Annons
Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

»En timmes flygresa bort finns alla moderna behandlingsmöjligheter, men de kunde lika gärna ha varit på en annan planet.«

Krönika 24 NOV 2017 En klen tröst i hopplösheten var att den terminalt sjuke patienten inte skulle ha överlevt ens i det tekniskt mest avancerade land. Men nu fördes brytpunktssamtalet i Dili på Östtimor och man ville kanske inbilla sig att alla moderna behandlingsmöjligheter bara en timmes flygresa bort skulle ha gjort någon skillnad. ()

Hans Rosling skrev sin självbiografi i kapp med tiden

Kultur 20 NOV 2017 Läkaren, forskaren och folkbildaren Hans Rosling gick bort den 7 februari i år. Under sin sista tid i livet skrev han tillsammans med journalisten Fanny Härgestam sina memoarer, en berättelse om hur han kom att förstå världen och samtiden. Läkartidningen publicerar några korta utdrag ur boken. ()

»... som Fångarna på fortet-celler med uppgifter att klara under tidspress.«

Krönika 17 NOV 2017 Något är skevt i systemet när man så ofta måste kliva utanför sitt inlärda fundament och därför önska att man från början blivit lärd att arbeta avskalat med en gnutta ofarligt slarv och utan för mycket tidskrävande empati, funderar allmänläkaren och vårdcentralsdoktorn Sara Åkerberg i sin krönika. (5 kommentarer)

Magasinet nästa för rotundans moulager

Kultur 15 NOV 2017 Moulagerna lämnar rotundan på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Den senare ska rivas, de förra magasineras på obestämd tid. Läkartidningen visar bilder på några moulager och förklarar vad de är. ()

»Vad jag lärt mig av att arbeta inom palliativ vård«

Kultur 14 NOV 2017 Det finns ingen optimal modell för hålla det där omöjliga samtalet, med anhöriga på besök hos någon som vårdas palliativt. Som ung underläkare lyssnar man och lär sig efter hand – och varje dag på jobbet är en vidareutbildning i sig. (4 kommentarer)

Om stetoskop och händer som botande redskap

Kultur 13 NOV 2017 Att få höra ett patienthjärta slå i regelbunden, normo­frekvent rytm kan ha botande effekt på en snart blivande läkares eventuella oro och takykardi. Att lägga en hand på patienten för att känna igenom lymfkörtelstationer ger också information, och för patienten ger det känslan av att bli ordentligt undersökt. (3 kommentarer)

»Högt och tydligt ropar han: 'Jag har ebola!' … och på bara någon minut är hela väntrummet tomt.«

Krönika 10 NOV 2017 När K sätter press på vårdapparaten står det klart för alla att han egentligen inte är mottaglig för vård utan måste få rå sig själv. Men sjuksköterskan på mottagningen som portionerar ut hans piller är en livförsäkring som han i bättre stunder till och med kan tycka om, skriver Hans Olsson i sin krönika. (7 kommentarer)

En allmänläkares sjukvårdsinsikt

Recension 08 NOV 2017 »Doktor utan skyddsnät. En resa i tid och rum genom sjukvården« är allmänläkaren Per Malms tillbakablick på en lång karriär dominerad av patientmöten på en sjukstuga. Läkartidningens recensent Jan Halldin anmäler en bok som både roar och oroar. ()

En fransk läkare och hans användbara lösning

Kultur 07 NOV 2017 Arbetet med en vetenskaplig artikel om »Lugols lösning« gav endokrinologen Jan Calissendorff anledning att intressera sig för läkaren bakom en 1800-talsuppfinning som visar sig ha flera användningsområden än i dag. (1 kommentar)

Gör-det-själv-medicin med hälsan som insats

Kultur 03 NOV 2017 Läkare som infekterar sig själva med smittoämnen, amputerar egna extremiteter eller opererar bort sin egen blindtarm. Exemplen är många på »gör-det-själv«-medicinare som med den egna hälsan som insats kämpade för att främja vetenskapen. Seniorprofessor Stephan Rössner har sammanställt en lista. (3 kommentarer)

»Jag är en människa som har rätt att säga ja eller nej. Även om jag råkade få två X och bli en kvinna.«

Krönika 31 OKT 2017 Jag är visst någon – även om jag är kvinna. Och säger jag som kvinna nej så behöver inte det recenseras, skriver överläkaren Jenny Persson i sin krönika, apropå ovälkomna händer vid besök på dansrestaurang – och hos gynekologen. (23 kommentarer)

Gissningslek och obeprövad erfarenhetsmöjlighet

Kultur 24 OKT 2017 Den framtid som inte redan är här kan man endast spekulera om. Det gör ST-läkaren och doktoranden i medicinhistoria Tomas Bro, som beskriver mottagningen i en snar framtid på en klinik nära oss ... ()

Rävigt om Macchiarinis fall

Recension 24 OKT 2017 Räven raskar över scenen i upptakten av Ylva Lööfs satiriska pjäs om och kring den akademiska härdsmälta som gjorde »Fallet Macchiarini« möjligt. Ylva Böttiger och Carl Johan Östgren, medicinska redaktörer på Läkartidningen, har sett Östgötateaterns föreställning. ()

Rapport från framtidens geriatrik och äldrevård

Kultur 23 OKT 2017 Framtiden är redan här, åtminstone inom svensk äldrevård. Gunnar Akner, professor i geriatrik, Linnéuniversitetet, Kalmar, har sammanställt en rapport som redan nu kan visa hur man i framtiden lyckades utforma ett integrerat, koordinerat och mänskligt vårdsystem, baserat på kunskapsområdet geriatrik och anpassat för äldre personer med multipla, ofta komplexa, hälsoproblem.  (2 kommentarer)

Byggnaden blev målet – verksamheten glömdes bort

Recension 23 OKT 2017 Byggandet av supersjukhuset Nya Karolinska överskuggade tankarna på de verksamheter som det skrytiga miljardbygget skulle ha till uppgift att tjäna. Det är kontentan av professorn och forskaren Jan Öhrmings akademiska studie, en ny bok som recenseras av seniorprofessorn Lars L Gustafsson. (1 kommentar)

»Nu har Joanna tillräckligt bra koll på vad hon inte kan för att bli överläkare.«

Krönika 20 OKT 2017 Cirka sex år efter läkarlegitimeringen har man bra koll på vad man kan i sitt läkaryrke. Och tillräckligt bra koll även på vad man inte kan. Man är helt enkelt kvalificerad att bli överläkare, berättar Joanna Ahlkvist i sin krönika. (2 kommentarer)

Från spekulum till kamerakapsel

Kultur 16 OKT 2017 Endoskopin är ingen modern uppfinning, som man kanske skulle kunna tro. Mellan de gamla egyptiernas försök att undersöka näskaviteten med hjälp av spekulum och solljus, och kapselendoskopin som utreder misstänkta sjukdomar i hela magtarmkanalen, finns en flertusenårig utveckling av försök, misslyckanden, mödosamma framsteg och genombrott. ()

»Man kan sörja bristen på positiva överraskningar och värna om de tillfällen som ges.«

Krönika 13 OKT 2017 Läkare såväl som patient kan applådera tillförlitligheten i sjukvården – resultat av en standardisering som gör att vårdkonsumenter vet vad de får. Överraskningar är inte önskvärda men man kan sörja bristen på positiva sådana och värna om de tillfällen som faktiskt ges, menar Jakob Ratz Endler i sin krönika. (1 kommentar)

Vänstervridning borgar för liv

Kultur 09 OKT 2017 Varför är allt liv på jorden beroende av just den vänsterorienterade konfigurationen av atomerna i aminosyror? Finns det liv på annat håll i universum som favoriserar högervridning i strukturerna? Stereokemins hemligheter har fascinerat forskare sedan Louis Pasteurs dagar – och har bidragit till ett par betydande upptäckter genom åren. ()

»Man går från topp till botten – på mindre än en timme, mindre än en minut.«

Krönika 06 OKT 2017 Den bästa av tider och den värsta av tider – sådan är tiden som AT-läkare med allt som uppstår och händer, såväl positivt som negativt. Som ung läkare är man uppfylld av både och – en vidunderlig känsla, skriver Ulrika Nettelblad i sin krönika.  (4 kommentarer)

Hundra år av sjukvård i Göteborg

Kultur 04 OKT 2017 Sjukvård i Göteborg under de senaste hundra åren skildras i en ny bok, späckad med bilder. Författaren är Gudrun Nyberg, professor emeritus, Sahlgrenska akademin, som i många år arbetat som endokrinolog i den göteborgska diabetesvården. ()

En varelse som andats i 250 år

Kultur 03 OKT 2017 Lasarettet i Lund grundades för så gott som 250 år sedan. Verksamheten har pågått ända sedan 1768, och genom dess byggnader har ett stort antal läkare, sjuksköterskor och patienter passerat, som har gett anläggningen ett sammanhang och en själ. Historien om lasarettet i Lund berättas i en ny bilderbok som anmäls av seniorprofessorn Åke Andrén-Sandberg.  (1 kommentar)

»På baksidan av en medicinlista skriver jag 'då var det ju klart' ...«

Krönika 28 SEP 2017 Det finns många olika sätt att lämna besked om allvarlig sjukdom. I vissa fall kan besked om att avstå från köp av ett stycke skog vara besked nog. Nina Cavalli-Björkman berättar i sin krönika. ()

Rekordflöde i vårdkedjan – 132 patienter på en förmiddag

Kultur 25 SEP 2017 Barbro Tilosius arbetade som sjuksköterska på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg åren 1954-1986. För sin unge släkting Alexander Tilosius, vikarierande underläkare i början av karriären, berättade hon om en typisk arbetsdag i 1950-talets sjukvård. (1 kommentar)

Våldet att födas

Kultur 22 SEP 2017 Den franske obstetrikern Frédérick Leboyer hävdade att det våld som fostret utsätts för under den normala födelsen är traumatiserande och orsaken till en rad psykiska problem senare i livet. Budskapet fick många motståndare under resten av Leboyers liv. ()