Annons
Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

»Vården skulle bli betydligt bättre om vi ägnade mer tid, energi och framför allt uppmärksamhet åt förebyggande arbete.«

Krönika 21 MAR 2017 Hotellgästens våldsamma snarkningar på andra sidan ett flertal papperstunna skiljeväggar höll Jakob Ratz Endler klarvaken en hel natt. Han ägnade sömnlösheten åt tankar om behovet av förebyggande vårdinsatser – inte bara mot sömnapné. (3 kommentarer)

»De bästa läkare jag känner är de som har egen erfarenhet av svårare sjukdomar.«

Krönika 10 MAR 2017 Olika läkare förhåller sig olika till en eventuell egen sjuklighet. »Själv går jag hela tiden och väntar på det som ju oundvikligen kommer att drabba mig«, skriver Nina Cavalli-Björkman i sin krönika. Och tillägger att de bästa läkare hon känner är de som har egen erfarenhet av svårare sjukdomar. (1 kommentar)

»Bilolyckan 18 år tidigare som ändade mitt förra liv och obönhörligen formade detta nya som ännu är obekant…«

Krönika 27 FEB 2017 I en ny kropp, med nya förutsättningar och obekanta reaktioner att hantera, kan vistelse på en »retreat« bidra till att man inte alltid känner sig som en »loser«. Ulla Bergholm, pensionerad kirurg, berättar i sin krönika om tillfällen då man kanske ändå gör det. ()

»... dotter är neurolog och patienten är yr och symtomen i övrigt har gått tillbaks«

Krönika 21 FEB 2017 »De såg min mor som en yr gammal tant och mig som en onödigt orolig kvinnlig anhörig med för mycket kunskaper«, skriver strokeläkaren Jenny Persson i sin krönika. Hon följde med sin strokedrabbade mor i ambulansen till en akutmottagning i akut behov av rehabilitering i genustänkande. (5 kommentarer)

»För jag vet numera att jag tar mer i marklyft än vad slumpmässigt utvald överläkare väger«

Krönika 14 FEB 2017 Skrotlyftandet var centralt i dåvarande underläkaren Maria Samuelssons utbildning i Umeå för en tid sedan. Träningen bidrog inte bara till förbättrade friskfaktorer och nedtonad hypokondri, utan också till vetskapen att den genomsnittlige överläkaren vägde lätt jämfört med vad man tog i marklyft.  (3 kommentarer)

»Jag var delvis beredd på sjukdomsbeskedet men inte på att vara anhörig och läkare.«

Krönika 06 FEB 2017 En nära anhörig får ett väntat sjukdomsbesked. ST-läkaren Josephine Savard som sitter bredvid – också hon på  »fel« sida om datorskärmen – var inte beredd på sin egen reaktion på den anhöriges diagnos. ()

»Den som någon gång testat nackstyvhet ... på sin feberslöa unge vet«

Krönika 01 FEB 2017 Spädbarnet tillhörde ingen riskgrupp men hans mamma ville ordna så att det skyddades mot sjukdomen som kan ge cirrhos, levercancer och behov av levertransplantation. Johanna Ranes krönika handlar om att vaccinera eller låta bli. ()

»Det ropas efter mer resurser … men ibland är mindre och färre bättre«

Krönika 24 JAN 2017 »Less is more«, citerar någon »de eleganta modeskaparna« i Jakob Ratz Endlers krönika. Precis som inom sjukvården, tänker han: Där ropas det alltid på mer personal, fler sängar, större sjukhus och mer resurser – men ibland kan mindre och färre faktiskt vara bättre.  (3 kommentarer)

»Jag kan inte, för jag får inte enligt svensk lag … men jag kan hjälpa dig att få sova.«

Krönika 10 JAN 2017 I debatten om dödshjälp är det anmärkningsvärt att det alltid är läkare som förutsätts stå för eutanasin. Varför? frågar sig Nina Cavalli-Björkman i sin krönika: »Jag förstår inte varför vi som yrkeskår ska behöva göra något som helt omkullkastar vår yrkesetik«. (8 kommentarer)

»… och denna höst av död är över, den har blivit vinter – vi måste ut …«

Krönika 21 DEC 2016 Nittioåringar som är klara med livet, inte ledsna bara färdiga, väntar på döden som andra väntar på bussen in till stan. Ulrika Nettelblad skriver krönika om en höst då döden »bara finns«. Men så faller första snön, och femåringen vill ut. (5 kommentarer)

»Allmänläkarens önskan om att få blicka ut över böljande renskockar var en kulturkrock för mig«

Krönika 07 DEC 2016 Som konsult på en byrå arbetade Johanna Ranes, Läkartidningens krönikör, i en värld som på betald arbetstid prioriterade beteenden signalerande »high performance culture«. Vid första vårdcentralsplaceringen, i samband med omskolningen till läkare, mötte hon en doktor som önskade att hon (doktorn) hade blivit renskötare. (1 kommentar)

»Ett rum fullt av kompetent personal och studenter – men ingen säger något.«

Krönika 30 NOV 2016 Mentorn fortsätter att prata på om vikten av att inte »vara den som skapar dålig stämning«. Men hur ska man då som läkarstudent nå de läkare som aldrig någonsin reflekterar över den dåliga stämning som de själva skapar, frågar sig Cornelia Bacic i sin krönika. (6 kommentarer)

»När krockar värdet av erfarenhet med ålderns ofrånkomliga tribut?«

Krönika 22 NOV 2016 Professor eller inte – emeritus betyder »uttjänad« enligt ordboken. Och »senior« är samma sak som »äldre«, rätt och slätt. I eufemismernas tid, med erfarenhetskapitalet inversteringsfärdigt, frågar sig Stephan Rössner i sin krönika: »Är det läpparnas bekännelse, när man säger sig efterfråga de äldres kompetens?«  ()

»Och jag har börjat inse att även jag, inte bara IT-systemen, ödslar tid på onödiga saker.«

Krönika 15 NOV 2016 Förvirrande IT-system kan göra sjukvården ineffektiv ibland. Men hur är det med vårdpersonalen själv, som kanske också bidrar till en mindre effektiv sjukvård – utan att ens tänka på det. Jonathan Ilicki diskuterar mer än en Kafkaartad situation på akuten. ()

»Att vara pretentiös är också att vara mycket anspråksfull och ställa höga krav«

Krönika 01 NOV 2016 Att vara pretentiös framkallar vanligen ogillande grimaser hos en omgivning som inte tar hänsyn till att den pretentiöse vanligen är en person som månar om att vara mycket anspråksfull och ställa höga krav. Jakob Ratz Endler förklarar.  (2 kommentarer)

»Jag är specialist i allmänmedicin – och i att vara den mest erfarna utan någon erfarenhet«

Krönika 26 OKT 2016 Den största insikten som nybliven specialist i allmänmedicin är det enorma antalet platser man arbetat på genom sina sidoplaceringar, berättar Sara Åkerberg i sin krönika. »Vilken inblick och erfarenhet detta gett på det sociala, organisatoriska och psykologiska planet. En specialisering i sig«. ()

»Det svåraste blir att förklara att man inte får bli gravid under cancerbehandling«

Krönika 19 OKT 2016 Tolken översätter utan att förstå någonting. Sonen förstår men har svårt att förmedla allt. Patienten, mångbarnsmamman från ett annat land, säger plötsligt på svenska: »Min kropp gråter«. Nina Cavalli-Björkman berättar om en cancerbehandling. (1 kommentar)

»... att få uppleva det överraskande – det som för oss närmare livet, och närmare döden, innan allting är förbi.«

Krönika 11 OKT 2016 Med den vita rocken ordentligt knäppt kan läkaren lära sig att inte rysa av kylan i dödens skugga. Med rocken avhängd blir det plötslig viktigt att ringa gammelfaster, köpa glass och verkligen lukta på syrenerna – eller att bara låta sig hänföras av eldflugor i sommarnatten. Ebba Lindqvist förklarar i sin krönika.  (6 kommentarer)

»Hon hade förmågan att plocka fram rätt del av sin personlighet för rätt människa.«

Krönika 05 OKT 2016 Auskulterande hos en erfaren kollega på hälsocentralen bevittnar Ulrika Nettelblad en exceptionell förmåga att möta människor just där de befinner sig, med resultat att patienter känner sig ha träffat en doktor som förstår just deras problem. Belöningen blir ibland en vattenmelon. (4 kommentarer)

»Jag kan bara hoppas att den unga kvinnan i hijab vill jobba kvar och hjälpa K till ett drägligt liv.«

Krönika 28 SEP 2016 Neuropsykiatriska diagnoser blir allt fler inom psykiatrin. Ändå finns i dag ingen fungerande organisation för medicinskt omhändertagande av de gravt utvecklingsstörda, skriver läkaren och vuxenrehabiliteraren Hans Olsson. Begåvad hjälp kommer ibland från enskild vårdpersonal som han hoppas inte ska byta yrke alltför snart. (1 kommentar)