Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Han får trappa ner med full lön

Nyheter 29 JAN 2020 Allt fler läkare jobbar vidare efter 65. Men utvecklingen går långsamt. I Västernorrland försöker man behålla äldre läkare genom att erbjuda kortad arbetstid och full lön.»Det är bra att inte behöva jobba 100 procent«, säger 66-årige Gunnar Johansson. ()

Sjukhus i norr kritiseras för risker kring utlokaliserade patienter

Nyheter 28 JAN 2020 Inspektionen för vård och omsorg konstaterar att tre sjukhus i norra Sverige har brister i arbetet med patientsäkerheten för utlokaliserade patienter. Myndighetens tillsyn är en del i en större nationell granskning. ()

NT-rådet vill att vården avvaktar med nässpray mot depression

Nyheter 28 JAN 2020 NT-rådet rekommenderar regionerna att vänta med att behandla depression med nässprayen Spravato (esketamin). ()

Förlossningen i Karlskoga: »Inte sannolikt att vi kan öppna i år«

Nyheter 28 JAN 2020 Politikerna ville att förlossningen i Karlskoga skulle öppnas »skyndsamt«. Men man hittar inga barnläkare till lasarettet. Att öppna förlossningen igen ligger därför långt bort, menar chefen för kvinnokliniken. ()

Ännu inga coronafall i Sverige

Nyheter 27 JAN 2020 Tiotalet prov har skickats till analys, men ännu har inget fall av det nya coronaviruset upptäckts i Sverige. När läkare frågar om de ska ta prov, sätter Folkhälsomyndigheten helst en låg tröskel för att inte missa något. ()

Kjell Asplund blir ordförande i Socialstyrelsens styrelse

Nyheter 27 JAN 2020 Regeringen har utsett en ny styrelse för Socialstyrelsen. Ny ordförande blir Kjell Asplund, som tidigare varit myndighetens generaldirektör. ()

Kronoberg vill ha stärkt skydd för akutpersonal

Nyheter 27 JAN 2020 Region Kronoberg vill att personalen på akutmottagningar också ska omfattas av den nya brottsrubriceringen blåljussabotage. Nu har man skrivit till regeringen för att få till en förändring. ()

»AT-läkarna« gör ny podcast

Nyheter 27 JAN 2020 Podcasten AT-läkarna gick i graven förra året. Ida Björnstjerna och Ann-Catrine Codan har nämligen blivit ST-läkare. Nu har de startat en ny podd för unga läkare tillsammans med två kollegor. ()

Läkare lockas till andra regioner efter storvarsel i Stockholm

Nyheter 27 JAN 2020 »Flytta hem till vänliga leenden och kebabsåsen«. När Stockholm storvarslar satsar flera andra regioner på att locka tillbaka utflyttade läkare. (1 kommentar)

Blekinge ska spara 150 miljoner i vården

Nyheter 27 JAN 2020 Blekinge gick 60 miljoner kronor plus i fjol. Men för att komma till rätta med tidigare års underskott ska Region Blekinge göra besparingar på 150 miljoner i sjukvården.  ()

Lund underkänner läkarstudent som struntade i hygienreglerna

Nyheter 27 JAN 2020 För ett år sedan införde Lunds universitet ett system för att fånga upp olämpliga läkarstudenter. Nu har en läkarstudent för första gången underkänts i professionellt förhållningssätt. ()

DLF Stockholm: Orealistiskt med fast läkare till 2021

Nyheter 24 JAN 2020 Enligt Region Stockholms nya primärvårdsstrategi ska alla invånare som vill erbjudas en fast namngiven läkare senast 2021. Distriktsläkarföreningen anser att målet är orealistiskt, bland annat eftersom det saknas pengar. ()

Sänkt straff för sexbrottsdömd läkare

Nyheter 24 JAN 2020 Den läkare som dömts för flera sexualbrott mot ett stort antal barn får sitt straff sänkt av hovrätten. Fängelsetiden blir nu sju år i stället för tio. ()

Misstänkta corona-fall i Finland

Nyheter 24 JAN 2020 Det nya coronaviruset är orsak till krisläge i Kina, men det finns inte tillräcklig grund för ett internationellt hälsonödläge, meddelar Världshälsoorganisationen. Samtidigt misstänks två fall i Finland. ()

Vinnarna i »Årets artikel« utsedda

Nyheter 24 JAN 2020 Nu står det klart vilka som vunnit Årets artikel i Läkartidningen 2019. Mikael Landén, överläkare och professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin, prisas för sin kommentar om den kraftiga ökningen av könsdysfori hos unga. (1 kommentar)

Beslut om BUP-vårdval skjuts upp i Skåne

Nyheter 23 JAN 2020 Region Skånes beslut om att införa vårdval för den öppna barn- och ungdomspsykiatrin skjuts upp. Anledningen är invändningar från flera fack som krävt central förhandling. ()

Restnoterade läkemedel fortsätter öka

Nyheter 23 JAN 2020 Förra året fick Läkemedelsverket in 982 anmälningar om restnoterade läkemedel. Det innebär en ökning på 36 procent jämfört med 2018, rapporterar Läkemedelsvärlden.  ()

Höjd lön ska få fler läkare att forska vid sidan av sin kliniska tjänst

Nyheter 23 JAN 2020 Svenska sällskapet för medicinsk forskning höjer lönedelen i sitt fyraåriga etableringsstöd för kliniskt verksamma forskare – från 400 000 till 800 000 kronor per år. ()

Över 500 smittade i nya coronaviruset – stad isoleras

Nyheter 23 JAN 2020 Över 500 personer har smittats av det nya coronaviruset och 17 dödsfall har bekräftats. Den kinesiska staden Wuhan har stoppat tåg-, flyg-, och lokaltrafik. Och Världshälsoorganisationen förlänger sitt krismöte.  ()

SKR: Ställningstagande om närhetsprincipen skapar oro

Nyheter 23 JAN 2020 »Olyckligt«. Det säger Sveriges Kommuner och regioner om Konkurrensverkets ställningstagande att regionerna inte bör använda närhetsprincipen för olistade patienter.  ()

Överbeläggningarna fortsätter öka

Nyheter 22 JAN 2020 Antalet överbeläggningar i sjukvården fortsätter att öka. Jämför man med 2013 handlar det om en fördubbling, enligt en sammanställning som Dagens Samhälle har gjort. ()

Stockholm ber Ivo granska om försäkringspatienter går före

Nyheter 22 JAN 2020 Region Stockholm har fått signaler om att privata vårdgivare gett snabbare vård till patienter med privat sjukförsäkring. Nu vill regionen att Inspektionen för vård och omsorg granskar hur privata vårdgivare prioriterar patienter. ()

Oppositionen överens om ytterligare 2,5 miljarder till värdfärden

Nyheter 22 JAN 2020 Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna är överens om en extra ändringsbudget som ger välfärden ett tillskott på 7,5 miljarder i år. Det är 2,5 miljarder kronor mer än de pengar som regeringen utlovat. ()

Örebro, Västervik och S:t Göran utsedda till Bästa sjukhus

Nyheter 22 JAN 2020 Örebro har det bästa universitetssjukhuset i landet. Det främsta mellanstora sjukhuset finns i Västervik och Capio S:t Görans sjukhus är det bästa mindre. Det visar Dagens Medicins årliga rankning. ()

»Det känns som om man drar undan mattan för oss«

Nyheter 22 JAN 2020 Flera glesbygdsregioner kämpar med rekordunderskott och under 2020 väntar stora sparpaket. De yngre läkarna oroar sig för framtiden. Färre ST-tjänster tillsätts. Läkarföreningarna får oftare larm om vikariat som avslutas trots muntliga löften om en ST-tjänst. ()

Tuffare tider oroar unga läkare

Nyheter 22 JAN 2020 En historisk läkarvarselvåg sveper över Stockholm – samtidigt som många regioner står inför rekordbesparingar och ska krympa kostymen. Mycket pekar på att underläkarna kommer att drabbas hårt. En del varnar till och med för en förlorad generation av läkare. ()

Skåne klarar budget – men vården går back stort

Nyheter 22 JAN 2020 Region Skåne klarar sin krävande budget på en miljard kronor i överskott. Men hälso- och sjukvården går back med 877 miljoner.  ()

Extrapengar påverkar inte varsel i Stockholm

Nyheter 21 JAN 2020 Region Stockholm får drygt 300 statliga extramiljoner 2020. Men de pengarna kommer inte att gå till akutsjukhusen. Det säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) till Dagens Medicin. (1 kommentar)

Ivo-kritik mot lång väntan på canceroperation i Skåne

Nyheter 21 JAN 2020 På Skånes universitetssjukhus har långa väntetider till operation vid cancer i bukspottkörteln eller levern fått allvarliga konsekvenser, enligt Ivo. I vissa fall har det varit för sent för kurativ behandling. ()

Fyra döda i coronavirus – WHO i krismöte

Nyheter 21 JAN 2020 Det nya coronaviruset har bekräftats smitta mellan människor. Över 200 fall har hittills bekräftats där fyra har omkommit. Nu kallar Världshälsoorganisationen till krismöte. (1 kommentar)

Nergårdh: Apotekets köp i Doktor 24 problematiskt

Nyheter 20 JAN 2020 Anna Nergårdh reagerar på att statliga Apoteket AB köper in sig i privata Doktor 24. Köpet kommer samtidigt som regeringen tittar på relationen mellan nätläkare och apotek. »Jag är förvånad över tajmingen«, säger hon till Läkartidningen. ()

Regionerna får 1,5 miljarder extra i år

Nyheter 20 JAN 2020 Regeringen är överens med Liberalerna och Centerpartiet om 5 extra miljarder till välfärden i år. 1,5 miljarder ska gå till regionerna och 3,5 miljarder till kommunerna. ()

Skyddsombud på Sös: »Vi hinner inte skriva avvikelserapporter«

Nyheter 20 JAN 2020 Larmen om det mycket tuffa läget inom sjukvården i Stockholm har duggat tätt den senaste tiden. Nu överväger Tora Borén, ST-läkare och skyddsombud på akuten på Södersjukhuset, att vidta åtgärder. (2 kommentarer)

Röster höjs för nationellt lager för antibiotika i slutenvården

Nyheter 17 JAN 2020 Inför genast ett nationellt säkerhetslager för slutenvårdsantibiotika. Det är budskapet i en ny rapport. ()

Het diskussion om statsbidrag på Läkarförbundets mingel

Nyheter 17 JAN 2020 Avgörande för en jämlik vård i landet – eller ett tecken på ett bristande förtroende för regionerna? Det var den stora frågan när sjukvårdspolitiker debatterade riktade statsbidrag på Läkarförbundets januarimingel. ()

Östergötland tar bort tak för pensionsålder

Nyheter 17 JAN 2020 Region Östergötland avskaffar taket i pensionsåldern. Anställningar kommer inte avslutas automatiskt vid 68 år – i stället får medarbetaren själv bestämma. (1 kommentar)

Akuten i Växjö låser dörrar och begränsar antalet anhöriga

Nyheter 17 JAN 2020 För att minska risken för hot och våld har chefen på akuten i Växjö beslutat att testa ett par nya åtgärder. Dörrar ska låsas kvällstid och bara en anhörig ska få följa med patienten. (1 kommentar)

Anställningsstopp på Akademiska sjukhuset

Nyheter 16 JAN 2020 Akademiska sjukhuset inför anställningsstopp för bland annat läkare. Det är en del av det sparpaket som ska få rätsida på sjukhusets svåra ekonomi. ()

Nytt coronavirus upptäckt i Kina

Nyheter 16 JAN 2020 Ett nytt lungvirus har upptäckts i staden Wuhan i Kina. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten sjukvården att vara uppmärksam. ()

Bakslag för mobilt geriatriskt team

Nyheter 16 JAN 2020 Tillgång till ett mobilt geriatriskt team förhindrade inte inläggning på sjukhus hos multisjuka äldre mer effektivt än vad vanlig vård gjorde, enligt en ny studie i Jönköping. Nu har teamet lagts ned. (3 kommentarer)

Böcker


Beställ en bok från Läkartidningen!

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.

Läkartidningen arrangerar


Ta del av de senaste rönen. Träffa kollegor. Knyt kontakt med nya arbetsgivare.

Om läsarkommentarer


Välkommen att delge övriga läsare synpunkter på innehållet i en artikel.

Tack alla referenter 2019!


Tack, alla som varit referenter under 2019!