Grundaren av Panzisjukhuset i Demokratiska republiken Kongo, dr Denis Mukwege, har tilldelats Right Livelihood-priset 2013.
Foto: Niclas Hammarström

Denis Mukwege, tillika Panzisjukhusets chef, arbetar sedan starten 1999 oförtrutet med att behandla  kvinnor och barn efter lemlästning och våldtäkter i krigets Kongo. Enligt juryns motivering får han priset »för sitt modiga arbete med att kurera kvinnor som överlevt konfliktrelaterat sexuellt våld samt för att uppmärksamma övergreppens bakomliggande orsaker«.

Panzisjukhuset i Bukavu grundades av Mukwege med hjälp av svenska Läkarmissionen, och hans arbete på sjukhuset beskrevs i ett reportage i Läkartidningen nr 32–33/2013.

2009 blev Mukwege nominerad till Nobels fredspris men ville inte ha det. Han anser att det är okej att få ett pris om han får stöd i sitt arbete att stoppa kriget, men inte att få ett pris utan att det leder till en förändring.
– Hur länge behöver FN observera situationen för att förstå att de måste ingripa? frågar han i reportaget. De har observerat i tio år.

Right Livelihood-priset på en halv miljon kronor delas ut i riksdagen den 2 december.

Priset kallas även det alternativa Nobelpriset och instiftades av svensken Jakob von Uexkull 1980.

Läs även:
Två miljoner våldtagna i krigets Kongo
Right Livelihood Awards