Annons Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Ingen vaccination mot hepatit B

Nyheter 22 SEP 2017 Regeringen säger nej till vaccination mot hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet. Nu är det viktigt att beslutet inte feltolkas, menar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. ()

»Fler får LARO efter vårdval – men dödligheten har inte minskat«

Nyheter 22 SEP 2017 Ökad tillgänglighet och fler patienter i behandling sedan Region Skåne införde vårdval för läkemedelsassisterad rehabilitering av opioidberoende. Men inte minskad dödlighet. Det visar en utvärdering från Malmö högskola. ()

IT-problem i Region Örebro

Nyheter 22 SEP 2017 Efter en uppdatering av vårdsystem under natten drabbades både vårdcentraler och sjukhus i Region Örebro län under fredagsförmiddagen av ett IT-haveri. Problemen, som medfört längre väntetider för patienter under dagen, är nu avhjälpta. Det meddelar regionen i ett pressmeddelande. ()

Ny rapport: »USA fördröjer FN:s arbete för billigare läkemedel«

Nyheter 22 SEP 2017 USA och flera andra länder bromsar FN:s arbete för lägre priser på livräddande läkemedel – det hävdar företrädare för den globala hjälporganisationen Oxfam. ()

Utredare ska se över begreppen öppen och sluten vård

Nyheter 21 SEP 2017 Den pågående utredningen om att ställa om och modernisera den svenska sjukvården med fokus på primärvården utvidgas och ska bland annat analysera begreppen öppen och sluten vård. Det meddelade regeringen på tisdagen. (1 kommentar)

Först en attraktiv primärvård – sedan utökat ansvar

Nyheter 21 SEP 2017 För att framtidsplanen för svensk hälso- och sjukvård ska lyckas måste man först få läkare att söka sig till och stanna kvar i primärvården. Den slutsatsen återkommer Läkarförbundet till gång på gång i sitt remissvar till Anna Nergårdhs delbetänkande »God och nära vård«. ()

Watson långt från att revolutionera cancervården

Nyheter 21 SEP 2017 IBM:s hajpade superdator Watson är fortfarande inte i närheten av att revolutionera cancervården enligt en ny granskning. Nu varnar en svensk AI-forskare landsting och regioner för att köpa in ny teknik innan nyttan visats i stora kliniska studier. ()

Journalsystem tappade information om läkemedel

Nyheter 20 SEP 2017 Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm anmäler att ett problem i journalsystemet Cosmic gör att information om läkemedel försvinner. Det kan få allvarliga följder för patientsäkerheten, menar sjukhuset. ()

SLL lägger fram åtgärder för höga NKS-kostnader

Nyheter 20 SEP 2017 För att komma till rätta med de höga kostnaderna för anpassningar och tilläggsbeställningar på Nya Karolinska Solna presenterar nu finanslandstingsrådet i Stockholm ett antal åtgärder – och öppnar för att omförhandla hela OPS-avtalet. ()

Bra satsningar – men ännu mer behövs

Nyheter 20 SEP 2017 På onsdagen presenterar regeringen höstens budgetproposition. Läkartidningen går igenom de viktigaste punkterna för hälso- och sjukvården – där Sveriges läkarförbund särskilt välkomnar satsningarna inom psykiatri. ()

Mindre stress och mera vård till lägre pris

Nyheter 20 SEP 2017 Mer vård till samma pris och nöjdare personal och patienter. Det var uppdraget som gavs till projektet »Framtidens vårdavdelning« på Östra sjukhuset i Göteborg för tre år sedan. Läkartidningen besökte avdelning 349 för att ta reda på hur det har gått.  ()

Facket tveksamt till apotekarens ansvar

Nyheter 20 SEP 2017 Sjukhusläkarna Göteborg är sammantaget positiva till en hel del av arbetssättet som används på Framtidens vårdavdelning. Dock ifrågasätts apotekarens roll. ()

»Byggandet av NKS har inte följt beprövad erfarenhet«

Nyheter 19 SEP 2017 Hela bygget av Nya Karolinska Solna skedde i bakvänd ordning, anser organisationsforskaren Jan Öhrming. »Man har lite grann glömt bort att det är människor och inte glas och betong som gör vården«, säger han. (1 kommentar)

Skåne får nytt enhetligt vårdinformationssystem

Nyheter 19 SEP 2017 Skåne ser ut att bli först i Sverige med ett enhetligt vårdinformationssytem för både primärvård och sjukhusvård. Regionen har skrivit på ett avtal med amerikanska Cerner värt dryga miljarden kronor. (9 kommentarer)

Sjukhuschefer återinförs i Skåne

Nyheter 19 SEP 2017 I samband med en organisationsförändring 2013 avskaffades sjukhuscheferna vid Region Skånes sjukhus. Nu anser det rödgröna styret i regionen att det är dags att återinföra sjukhuscheferna igen. ()

Positiv vårdskadetrend bruten

Nyheter 19 SEP 2017 Det totala antalet vårdskador i Sverige har minskat sedan 2013 – men sommaren 2015 bröts trenden. Därefter har minskningen inte fortsatt. Samtidigt har utlokaliseringarna ökat.  (1 kommentar)

Regeringen miljardsatsar på sjukvården i höstbudgeten

Nyheter 19 SEP 2017 En miljard till förlossningsvården varje år från 2018 till 2022. Det, samt två miljarder till bättre arbetsvillkor för hälso- och sjukvårdens anställda, är några av nyheterna i höstbudgeten som regeringen och Vänsterpartiet presenterar i morgon. ()

Skånsk vård går back mer än förväntat

Nyheter 18 SEP 2017 Sommaren kostade mer än man trott. Universitetssjukvården i Skåne går mot ett betydligt större budgetunderskott än beräknat. Socialdemokraterna vill se en skattehöjning, en åsikt som delas av läkarföreningen. (2 kommentarer)

Fortfarande många frågetecken om livmoderstransplantationer

Nyheter 18 SEP 2017 Under sommaren föddes ytterligare två barn efter livmoderstransplantationer i Sverige, vilket innebär att åtta barn hittills blivit till tack vare forskning vid Sahlgrenska akademin. Men flera etiska frågetecken kvarstår. På måndagen inleds en kongress i Göteborg. ()

Höga priser för ändringar och tillägg på NKS

Nyheter 18 SEP 2017 1,2 miljoner kronor för att byta en dörr och nära 100 000 kronor för att sätta upp ett hyllplan. Det är två exempel på vad ändringar och tillägg vid Nya Karolinska Solna kostar. (4 kommentarer)

»Starkare lokalt ledarskap krävs för att rädda akutkirurgin«

Nyheter 15 SEP 2017 Det går att rädda akutkirurgin i Örnsköldsvik, vilken hotas av läkarbrist och ytterst kan behöva stängas. Men det kräver ett ledarskap som inte finns i dag, säger Ångermanlands läkarförening till Läkartidningen. ()

Ryska myndigheter begär ut information om Macchiarini

Nyheter 15 SEP 2017 Rysslands hälsovårdsministerium ber Sveriges regering om hjälp med att få ut uppgifter om kirurgen Paolo Macchiarini. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren. ()

DLF och SFAM vill se ökade resurser till primärvården

Nyheter 15 SEP 2017 För att primärvården ska bli basen i sjukvården måste det till mer resurser och fler distriktsläkare. Det anser företrädare för Svenska distriktsläkarföreningen och Svensk förening för allmänmedicin i en gemensam debattartikel. (2 kommentarer)

Forskare: Erbjud alla gravida med typ 1-diabetes kontinuerlig glukosmätning

Nyheter 15 SEP 2017 Gravida kvinnor med typ 1-diabetes födde mindre ofta stora barn om de använde en kontinuerlig glukosmätare med larm, jämfört med om de bara testade med blodsockerstickor, visar en ny studie i Lancet. Nu höjs röster för att erbjuda tekniken till alla gravida med sjukdomen. ()

Nya rutiner ska öka antalet uppdrag för jourläkarbilar

Nyheter 14 SEP 2017 Med SOS Alarm som spindeln i nätet hoppas Stockholms läns landsting få antalet hembesök från jourläkarbilar att vända uppåt. ()

Studie: Nygammal design och robotstädning ska hindra smitta

Nyheter 14 SEP 2017 Med resistenta bakterier som ett reellt hot borde svenska sjukhus designas för en tid utan verksam antibiotika. Det kan göras med både nya robotar och inspiration från hundra år gamla sjukhus, hävdar författaren till en ny avhandling. (2 kommentarer)

Vägglössen biter sig fast i Sahlgrenska

Nyheter 14 SEP 2017 Trots flera saneringar har specialtränade hundar hittat ännu fler vägglöss på Östra sjukhuset, en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. ()

Läkarförbundet positivt till fler utbildningsplatser

Nyheter 14 SEP 2017 Regeringen presenterade på onsdagen en satsning för att utöka antalet platser på läkarutbildningen. Totalt ska det bli 440 platser nya platser på grundutbildningen fram till 2023. Läkarförbundet är positivt men understryker att det är viktigt att kvaliteten på utbildningen upprätthålls. (4 kommentarer)

Läkarutbildningen byggs ut – 440 nya platser fram till 2023

Nyheter 13 SEP 2017 Regeringen vill bygga ut läkarprogrammen vid landets lärosäten med 440 nya platser fram till och med år 2023. Redan nästa år ska 40 nya platser inrättas. »Det är oerhört viktigt att vi klarar kompetensförsörjningen«, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. (13 kommentarer)

Fara för patientsäkerheten på akuten – nu hotar vite

Nyheter 13 SEP 2017 Inspektionen för vård och omsorg kräver att patientsäkerhetsbristerna på akuten vid Helsingborgs lasarett åtgärdas. Annars tvingas Region Skåne betala en miljon kronor i vite. (1 kommentar)

Södersjukhuset kritiseras för nej till engångsärmar

Nyheter 13 SEP 2017 Ett kategoriskt nej till engångsärmar för vårdpersonal kan vara diskriminering, menar Diskrimineringsombudsmannen. ()

Svenska kommuner följer efter

Nyheter 13 SEP 2017 Flera svenska kommuner är intresserade av att göra en satsning mot barnfetman efter förebild från Seinäjoki. Först ut är Värnamo. ()

Utbyggd barnhälsovård ger bra start

Nyheter 13 SEP 2017 En praktiskt taget heltäckande mödra- och barnhälsovård gör det lättare att hitta problemen och ta tag i dem i tid. Det säger barnöverläkaren Arja Lassila, som är starkt engagerad i programmet mot barnfetma i Seinäjoki. ()

Seinäjoki pressar ner viktkurvorna

Nyheter 13 SEP 2017 Den finska staden Seinäjoki har lyckats med något ovanligt. Man har fått kurvorna för barnfetma att vända neråt. Andelen feta eller överviktiga barn i flera åldersgrupper har minskat de senaste åren. Resultaten har gjort Seinäjoki till en internationell förebild. (1 kommentar)

Färre dödsfall på grund av läkemedel och narkotika

Nyheter 12 SEP 2017 Förra året dog knappt 910 personer i Sverige på grund av läkemedels- och narkotikaförgiftning, enligt statistik från Socialstyrelsen. Det är färre än under såväl 2014 som 2015. ()

Trendbrott i ökningen av svenska läkarstudenter

Nyheter 12 SEP 2017 Den stadiga ökningen av antalet svenska läkarstudenter från 2007 till 2014 har nu stannat av. Detta främst på grund av att antalet svenskar som söker sig utomlands för att studera till läkare har minskat. ()

Varannan kvinnlig läkarstudent upplever negativ särbehandling

Nyheter 12 SEP 2017 Andelen kvinnliga läkarstudenter som upplevt diskriminering under den kliniska utbildningsdelen har ökat kraftigt enligt en ny undersökning från Sveriges läkarförbund Student. Varannan kvinnlig student uppger att de har blivit negativt särbehandlade på grund av sitt kön. (14 kommentarer)

Stockholm får riktlinjer för lågriskkonsumtion av alkohol

Nyheter 12 SEP 2017 Nu tar Stockholms läns landsting fram egna riktlinjer om lågriskkonsumtion av alkohol. Peter Allebeck som är professor i socialmedicin och leder arbetet med riktlinjerna efterlyser dock fortfarande ett nationellt grepp. ()

»Jag är mest nervös över att allt ska klaffa«

Nyheter 12 SEP 2017 13–15 september är det dags för årets nationella konferens för ST-läkare i allmänmedicin, denna gång i Åre. Nicklas Olsson, som arbetar på Krokom/Föllinge hälsocentral, är en av arrangörerna. ()

SLF vill se bättre konsekvensanalys av Välfärdsutredningens förslag

Nyheter 11 SEP 2017 Sveriges läkarförbund efterlyser bättre konsekvensanalys och fler konkreta förslag på hur icke offentliga aktörer ska kunna driva verksamhet i linje med förslagen i Välfärdsutredningen. Det framgår av ett remissvar. ()