Annons
Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Nytt system för sjukintyg – läkarförening kräver region på skadestånd

Nyheter 14 NOV 2018 Systemet för sjukintyg fick läkarföreningen att se rött. Nu kräver de regionen på skadestånd. ()

Stockholms läkarförening positiv till landstingets schemabesked

Nyheter 14 NOV 2018 Stockholms läkarförening är försiktigt positiv till det blågröna styrets besked om att schemaläggning av läkare i landstinget ska beslutas »i det nära ledarskapet« utifrån verksamhetens och patienternas behov och inte från den politiska nivån. ()

Riksrevisionen: Se över processen för sjukskrivning vid psykisk ohälsa

Nyheter 14 NOV 2018 En översyn behövs för att förbättra arbetet med sjukskrivning av patienter med psykisk ohälsa, menar Riksrevisionen. ()

Nya regler för antagning till kompletteringsutbildningar

Nyheter 14 NOV 2018 Antagningsreglerna till kompletteringsutbildningarna för läkare med utländsk examen från land utanför EU/EES görs om. Enligt ett nytt urvalskriterium prioriteras de som varit närmast att klara det medicinska kunskapsprovet. ()

Blågrönt backar om schemaläggning i Stockholms läns landsting

Nyheter 13 NOV 2018 Den blågröna majoriteten i Stockholms läns landsting vill nu »undanröja varje skugga av tvivel« om att frågan om läkares schemaläggning ska skötas lokalt och utifrån verksamhetens och patienternas behov. Det säger finanslandstingsråd Irene Svenonius (M). ()

Karolinska bekräftar: Chef avgår

Nyheter 13 NOV 2018 I svallvågorna av anklagelserna mot en överläkare om trakasserier på antisemitisk grund avgår nu en hög chef som haft ansvar för den enhet där händelserna ska ha ägt rum. Det bekräftar Karolinska universitetssjukhusets tillförordnade sjukhusdirektör på tisdagen. ()

RMV lägger locket på

Nyheter 13 NOV 2018 Hur går Rättsmedicinalverket (RMV) vidare efter turbulensen kring de medicinska åldersbedömningarna av asylsökande? Tunga rättsmedicinska experter vill se en oberoende utredning – men myndighetens ledning vill inte uttala sig om läget. (4 kommentarer)

Chef på Karolinska avgår

Nyheter 13 NOV 2018 Efter anklagelser om trakasserier av judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset väljer en berörd chef att avgå. Ytterligare en chef uppges ta en »time out«. Det rapporterar Aftonbladet. ()

M+S+L styr i Västernorrland

Nyheter 13 NOV 2018 Nu är styret klart i Region Västernorrland. Det blir ett blocköverskridande trepartistyre mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. ()

Husrannsakan stoppade sabotaget

Nyheter 13 NOV 2018 200 samtal saboterade vårdcentralens kösystem och oroade personalen. Men efter polisens husrannsakan hos en misstänkt har verksamheten gått tillbaka till det normala. ()

Karolinskas läkarförening vill se snabbutredning av nygammal akut

Nyheter 12 NOV 2018 Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset lägger nu fram sitt förslag till en nygammal, breddad akutverksamhet i Solna. Föreningen hoppas på en snabbutredning för att mota den kris man ser stå för dörren. ()

Minskad förskrivning av antibiotika till barn

Nyheter 12 NOV 2018 Förskrivningen av antibiotika per 1 000 invånare har minskat den senaste tioårsperioden, framför allt hos barn. ()

Ove Andersson slutar i styrelsen

Nyheter 12 NOV 2018 Styrelseveteranen, och nuvarande andre vice ordförande i Läkarförbundet, Ove Andersson fanns inte med i valberedningens förslag på ny förbundsstyrelse inför det kommande fullmäktigemötet. Nu väljer han att inte ställa upp för omval. ()

Psykiater föreslås få ledande uppdrag

Nyheter 09 NOV 2018 Psykiatern Sofia Rydgren Stale föreslås bli ny andre vice ordförande i Läkarförbundet. Det uppger förbundets valberedning inför det kommande fullmäktigemötet. Valberedningen föreslår också omval av förbundets nuvarande ordförande, Heidi Stensmyren. (1 kommentar)

Flera organisationer vädjar: Behåll Läkemedelsboken

Nyheter 09 NOV 2018 Representanter för inte mindre än 17 organisationer skriver en vädjan till Läkemedelsverket och regeringen att behålla Läkemedelsboken. (1 kommentar)

Nytt projekt ska visa forskningsfuskets drivkrafter

Nyheter 09 NOV 2018 Macchiarini-affären satte djupa spår i forskningsvärlden och minst sagt aktualiserade frågan om forskningsfusk. Men hur utbrett är fusket? Det ska ett nytt forskningsprojekt i Linköping ta reda på. ()

Kökaos till medicinska kunskapsprovet

Nyheter 09 NOV 2018 Trycket på att få skriva det medicinska kunskapsprovet är enormt, trots att platserna har utökats. Det senaste teoretiska delprovet blev fullbokat på tio minuter. Nu införs prioriteringsregler för att skapa ett bättre system – men även de nya reglerna väcker kritik. ()

Cosmic nere i Uppsala

Nyheter 09 NOV 2018 På torsdagskvällen havererade journalsystemet i hela Region Uppsala. ()

Digital vård får fyra principer

Nyheter 09 NOV 2018 Fyra principer ska uppfyllas för att vård och behandling ska lämpa sig för digitala vårdtjänster. Det uppger nu Socialstyrelsen. ()

Privata aktörer har visat intresse för Voon i Sollefteå

Nyheter 08 NOV 2018 Det kan bli en fortsättning för den vårdcentral i Sollefteå som drivs kooperativt av den ekonomiska föreningen Voon. Flera privata aktörer uppges visa intresse för att ta över. Men det måste gå fort för annars riskerar kompetensen att försvinna, menar en av vårdcentralens distriktsläkare. ()

»Om vi ska hjälpa Voon, ska vi hjälpa alla«

Nyheter 08 NOV 2018 Region Västernorrland hade inte kunnat agera annorlunda för att rädda den ekonomiska föreningen Vård och omsorg i Norrland (Voon) från konkurs. Det säger Jan-Olov Häggström (S), vice ordförande i regionstyrelsen, apropå kritiken. ()

Visselblåsarna fick bakslag i domstolen – överklagar

Nyheter 08 NOV 2018 Det går inte att överklaga Karolinska institutets beslut att fälla och klandra visselblåsarna i Macchiarini-ärendet för forskningsfusk. Det har Förvaltningsdomstolen slagit fast. Nu får visselblåsarna hjälp av stiftelsen Centrum för rättvisa. ()

300 000 läser nätjournalen varje månad – provresultat viktigast

Nyheter 08 NOV 2018 Antalet patienter som använder nätjournalen har på två år ökat 60 procent. Och enligt en ny studie är den viktigaste funktionen för patienterna att få tillgång till provsvar. (3 kommentarer)

Sverige ger 40 miljoner till WHO:s krisfond

Nyheter 08 NOV 2018 Regeringen har beslutat avsätta 40 miljoner kronor till WHO:s krishanteringsfond, som ska göra det möjligt att snabbt sätta in resurser vid allvarliga hälsohot, till exempel ebolautbrott. ()

Antibiotikaresistens bakom 33 000 dödsfall i Europa under ett år

Nyheter 07 NOV 2018 Antibiotikaresistens orsakade 33 000 dödsfall inom EES-området under 2015. Och hälsobördan var jämförbar med den av influensa, tuberkulos och HIV tillsammans. Det visar en studie publicerad i Lancet Infectious Diseases. ()

SFAM: Nationell reform för primärvården kan inte vänta

Nyheter 07 NOV 2018 Flera bra förslag på åtgärder men konkreta ställningstaganden i några centrala delar, som listningstak, saknas. Dessutom är omställningsplanen för långsam. Det är några av de synpunkter som framkommer i SFAM:s remissvar på Anna Nergårdhs delbetänkande. (1 kommentar)

Efter turbulensen: Peter Gøtzsche tas ur tjänst

Nyheter 07 NOV 2018 Rigshospitalet i Köpenhamn tar Peter Gøtzsche ur tjänst tills vidare – det rapporterar danska Sundhetspolitisk tidsskrift. ()

Sjuksköterskor får förskriva naloxon

Nyheter 06 NOV 2018 I och med nya regler kan sjuksköterskor nu förskriva naloxon. Det är en del i arbetet med att minska den narkotikarelaterade dödligheten. ()

Värmland avbryter upphandling av hyrläkare med egna bolag

Nyheter 06 NOV 2018 Landstinget i Värmland tvingas backa från satsningen på att hyra in läkare via enmansbolag sedan en upphandling resulterat i endast ett godkänt anbud. ()

S:t Göran brister i strålsäkerheten

Nyheter 06 NOV 2018 Röntgenverksamheteten vid Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm uppfyller inte en tredjedel av de krav som ställs på strålskydd. Det konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten som nu kräver en analys. ()

Läkemedelsverket vill låta ny aktör ta över Läkemedelsboken

Nyheter 06 NOV 2018 Läkemedelsverket arbetar för att en ny aktör ska ta över Läkemedelsboken. Det säger Maja Marklund, områdesdirektör vid myndigheten, till tidningen Läkemedelsvärlden. (4 kommentarer)

Alliansen i Sydsverige för skattehöjning

Nyheter 06 NOV 2018 Alliansen i Blekinge höjer både skatten och socialdemokratiska ögonbryn. Och i Skåne kan partikollegorna gå samma väg. ()

Värmlands läkarförening oroas över landstingets hyrmål

Nyheter 06 NOV 2018 Landstinget i Värmland vill att det ska vara fritt från hyrläkare från och med årsskiftet. Nu varnar läkarföreningen för både patientsäkerhets- och arbetsmiljörisker. Det rapporterar SVT Nyheter Värmland. ()

Blågrönt i Jämtland Härjedalen

Nyheter 05 NOV 2018 På måndagen presenterades Jämtland Härjedalens nya styre, vilket kommer öppna upp för hälsovalet. ()

Rättsläkare misstänks i Jamal Khashoggis fall

Nyheter 05 NOV 2018 En rättsläkare finns med bland de utpekade bakom mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi i början av oktober. Om det stämmer är det ett oerhört brott mot allt läkarrollen står för, menar internationella läkarorganisationer. ()

Efter anklagelser om antisemitism: Läkare på Karolinska tar »time out«

Nyheter 05 NOV 2018 Den överläkare på Karolinska universitetssjukhuset som anklagas för antisemitism tar en »time out«. Det uppger sjukhusdirektören för Aftonbladet. ()

WMA: Bra att läkare uppmanas bekämpa luftföroreningar

Nyheter 02 NOV 2018 Världshälsoorganisationen WHO uppmanar läkare att engagera sig i kampen mot luftföroreningar, en miljöförstöring som kraftigt påverkar barns hälsa. World medical association, WMA, applåderar uppmaningen.  (1 kommentar)

Capio tar över operationer i Motala

Nyheter 02 NOV 2018 Efter många turer står det nu klart att Capio genom ett avtal med Region Östergötland tar över ortopedi-, kirurgi- och anestesiverksamheten vid Lasarettet i Motala från Aleris. ()

Läkare på Karolinska anklagas för antisemitism

Nyheter 01 NOV 2018 En överläkare på Karolinska universitetssjukhuset uppges ha trakasserat judiska läkarkollegor och spridit antisemitiska bilder på sociala medier. Det rapporterar Aftonbladet. ()

Vårdcentraler telefonsaboterade

Nyheter 01 NOV 2018 Gärningspersonen använder vårdanställdas personnummer för att boka upp telefontider. ()

Böcker


Beställ en bok från Läkartidningen!

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.

Läkartidningen arrangerar


Ta del av de senaste rönen. Träffa kollegor. Knyt kontakt med nya arbetsgivare.