Annons
Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Nytt alliansstyre i Dalarna väntas öppna för privat verksamhet

Nyheter 20 SEP 2018 Ett starkare sjukvårdsparti och ett MP som byter sida. Landstinget Dalarna går mot ett historiskt maktskifte när »Sjukvårdsalliansen« kan gripa makten och säkra den med de gröna. ()

Upphandling på Karolinska av tillfälliga toppchefer ifrågasätts

Nyheter 20 SEP 2018 Karolinska universitetssjukhuset har hyrt in höga chefer och konsulter från ett bemanningsföretag för 133 miljoner kronor mellan 2015 och 2018. Nu ifrågasätts upphandlingen i en granskning av Dagens Nyheter. ()

Svenska AT-läkare viktiga för Åland

Nyheter 19 SEP 2018 På Åland beskrivs de svenska AT-läkarna som omistliga. Den åländska regeringen satte blixtsnabbt in en krisgrupp när förslaget om att skrota AT-systemet kom. Läkartidningen har besökt Ålands centralsjukhus och träffat AT-läkarna Sofie Bergström och Olof Ros. ()

Kirurgavdelning i Falun öppnar igen

Nyheter 19 SEP 2018 En kirurgavdelning på Falu lasarett, som i personalkrisens spår tvingats stänga, öppnas igen. ()

Små förändringar i akutväntetiderna

Nyheter 19 SEP 2018 200 minuters vistelsetid och en timmes väntan på läkarbedömning. Så såg medianväntetiderna vid landets akutmottagningar ut under förra året, enligt färsk statistik från Socialstyrelsen. Väntetiderna ligger på ungefär samma nivå som vid tidigare mätningar. ()

Tre läkare tar plats i riksdagen

Nyheter 19 SEP 2018 Av 42 kandidater tog sig 3 läkare in i riksdagen. Två veteraner får sällskap av en nykomling. (1 kommentar)

Tre föreningar i VG-regionen blir en

Nyheter 19 SEP 2018 En ny läkarförening har bildats i Västra Götalandsregionen. Samtidigt går tre av regionens fyra läkarföreningar i graven. Förhoppningen är att samgåendet ska stärka det fackliga arbetet. ()

Lilla Erstagården får hård kritik i TV4:s program Kalla Fakta

Nyheter 18 SEP 2018 Barnhospicet Lilla Erstagården får i tv-programmet Kalla Fakta kritik för att bland annat sluta ge vätska och näring till barn som bedöms vara i livets slutskede. Ersta diakoni menar att programmet innehåller många felaktigheter. Uppdaterad 2018-09-19. ()

Peter Gøtzsche stannar kvar som chef för Nordic Cochrane Centre

Nyheter 18 SEP 2018 Peter Gøtzsche fortsätter som chef för Nordic Cochrane Centre trots petningen från styrelsen för det internationella Cochrane-samarbetet. Det uppger han själv för danska Dagens Medicin. ()

Bosse Lindquist om Macchiarini-boken: Ville förstå systemfelen

Nyheter 18 SEP 2018 Bosse Lindquists dokumentärserie »Experimenten« som kretsade kring kirurgen Paolo Macchiarini slog ner som en bomb i början av 2016. Nu utkommer den prisbelönte tv-producenten med en bok där han bland annat vill belysa systemfelen som möjliggjorde Paolo Macchiarinis framfart. ()

Peter Gøtzsche har petats ur styrelsen för Cochrane Collaboration

Nyheter 17 SEP 2018 Peter Gøtzsche, ledare för Nordic Cochrane Centre, har uteslutits ur styrelsen för det internationella Cochrane-samarbetet och väntas även förlora sitt medlemskap. Samtidigt har fyra medlemmar lämnat styrelsen i protest mot petningen. Uppdaterad 2018-09-20. (4 kommentarer)

IVO-kritik mot Karolinska för lång väntetid till canceroperation

Nyheter 14 SEP 2018 Karolinska universitetssjukhuset får kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att väntetiden för en cancerpatient varit för lång. Enligt IVO:s verksamhetstillsyn från i somras har sjukhuset dock vidtagit åtgärder för att säkerställa operationskapacitet och bemanning. ()

Anmälda självmord har minskat kraftigt

Nyheter 14 SEP 2018 Sedan den obligatoriska anmälningsplikten för självmord togs bort för ett år sedan har antalet anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) minskat kraftigt. Det konstaterar IVO i en ny rapport. ()

Ig Nobelpris till amerikanska urologer på nöjesfält

Nyheter 14 SEP 2018 Forskare som försökt skynda på njursten med åkturer i en berg- och dalbana belönas med årets Ig Nobelpris i medicin. Lärdomar efter självkoloskopi hör också till det som uppmärksammas. (1 kommentar)

KI:s rektor efterlyser samarbete för stärkt forskning och utbildning

Nyheter 14 SEP 2018 Oavsett politiskt styre behöver samarbetet mellan Stockholms läns landsting och Karolinska institutet (KI) fördjupas för att stärka forskning och utbildning. Det skriver Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen i en debattartikel. ()

Barnläkare: Det har spridits en osäkerhet efter skakvåldsrapporten

Nyheter 14 SEP 2018 SBU-rapporten om skakvåld har påverkat synen på spädbarnsmisshandel inom vården, socialtjänst och rättsväsendet – det skriver företrädare för Barnläkarföreningen i ett brev till Socialstyrelsen. Nu vill myndigheten veta mer om föreningens riktlinjearbete. ()

ICA investerar i Min Doktor

Nyheter 13 SEP 2018 ICA gruppen, genom Apotek Hjärtat, investerar i den digitala vårdgivaren Min Doktor. Genom investeringen blir »Minutklinikerna« en del av Min Doktors verksamhet. Målet är en snabb expansion av dessa kliniker. (1 kommentar)

Granskning av p-app klar – risken för graviditet har förtydligats

Nyheter 13 SEP 2018 Antalet oönskade graviditeter efter användning av preventivmedelsappen Natural Cycles har varit i linje med utvärderingen som låg till grund för certifieringen – det visar Läkemedelsverkets granskning. På myndighetens begäran har dock företaget förtydligat risken för oönskad graviditet. ()

Stora risker med snabb utfasning av hyrpersonal

Nyheter 13 SEP 2018 Sämre arbetsmiljö, förlorad produktion och viten. Det är risker med en för snabb utfasning av hyrpersonal i Västra Götalandsregionen, visar en ny konsekvensbeskrivning. ()

Forskare dömd för företagsspionage

Nyheter 12 SEP 2018 En tidigare forskare vid Uppsala universitet har dömts för företagsspionage efter att ha tagit med sig värdefulla forskningsdata när hen lämnade jobbet på ett läkemedelsföretag. ()

Sjukhus där sexbrottsmisstänkt arbetat vill ha skärpta kontroller

Nyheter 12 SEP 2018 I dag väcktes åtal mot en läkare som är misstänkt för en lång rad sexualbrott mot barn. Nu efterlyser vd:n för en av de vårdinrättningar som läkaren arbetat vid bättre bakgrundskontroller. Det rapporterar nyhetsbyrån TT. ()

Inskrivningar på sjukhus minskar för femte året i rad

Nyheter 12 SEP 2018 För femte året i rad minskade inskrivningarna på svenska sjukhus i fjol. Samtidigt ökar inrapporteringen i den öppna vården. ()

Sjukhuspatienter nöjda i SKL-enkät

Nyheter 12 SEP 2018 Patienter i den somatiska sjukhusvården är generellt sett mycket nöjda. Men det finns skillnader, exempelvis mellan män och kvinnor och olika landsting. Det visar den nationella patientenkäten från Sveriges Kommuner och landsting, SKL. ()

Upptaxeringar på mångmiljonbelopp för hyrläkare

Nyheter 12 SEP 2018 Skatteverket har sedan 2015 hittat ett hundratal fall där man haft anledning att upptaxera hyrläkare som varit verksamma i den svenska vården. Sammanlagt handlar det om upptaxeringar på mångmiljonbelopp, rapporterar SVT Nyheter. ()

Chef och AT-råd lyfte Nyköping

Nyheter 12 SEP 2018 En av årets främsta klättrare i AT-rankningen är Nyköpings lasarett. Det är en AT-ort som på två år gått från den absoluta botten till den övre halvan av listan. Det är också två år sedan en AT-chef tillträdde och ett AT-råd bildades. ()

Förmodade alliansstyren i de stora landstingen

Nyheter 11 SEP 2018 Det lutar åt att det med blir fortsatta alliansstyren i såväl Stockholms läns landsting som i Västra Götalandsregionen. I Region Skåne vill alliansblocket, som blev större än de rödgröna, ta över och styra i minoritet. ()

Laskerpris för banbrytande narkosläkemedel

Nyheter 11 SEP 2018 Skotske veterinären John Glen är en av mottagarna av årets Laskerpriser. Han belönas för upptäckten och utvecklingen av det vida använda narkosläkemedlet propofol. ()

»Vem tar vem?« i Västernorrland

Nyheter 11 SEP 2018 I Västernorrland lär det bli svårt att nå en stabil majoritet i regionfullmäktige. Sjukvårdspartiets ordförande Mattias Rösberg misstänker att Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att bilda allians. ()

Åkte ur landstingsfullmäktige – intar Fagersta kommun

Nyheter 11 SEP 2018 Sjukvårdspartiet Västmanland halkade ur landstingsfullmäktige 2010. Nu gör partiet comeback i Fagersta kommun i stället. ()

Maktskifte nära i Norrbotten

Nyheter 11 SEP 2018 I Region Norrbotten planeras det för maktskifte. Sjukvårdspartiet och allianspartierna – som ser ut att fixa ett majoritetsstyre – har pratat ihop sig, samtidigt som Socialdemokraterna erkänt sig besegrade. ()

Så kan landstingen styras

Nyheter 10 SEP 2018 SD går fram, MP ramlar ur och kartan ritas om i flera landsting. Läkartidningen har sammanställt hur läget ser ut för det politiska styret runtom i Sverige. ()

Tillgången till KBT varierar

Nyheter 10 SEP 2018 Skåne stod för en fjärdedel av de över 50 000 KBT-handlingar som landstingen utförde förra året, enligt ny statistik från Sveriges Kommuner och landsting, SKL. Bara Gotland rapporterade fler KBT-behandlingar per tusen invånare. (1 kommentar)

Nu väcks åtal mot läkaren som misstänks för sexbrott

Nyheter 10 SEP 2018 På onsdag väcks åtal mot den läkare som sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för en rad sexualbrott mot barn. Det meddelade Åklagarmyndigheten i dag.  ()

Maktskifte i Kronoberg på väg

Nyheter 10 SEP 2018 Kronoberg och Blekinge är två landsting utanför storstadsregionerna som ser ut att gå mot maktskifte. Nu väntar förhandlingar och kanske nya konstellationer. ()

Många vårdpartier går framåt

Nyheter 10 SEP 2018 I Värmland och Dalarna har de lokala sjukvårdspartierna också vunnit mark – medan Sjukvårdspartiet backar i Gävleborg. ()

Så gick det i de stora regionerna

Nyheter 10 SEP 2018 Sverigedemokraterna går framåt i samtliga storstadsregioner och inga av de traditionella blocken ser ut att få egen majoritet i vare sig Stockholm eller Skåne. I Västra Götalandsregionen tappar det grönblåa styret sin majoritet. ()

Succé för det nya och läkarledda partiet Bevara akutsjukhusen

Nyheter 10 SEP 2018 Nykomlingarna Bevara akutsjukhusen gör succé i Region Jönköping – trots misstanke om valsabotage. Det läkarledda partiet startades med målet att behålla tre fullvärdiga akutsjukhus i regionen.»Fantastiskt att vi nått ut med vårt budskap på så kort tid«, säger ST-läkaren Martin Nedergaard-Hansen. ()

SD når 10 procent inom Saco

Nyheter 10 SEP 2018 Sverigedemokraterna växte mer än väntat bland Saco-medlemmarna, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Socialdemokraterna är fortsatt största parti, men även hos TCO- och LO-väljarna växte stödet för SD. ()

Sjukvårdspartier går fram i norr

Nyheter 10 SEP 2018 I norra Sverige gör sjukvårdspartierna som väntat ett bra landstingsval. I Norrbotten har Sjukvårdspartiet gått förbi Socialdemokraterna och är nu det allra största partiet och i Västernorrland gör partiet en stark comeback. ()

Vård för pengarna näst störst

Nyheter 10 SEP 2018 Sörmländska sjukvårdspartiet Vård för pengarna blir näst största parti i landstingsvalet och ser ut att få en vågmästarroll. »Jag är inte förvånad. Vi har känt en medvind«, säger partiordföranden Jonas Lindeberg. ()

Böcker


Beställ en bok från Läkartidningen!

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.

Läkartidningen arrangerar


Ta del av de senaste rönen. Träffa kollegor. Knyt kontakt med nya arbetsgivare.