Annons Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Fler extremt tidigt födda överlever

Nyheter 26 MAR 2019 Överlevnaden hos extremt tidigt födda barn har ökat i Sverige på senare år, enligt en färsk studie i JAMA. Och det har inte skett till priset av fler komplikationer. ()

E-hälsoläkarna blir del av Läkarförbundet

Nyheter 26 MAR 2019 Nu är det klart. Föreningen E-hälsoläkarna blir en intresseförening i Läkarförbundet. »Det är jätteroligt«, säger Nasim Farrokhnia, en av initiativtagarna. (1 kommentar)

Fem forskande läkare får Wallenbergmiljoner

Nyheter 26 MAR 2019 Vaccin mot öroninflammationer och läkemedel mot alkoholberoende. Det är två av de områden som får del av 75 miljoner kronor när årets Wallenberg Clinical Scholars nu har utsetts. ()

Sahlgrenska ber regionen om att få skriva av underskott

Nyheter 26 MAR 2019 Sahlgrenska universitetssjukhuset brottas med stora underskott. Nu vädjar sjukhuset till regionstyrelsen – förhoppningen är att få stryka förra årets underskott på över 200 miljoner kronor. ()

Varannan region har inte infört primär screening för HPV

Nyheter 25 MAR 2019 Det går fortsatt trögt med införandet av det nationella vårdprogrammet för prevention av livmoderhalscancer. Bara nio regioner har hittills infört primär screening för HPV för kvinnor över 30 år, enligt en kartläggning. ()

Datainspektionen granskar journalåtkomst hos åtta vårdgivare

Nyheter 25 MAR 2019 Datainspektionen ska undersöka vem som kan se vad i journalsystemen hos åtta vårdgivare samt om systemens loggar är tillräckligt bra för att spåra otillåten åtkomst. Bland vårdgivarna som granskas ingår fyra universitetssjukhus och ett nätläkarbolag. ()

Sjuksköterskor flyr intensivakuten på Nya Karolinska

Nyheter 25 MAR 2019 En stor del av de fast anställda sjuksköterskorna vid intensivakuten på Nya Karolinska Solna säger upp sig. Bakgrunden är ett stort missnöje med ett nytt arbetstidsavtal. ()

BUP-chefer vill att fler tar ansvar för psykisk ohälsa

Nyheter 25 MAR 2019 Den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga. Det är ett problem som den specialiserade barnpsykiatrin inte klarar ensamt – hela samhället måste engageras, enligt 28 chefer inom barn- och ungdomspsykiatrin. (1 kommentar)

Fikru Maru om pacemakerkritiken

Nyheter 22 MAR 2019 Fikru Maru har »haft som mål att kunna erbjuda operationer åt så många som möjligt« och ansträngt sig för att hålla nere priserna. Så kommenterar den svenske hjärtläkaren den kritik som framkommit mot honom och tidigare operationer av pacemakrar på det hjärtsjukhus som han driver i Etiopien. ()

Vårdkoncern startar utredning efter avslöjande om ogifta kvinnor

Nyheter 22 MAR 2019 Det svenska vårdföretaget GHP har fått kritik för att ett av sjukhusen de driver utomlands rapporterar ogifta gravida kvinnor till polisen. Nu ska GHP se över hur mänskliga rättigheter efterlevs på sjukhusen. ()

Huvudskyddsombudet: »Förstatliga Akademiska«

Nyheter 22 MAR 2019 Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud för läkarna i Region Uppsala, menar att det krävs mer än fler vårdplatser för att komma tillrätta med de allvarliga problemen vid Akademiska sjukhuset. Nu föreslår hon att sjukhuset förstatligas. ()

Sjukhusledningen lovar fler vårdplatser på Akademiska

Nyheter 22 MAR 2019 Det ska bli 21 fler vårdplatser på Akademiska sjukhuset under de närmaste månaderna. Det beskedet ger sjukhusledningen efter att skyddsombud vid akuten larmat om stora problem. ()

Karolinskas styrelse ger kritiker rätt

Nyheter 22 MAR 2019 För många chefer, otydlig ansvarsfördelning och krångliga beslutsvägar. Det är några av problemen som den nya organisationen vid Karolinska universitetssjukhuset fört med sig. Det skriver företrädare för sjukhusets styrelse i en debattartikel. (1 kommentar)

Fikru Maru kritiseras för oetiska operationer

Nyheter 22 MAR 2019 Den svenske läkaren Fikru Maru får nu kritik för verksamheten på sitt hjärtsjukhus i Etiopien. Patienter har fått pacemakrar från avlidna, utan att känna till det, skriver Expressen. Fikru Maru säger att det hänt, men inte längre görs. (1 kommentar)

Visselblåsare får nej av kammarrätten

Nyheter 21 MAR 2019 Kammarrätten i Stockholm kommer inte att pröva målet där visselblåsare i Macchiarini-ärendet vill överklaga ett beslut om forskningsfusk. Nu ska stiftelsen Centrum för rättvisa hjälpa dem att driva frågan till högsta instans. ()

CSN stoppar utbetalningar till läkarstudenter i Bulgarien

Nyheter 21 MAR 2019 CNS har beslutat att med omedelbar verkan stoppa utbetalningar av studiemedel till sju studenter som pluggar till läkare i Bulgarien. Alla saknar betyg för att kunna läsa till läkare. ()

Vaccin mot rotavirus till alla barn

Nyheter 21 MAR 2019 Från och med i höst kommer vaccin mot det smittsamma rotaviruset ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Det har regeringen nu beslutat. (1 kommentar)

Klartecken för nya läkarutbildningen

Nyheter 21 MAR 2019 Efter sex års väntan är det klart: det blir en ny sexårig läkarutbildning som ger läkarlegitimation direkt. Det beslutade regeringen under torsdagen. Som väntat skjuts starten upp ett år till hösten 2021. ()

Fel modell för ersättning bromsar digital utveckling i vården

Nyheter 20 MAR 2019 Sveriges regioner borde tillsammans diskutera en ny ersättningsmodell till de digitala vårdgivarna. Det menar författaren till en ny rapport om hur ersättningssystem påverkar utvecklingen inom e-hälsa. (1 kommentar)

Stefan Lindgren: »Det har tagit svårbegripligt lång tid«

Nyheter 20 MAR 2019 Stefan Lindgren, hjärnan bakom den nya legitimationsgrundande läkarutbildningen, är glad över att beslutet äntligen har kommit. »Jag är lika frågande som alla andra över varför det dröjt så länge«, säger han. ()

Södersjukhuset anmäler läkare åtalad för våldtäktsförsök till IVO

Nyheter 20 MAR 2019 Södersjukhuset vill att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar en läkare som står åtalad för våldtäktsförsök. Läkaren har redan avskedats i samband med händelserna. ()

Nybyggaranda för läkarstudenter i Kalmar

Nyheter 20 MAR 2019 Nu sprids Linköpings läkarstudenter ut i fyra städer. Läkartidningen åkte till den nya studieorten Kalmar. Utbildningssamarbetet öppnar möjligheter för rekrytering och forskning – men på Länssjukhuset i Kalmar finns också en oro. ()

Ett steg närmare akutkirurgi på Sollefteå sjukhus

Nyheter 19 MAR 2019 En utredning föreslås se över möjligheterna att återinföra akut kirurgi vid Sollefteå sjukhus. Samtidigt finns en öppning för att införa viss akut ortopedi igen i Sollefteå. (1 kommentar)

Socialstyrelsen tjuvstartar med BT-föreskriften

Nyheter 19 MAR 2019 Sommaren 2020 ska de första »BT-läkarna« ut i svensk sjukvård. Innan dess måste flera svåra frågor lösas. Till exempel var läkarna ska göra sin akutsjukvårdsplacering. (2 kommentarer)

»Kritiska röster stängdes ute från projektet«

Nyheter 19 MAR 2019 För att skapa handlingskraft i arbetet med att genomdriva Nya Karolinska Solna skapades en särskild NKS-förvaltning. Men den här typen av särorganisering förde med sig problem. Det är en av slutsatserna i en rapport från Stockholms universitet. (1 kommentar)

Även för tidigt födda har skyddande antikroppar enligt svensk studie

Nyheter 18 MAR 2019 Även mycket för tidigt födda barn har ett skydd mot virus i form av antikroppar som förts över från mamman. Det gör att synen på infektionskänslighet hos nyfödda måste omprövas, enligt svenska forskare bakom en ny studie i Nature Medicine. ()

Datainspektionen granskar Medhelp

Nyheter 18 MAR 2019 Datainspektionen går vidare med sin tillsyn efter den så kallade 1177-läckan. Nu är det företaget Medhelp som ska granskas. ()

Sterilcentralen på NKS lex Maria-anmäls

Nyheter 18 MAR 2019 Efter ett stort antal avvikelserapporter kopplade till sterilcentralen vid Nya Karolinska Solna gör nu Karolinska universitetssjukhuset en anmälan enligt lex Maria. ()

Kostnaden för HPV-vaccin till pojkar ska utredas ytterligare

Nyheter 18 MAR 2019 Regeringen ger nu Folkhälsomyndigheten i tilläggsuppdrag att ytterligare utreda kostnaden av att införa HPV-vaccin även till pojkar. Orsaken är att Sveriges Kommuner och landsting anser att det skulle bli mycket dyrare än beräknat. ()

Ogifta kvinnor anmäls till polis vid svenskdrivet BB

Nyheter 18 MAR 2019 Kvinnor som blivit gravida utanför äktenskapet rapporteras till polis av ett sjukhus i Förenade Arabemiraten, drivet av den svenska vårdkoncernen GHP. Sex utanför äktenskapet är olagligt och sjukhus ska ange kvinnor utan äktenskapsintyg till myndigheterna. (1 kommentar)

Sjukhusläkarna vill ha högre säkerhet – men inga larmbågar

Nyheter 15 MAR 2019 Sjukhusläkarna ska arbeta för att höja säkerheten på landets akutmottagningar. Det blev klart på årets fullmäktigemöte. ()

Beslut om ersättning till nätläkare dröjer till sommaren

Nyheter 15 MAR 2019 Frågan om ersättningsnivåer för besök hos nätläkare har varit uppe i SKL:s hälso- och sjukvårdsdelegation. Men det rödgröna förslaget att sänka nivåerna gick på återremiss. Nu dröjer beslutet till juni. ()

Allmänläkare friserar sjukintyg enligt ny studie

Nyheter 15 MAR 2019 Ett antal allmänläkare berättar i en ny, svensk intervjustudie om hur de känner sig tvingade att överdriva, utelämna och lägga till överflödiga uppgifter för att maximera chansen att Försäkringskassan godkänner deras sjukintyg. (4 kommentarer)

Peter Berggren prisas för innovativ glesbygdsmedicin

Nyheter 15 MAR 2019 Peter Berggren och Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman får Sjukhusläkarnas utmärkelse Friska sjukvårdspriset. ()

Läkemedelsverket uppmanar vården att anmäla oseriösa appar

Nyheter 15 MAR 2019 Läkemedelsverket varnar för diabetesappar som inte är CE-märkta – och uppmanar vården att anmäla både sådana och andra oseriösa medicinska appar. Det rapporterar Computer Sweden. ()

Regeringen avsätter mer pengar till suicidprevention

Nyheter 15 MAR 2019 Ideella organisationer som arbetar med suicidprevention får ytterligare 5 miljoner kronor av regeringen. Pengarna, totalt 20 miljoner kronor, ska fördelas av Folkhälsomyndigheten. ()

Sex rättsläkare får visslarpris

Nyheter 14 MAR 2019 Sex rättsläkare som varnat för osäkerheten i medicinska åldersbedömningar får Sjukhusläkarnas pris »Årets visslare«. ()

Kunskapsstöd behöver anpassas till primärvården

Nyheter 14 MAR 2019 Mer anpassning till primärvården och mer samordning mellan myndigheterna där vårdpersonalen är i fokus. Det är förslag i en ny rapport om hur kunskapsstöden kan bli bättre.  (1 kommentar)

Läkarförbundet: Satsa på fler läkarassistenter och säkra sommaren

Nyheter 14 MAR 2019 Nyheten om att läkarstudenter erbjuds jobb som sjuksköterskor har mött kritik. Nu uppmanar Läkarförbundet arbetsgivarna att satsa på läkarassistenter i stället. ()

Nekad bisyssla var inte diskriminering

Nyheter 14 MAR 2019 Det var inte diskriminering när ett sjukhus i Stockholm nekade en astmasjuk läkare att arbeta hos den digitala vårdgivaren Kry som bisyssla. Det slår Stockholms tingsrätt fast. Nu ska läkaren betala sjukhusets rättegångskostnader på 260 000 kronor. ()

Böcker


Beställ en bok från Läkartidningen!

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.

Läkartidningen arrangerar


Ta del av de senaste rönen. Träffa kollegor. Knyt kontakt med nya arbetsgivare.

Om läsarkommentarer


Välkommen att delge övriga läsare synpunkter på innehållet i en artikel.