»Det bästa med svensk sjukvård är att det är lika vård för alla«, säger Latifa Rulu.

Foto: Göran Segeholm

År 1988 flyttade Latifa Rulu och hennes man till Sverige. Båda var nyutexaminerade läkare; de hade träffats på läkarutbildningen i Dhaka. De bosatte sig i Arvika, där några släktingar redan bodde.

Tanken var att de skulle stanna i fyra–fem år och sedan återvända. Men när den tiden gått bestämde de sig för att stanna i Sverige.

Under denna tid hade maken börjat sin karriär i det svenska sjukvårdssystemet, medan Latifa Rulu fött två barn och varit hemmafru. Nu var det dags för henne att återuppta sitt yrkesliv. Hon fick snabbt ett vikariat på geriatrikkliniken i Arvika, auskulterade i medicin och gjorde förkunskapsprovet. På sommaren 1995 började hon AT i Arvika, bara två år efter att de bestämt sig för att stanna i Sverige.

– Jag tror att det går mycket lättare och snabbare att få jobb om man bor i en mindre stad, säger hon. Att jag talar bra svenska underlättade också.

Under åren därefter talades det mycket om att lägga ner sjukhuset i Arvika, och när maken fick ett vikariat på Stockholms sjukhem tog han chansen och flyttade. När Latifa var klar med sin AT flyttade hon och barnen efter. Efter att ha sökt en hel del jobb fick hon ett på geriatrikkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

I dag är Latifa Rulu specialist i både akutsjukvård, internmedicin och geriatrik. Sedan tio år arbetar hon på akutkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, där hon är chef för ST-läkarna.

– Jag stortrivs här, säger hon. Redan när jag kom hit första gången tyckte jag att akutmedicin är otroligt intressant, och jag är glad att jag fick ett erbjudande att arbeta här.

Kan du jämföra den här akuten med en akutmottagning i Dhaka?

– Det går inte att jämföra. I Dhaka är det minimalt med pappersarbete och administration. Här tillbringar vi mer tid framför datorn än vid patienten.

– Samtidigt har Sverige en mycket mer jämlik vård. Till en statlig akutmottagning i Bangladesh kommer bara de fattiga. De som har pengar åker till privatkliniker. Det bästa med svensk sjukvård är att det är lika vård för alla.

Är det vanligt att läkare från Bangladesh flyttar utomlands för att jobba?

– Mycket vanligt. Bangladesh är ett fattigt land. Av mina 150 kursare är nog ett 50-tal i USA nu. 30–40 är i England, och andra i bland annat Singapore och Japan. Det är nog bara 30–40 av oss som är kvar i Bangladesh.

– Så brukar det vara, och det gäller inte bara läkare. Alla vill ut ur Bangladesh.