal bör, kan och ska inte skrivas i en journal.«

Krönika 23 MAR 2018 Är det sant, intressant och relevant – det som man vill ta med i en patientjournal? Att någon har varit gift ett antal gånger, har barn med flera partners eller att dotterns katt heter »Nils« lämnas gärna därhän av den som vill vara varsam med orden och få patientjournalen att bättre tjäna sitt syfte. Jakob Ratz Endler berättar i sin krönika. (9 kommentarer)

Legeringen kropp–själ driver psykosomatiken

Kultur 20 MAR 2018 Kropp och själ är som en legering av känsla och form hänvisad att tolka upplevelser och intryck från omvärlden. En form av meningsskapande blir psykosomatiken, ivrigt studerad genom åren av filosofer och beteendevetare. Olle Hellström, pensionerad allmänläkare, har också intresserat sig för fenomenet. (5 kommentarer)

»Nu vet hon: 14,1 månader! Hon är upprymd, verkar glad. Äntligen kan hon planera!«

Krönika 16 MAR 2018 Människor är olika ända till slutet, även om diagnosen är samma. Ibland räcker det med en forskningsalgoritm som säger sig kunna uppskatta återstående livslängd för att en cancerpatient ska lämna oron därhän och börja prata om sitt liv och saker som är trevliga att göra. Nina Cavalli-Björkman berättar i sin krönika. (5 kommentarer)

Listers list mot infektioner ledde till antiseptiken

Kultur 13 MAR 2018 Kirurgen Joseph Lister i 1860-talets England kom på ett sätt att överlista infektionsrisken vid kirurgiska ingrepp. Han bemöttes med skepsis och kritik av sin samtid men hans metod räddade liv. Jon Ahlberg, kirurg och senior medicinsk rådgivare berättar om Listers list som ledde fram till antiseptiken. (1 kommentar)