Annons Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Härlig bok av doktorn som blev ståuppare

Recension 23 JAN 2019 Doktorn höll på att bli utsliten i sjukvården, sadlade om till ståuppkomiker och skrev en bok. Läkartidningens recensent, på väg i motsatt riktning, från ett annat yrke in i läkarstudier, anmäler en bok som enligt honom »alla blivande och levande läkare bör läsa«. (1 kommentar)

Skeppsläkare för Greenpeace – från Kongo till Antarktis

Kultur 22 JAN 2019 Martin Ekdahl, till vardags läkare i Lund, arbetade som skeppsläkare för Greenpeace på två av miljöorganisationens expeditioner 2017 och 2018. Han skriver själv om resorna till Kongo i Afrika och Weddellhavet utanför Antarktis. ()

»Jag frågar hur han har det och han inleder då en monolog ...«

Krönika 21 JAN 2019 En äldre herre reser i tre och en halv timme för att träffa onkologen, men när de väl sitter mittemot varandra håller han en monolog som har mest med annat än cancern att göra. Doktorns insats blir mindre onkologisk än hippokratisk. Nina Cavalli-Björkman berättar i sin krönika.  (3 kommentarer)

Underhållande och skrämmande om ledarskap i sjukvården

Recension 16 JAN 2019 Recensenten Bengt Hjelmqvist, distriktsläkare och kirurg, tidigare klinikchef, basenhetschef och chefläkare, allt på samma jobb, har läst en både underhållande och skrämmande bok om ledarskap i svensk sjukvård.  ()

I analyserande barnpsykiatrers sällskap

Kultur 14 JAN 2019 Att samlas kring filmer på klinikbiblioteket, eller på andra håll, och efteråt dra paralleller relevanta för verksamheten kan ibland vara ett önskvärt inslag i barnpsykiatrins curriculum, skriver Björn Axel Johansson, som har deltagit i flera sådana möten genom åren.   (1 kommentar)

»Jag föreställer mig ändå att det är i vardagen som fanatismen botas.«

Krönika 11 JAN 2019 Hur hanterar man patienter som förolämpar en, och hur ska man förhålla sig om man själv befarar att patienter man kommer att möta ska reagera negativt för att man är den man är? Och varför är man mindre rädd för att dö i Sydafrikas bevisligen livsfarliga trafik än för att sätta livet till när man surfar i världens vithajstätaste vatten? Jakob Ratz Endler har svar.  (4 kommentarer)

Försök med Minerva – den fjära och den kära

Kultur 09 JAN 2019 Det krävs mod för att göra den fjära Minerva sin kur. Gudinna som hon är, beskyddare av visdom, konst och hantverk, måste man anstränga sig för att vinna hennes gunst. Ola Sköld, senior professor i mikrobiologi, berättar om några framgångsrika försök. ()

Producera mera!

Kultur 08 JAN 2019 En dikt ur diktsamlingen: »Ett bett i mitt hjärta. Om möten i vården« av Yvonne Jarlvik. ()

En läkargärning utöver det vanliga

Recension 08 JAN 2019 Kirurgen Erik Erichsen berättar om sin läkargärning, som bedrevs i de mest skiftande sjukvårdsmiljöer på flera kontinenter. Förutsättningarna för att göra ett bra jobb har varierat starkt, emellanåt med smått extrema krav på kirurgens innovativa sinnelag. Pelle Gustafson, medicinsk redaktör på Läkartidningen, anmäler en spännande bok. ()

»Dessa individer är högt prioriterade i Prioritetsutredningen – men lågt i verkligheten.«

Krönika 07 JAN 2019 Man försöker få patienten mindre beteendestörd genom att prova varenda medicin som finns. Kanske är det etiskt fel då patienten själv inte tycks lida av sin svåra autism, snarare tvärtom. Hans Olsson berättar individer som prioriteras högt i Prioritetsutredningen men lågt i verkligheten. (3 kommentarer)

Vaccinationsdrama med bäring på vår egen tid

Recension 04 JAN 2019 Två böcker som ger fascinerande inblick i tidig svensk bakteriologi och vaccintillverkning – och två vårdskandaler som uppstod i anknytning till verksamheten. Per Hagman, biträdande smittskyddsläkare, Region Skåne, anmäler två medicinhistoriska böcker vilkas frågeställningar kan ha bäring även på vår egen tid. ()

»Den särskilda känslan tillsammans med kollegor en dag på jobbet som inte är som alla andra dagar«

Kultur 19 DEC 2018 Att arbeta under julhelgen inom sjukvården är en speciell upplevelse. En särskild stämning råder, en bredare tystnad, det nedtonade ljuset i juldekorationer i de olika rummen, färre vårdpersonal som håller ställningarna, patienter som vill hem och fira jul men måste ligga kvar över helgdagarna. Känslan genom åren samlas till minnen av en speciell sort som återkommer och känns igen. (1 kommentar)

»Är det sant att alla vet ... vad som ligger nedbäddat på våra sjukhus, i omorganisationer, i spruckna vårdgarantier?«

Krönika 14 DEC 2018 Det är svårt att låta haverier försvinna bara genom att inte låtsas om dem. Ett lik insvept i persenning i ett förslutet rum, och en krackelerande sjukvårdsorganisation skildrad i positiva ordalag, kommer båda så småningom att signalera att någonting inte är som det ska. Johanna Ranes utvecklar i sin krönika. (5 kommentarer)

Filosofins tröst i patientarbetet

Recension 12 DEC 2018 Filosofiskt perspektiv på kunskap kan underlätta läkarens vardagsslit i kliniken och öka såväl arbetsglädjen som patienttillfredsställelsen, påstår Olle Hellström, pensionerad allmänläkare, efter att ha läst en bok som gör upp räkningen med pedanternas världsherravälde. (6 kommentarer)

Skvallerbefriad utilitarism – ända in i kaklet

Recension 06 DEC 2018 »Etikprofessorn« är del 2 av filosofen Torbjörn Tännsjös intellektuella memoarer. Sakligt och skvallerberfriat berättar han om begrepp, spörsmål och skandaler som han kommit i kontakt med under en lång karriär som yrkesfilosof. Per Sandin, docent och filosof, Uppsala, anmäler. ()

Doktor Doris känsla för patienten

Kultur 05 DEC 2018 Promenader i naturen är återhämtning och reflektionstid för Camilla Richardsson, alias Doktor Doris, allmänläkare sedan 25 år. I naturen hittar hon bilder som speglar hennes många reflexioner över patientmöten. (1 kommentar)

»Inte bjöd han ut mig på dejt … Nej, det hände något mycket värre.«

Krönika 30 NOV 2018 Ska man förväntas agera äktenskapsrådgivare också när man bara är en nybakad doktor på akuten glad över att just ha lyckats häva ett njurstensanfall? Man kan bli radiolog för mindre, menar Joanna Ahlkvist, som dock medger att det numera finns konsultationsverktyg för hantering av oförutsedda patientbeteenden. (6 kommentarer)

På tal om prostatan – det mesta om en krånglig körtel

Recension 30 NOV 2018 Ett bredare sätt att diskutera prostatan – mannens problemorgan framför andra. Jan-Erik Damber, senior professor i urologi, Sahlgrenska akademin, har läst en annorlunda bok skriven av en tvärvetenskaplig författargrupp.  ()

Kampen mot aids dröjde – miljontals människor dog

Kultur 28 NOV 2018 Samhällets senfärdighet att erkänna och börja bekämpa aids som en virussjukdom i egen rätt kostade hundratusentals liv, bara i USA. Traumat kring homosexualitet och aids, men också okunskap om sjukdomen bidrog till den fördröjningen. Jonas Ludvigsson, barnläkare i Örebro, har läst en prisbelönt bok som skildrar hur aktivister och forskare i samverkan  till slut lyckades tämja aids-epidemin. (1 kommentar)

»På bussen hem söker jag på internet om cancer och tumörer … men nu även som anhörig.«

Krönika 23 NOV 2018 Det är svårt att koncentrera sig på diagnoser man måste ställa i jobbet på vårdcentralen när lillebror berättar på familjechatten att han ska till skiktröntgen akut. AT-läkaren Mia Lind berättar om en dag då rollen som orolig anhörig gick en brottningsmatch med den professionella läkarrollen. ()

Byråkratiska barriärer för sjukvården i Palestina

Kultur 20 NOV 2018 Anton Nordeman, läkarstudent på termin 9 vid Linköpings universitet, var utbytesstudent i fyra veckor på det palestinska sjukhuset Al Makassed i Jerusalem. Hans brev berättar om vardagen i en sjukvård inte alltför olik den svenska. ()

»Vem kan hjälpa onkologjouren att ta hand om en hungrig, törstig och kissnödig hund?«

Krönika 16 NOV 2018 Jourtjänstgöring på akuten. Ett synnerligen tråkigt besked aktualiserar ett synnerligen ovanligt problem som onkologjouren nära nog går bet på att lösa. Men vad tänkte kandidaten innan han somnade den kvällen? Nina Cavalli-Björkman berättar i sin krönika. (2 kommentarer)

»… för att befria oroliga sinnessjuka från deras olidliga ångest«

Kultur 12 NOV 2018 Lobotomi eller leukotomi är ett hjärnkirurgiskt ingrepp som vill bota eller lindra schizofreni, svår ångest och oro eller andra psykiska sjukdomar. Metoden användes flitigt i Sverige under 1940- och 50-talen.Thomas Skoglund, neurokirurg i Göteorg, har undersökt rapporteringen om lobotomi i den tidens morgontidningar: först hyllande, därefter alltmer omvärderande. ()

»Senare på natten … ensam släpper jag fram sorgen över någon annans barn.«

Krönika 09 NOV 2018 I jobbet som läkare händer det att människor dör, man vänjer sig och händelserna lämnar få spår. Men att barn dör kan man inte vänja sig vid, utan minns varje enskilt fall, skriver Jakob Ratz Endler i sin krönika.   (5 kommentarer)

Tortyroffrens verklighet

Kultur 31 OKT 2018 Tre läkare verksamma vid Flyktingmedicinsk mottagning och Kris- och traumamottagningen, Närhälsan i Göteborg (VgRegion) åkte sommaren 2018 till Istanbul, Turkiet, för att besöka Human Rights Foundation of Turkey (HRFT) och studera organisationens arbete med att hjälpa tortyroffer med rehabilitering och dokumentation av tortyrskador. (3 kommentarer)