Björn Waldebäck är Tre Kronors landslagsläkare sedan 2006. Han var med t ex när Sverige tog VM-guld i Riga, och vid Vinter-OS i Sotji 2014, då den här bilden togs.

Foto: Pontus Lundahl /TT

Ishockey-VM står för dörren och du är landslagsläkare i Tre Kronor. Hur fick du det jobbet?

– Det är inget jobb som man söker – det bara råkar bli. Jag höll på med Hammarby Hockey på 1990-talet, och helt plötsligt saknades det en läkare för något juniorlandslag. Så började jag, reste runt, tills det plötsligt behövdes en läkare för de riktiga juniorerna, Småkronorna. Efter att ha varit deras läkare i några år frågade mig Lennart Hovelius, som var läkare för Tre Kronor, om jag kunde hjälpa till. Och 2006 när han slutade blev jag erbjuden jobbet. Ett roligt men oerhört speciellt uppdrag.

Vad går det ut på?

– Mycket handlar om vardagsproblem. Kolla att det finns vettig mat på hotellen där laget ska bo. Försäkra sig om att det finns medicinska resurser i de länder dit vi kommer. Ibland krishantering.  

Är det många fysiska skavanker att ta hand om?

– Alltid, inför en VM-turnering. Spelarna som kommer har spelat en 70-80 matcher under säsongen, vilket ofta lämnar spår. Och så ska de spela VM-turneringen som för många ställer ännu större krav på kroppen. Det gäller då för läkaren att vara förberedd och göra dem fit-for-fight.

Har du fått ta hand om många hjärnskakningar?

– Gud, ja … Den diagnosen är lätt att missa för både spelare och läkare. Spelaren i stridens hetta vill tillbaka på isen, och läkarens huvuduppgift är att stoppa honom för att värna om hälsan. Att spela med en hjärnskakning kan få grava konsekvenser.

Träffar du vanliga patienter också?

– Jag har ett vanligt läkarjobb vid sidan om min roll som landslagsläkare. Var tidigare chef på Ortopediska huset, men jobbar i dag kliniskt som vanlig läkare. Träffar nog normalt lika många patienter som mina kolleger gör. Opererar också. Det är viktigt att en förbundsläkare har en fot i den dagliga kliniska verksamheten också. Det gynnar alla, patienter som hockeyspelare.

Hur kommer det sig att du valde ortopedin som specialitet?

– Jag är intresserad av idrott och fick upp ögonen tidigt för ortopedin som jag tyckte verkade spännande. Jag gillade att man som ortoped hade möjligheten att bota sina patienter genom att faktiskt korrigera mekaniskt det som är fel. Patienten kan komma in med en menisk- eller korsbandsskada till doktorn, och sedan någon månad senare finna sig botad. Ja, ortopedin kan faktiskt få människor att till och med bli bättre än de var från början. 

Hur idrottar du själv?

– Jag har tränat mycket, både cykel och längdåkning. Har gjort sex Ironman-tävlingar, men inte på elitnivå utan mer som motionär. Jag tycker om idrott i alla former, från högt till lågt, barn- som ungdomsidrott. Det är en trevlig form av umgänge.

Någon personlig upplevelse i jobbet med Tre Kronor som berört dig särskilt?

– Vårt VM-guld i Riga 2008 var väldigt speciellt. Med bröderna Jönsson, som egentligen båda var lite småskadade under turneringen, men som till slut blev tongivande spelare i laget. Hela medicinska staben, sjukgymnasterna och även jag själv, bidrog nog till framgången genom att ha dem spelklara i alla matcher. Innan vi skulle åka iväg så drabbades Jörgen Jönsson av en knäskada under en träningsmatch, och det var till och med snack om att han inte skulle vara med VM. Att få honom spelklar var viktigt inte minst för honom själv, för han hade vunnit både OS och SM det året och skulle bli historisk om han vann VM också. Men där var det på håret att det gick att få honom till spel.

Är det många resor som landslagsläkare? Vad säger familjen?

– Ja, det har varit ganska mycket resor i min tidigare familj. Men nu kommer det att bli mindre framöver. Dels är samlingarna fler numera. Sammanlagt tar de två månader eller mer under ett år, så jag har 2–3 andra kolleger som stöttar upp i jobbet med Tre Kronor. Dels ska vi just få tillökning i familjen, vilket gör att jag själv inte kommer att åka med till VM den här gången. Men på World Cup efter sommaren är jag på plats i båset.

Namn: Björn Waldebäck

Yrke: Specialist i ortopedi och idrottsmedicin. Verksamhetschef för Ortopediska huset, 2008-2016. Landslagsläkare för Tre Kronor och tidigare tjänstgjort som läkare i Sveriges olympiska kommitté. Har forskat kring knäskador; nuvarande inriktning är framför allt avancerade artroskopiska operationer i knäled och axelled.

Ålder: 47 år

Familj: Sambo och två barn.

Bor: Bromma, västra Stockholm

Aktuell: Landslagsläkare i Tre Kronor, just nu i hetluften genom Ishockey-VM.