Anders Ternhag och Christian Unge beskriver podcasten Ronden som ett kreativt sätt att umgås på. – Det är lite som att spela i ett band, säger Anders. Foto: Marie Ström

Tänk dig att någon form av enorm katastrof har inträffat. Ett slags post-apokalyptiskt tillstånd råder. Städerna är jämnade med marken. Det finns ingen elektricitet, inga fungerande sjukhus och två tredjedelar av mänskligheten är borta. Vilka läkarspecialiteter kommer att överleva?

Anders: Obstetriker. Och om man är en kirurg som är bra på diagnostik och kan göra enkla operationer. Däremot tror jag inte att de väldigt drivna kirurgerna som är bra på laparoskopi, robotoperationer och att utrymma körtlar djupt i bäckenet behövs.

Christian: Infektionsläkarna då?

Anders: Infektion och trauma är en stor sak, tror jag. Så infektion är nog inte helt dumt.

Christian: Hur länge håller antibiotika egentligen?

Anders: Länge! Läkemedel håller mycket längre än man tror.

Christian: Röntgenläkarna kan gå hem i alla fall, de kan inte göra någonting. Hematologerna kan inte heller fortsätta verka. De kanske kan ragga fram något tyskt mikroskop som fungerar i solljus, men de är rätt bakbundna. De är så beroende av labb och avancerad teknisk utrustning.

Så kan det låta i Ronden. Att lyssna på podcasten har beskrivits som att få sitta med i fikarummet efter ett långpass på sjukhuset. Eller som att tjuvlyssna på läkare som snackar av sig över en after work-öl. Tonen är avspänd, uppriktig och humoristisk. Som lyssnare får man kika in bakom sjukhuskulisserna och följa med i läkarnas vardag.

I internmedicinaren Christian Unges källare i södra Stockholm står två mikrofoner på stativ. Varannan vecka träffas han och infektionsläkaren Anders Ternhag här för att spela in ett nytt avsnitt. Hittills har det blivit 17 avsnitt.

– Det är ett kul och kreativt sätt att träffas på. Lite som att spela i ett band, säger Anders.

De träffades på akutkliniken i Huddinge för sju år sedan och blev vänner. Christian är kvar där än medan Anders numer varvar kliniskt jobb på Karolinska universitetssjukhuset i Solna med arbete på Folkhälsomyndigheten (tidigare Smittskyddsinstitutet).

I Ronden blandas etiska dilemman och viktiga hälso- och sjukvårdsfrågor med skvaller om läkare som går utan underkläder och diskussioner om vilken färg som är snyggast på foppatofflor. Det är ofta personligt. De berättar om sina egna vårdmissar, om sjuka anhöriga och om hur pre-jourångest känns. I ett avsnitt berättar Christian om hur han försöker sy ihop ett djupt sår på sin treåriga sons haka för att slippa timmar av väntan på Astrid Lindgrens barnsjukhus men misslyckas totalt.

Det var han som kom på idén till Ronden. Inspirationen fick han dels från medicinska podcasts från USA, dels från populära svenska poddar som Filip och Fredrik eller Alex och Sigge. Anders var svalt inställd till det hela. Men efter ett års tjat och inköp av två mikrofoner från Tyskland satte de sig ner för att skriva en programförklaring. »Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning«, lyder den. För till en början var även AT-läkaren Totte Stub med, men han hoppade av på grund av tidsbrist. I de senaste avsnitten har hans plats fyllts av Märit Halmin, ST-läkare i anestesi och intensivvård på Danderyds sjukhus som startade Läkaruppropet.

Ronden riktar sig inte till andra läkare, utan till allmänheten.

– Den ska inte vara undervisande, utan underhållande. Vi ska prata om medicinska, läkar- och sjukvårdskopplade saker men riktar oss till våra kompisar, mostrar och systrar, säger Christian.

– Men vi har också ambitionen att det ska vara något matnyttigt i varje program, tillägger Anders.

Varför valde ni att rikta er till vanligt folk?

– Om man har ambitionen att göra en utbildande medicinsk pod till professionen kräver det väldigt mycket jobb. Då måste man lägga ner mer tid än vad vi gör i dag, säger Anders.

– Plus att vi vill få lyssnaren att garva lite, tänka »aha« och »hmm vad spännande…«. Det var den magkänslan vi ville få fram, flikar Christian in.

Första avsnittet av Ronden avslutar de med att kasta ut en fråga, riktad både till sig själva och lyssnarna: »Har vi plojat för mycket runt allvarliga saker. Kommer någon ta illa upp?«

Svaret blir nej. Varken de själva eller lyssnarna verkar tycka det.

– Man kan inte vara för ängslig. Då blir det krampartat, säger Anders.

Men visst finns det gränser. De är till exempel mycket försiktiga med att berätta om patientfall.

– Det går liksom inte att prata om den där 25-åriga tjejen som man träffade på akuten häromveckan även om det var ett jättespännande fall. Vi har tassat och prövat oss fram för att hitta en bra nivå. Och ibland klipper vi bort saker i efterhand, säger Christian.

De gör podcasten på fritiden, drivs av lust och säger att de tänker lägga av så fort den sinar. Men det finns även en djupare tanke.

– Vi tycker om transparensen och vill avmystifiera läkarrollen, säger Anders. Christian nickar i ivrigt medhåll:

– »Personen Läkaren« i patientmötet eller i media är oftast rätt seriös och pratar lite från ovan. Men det motverkar sitt syfte, särskilt i mötet med patienterna, om man inte pratar samma språk. Och läkare är bara vanliga människor som går hem och kollar på tv som vem som helst efter jobbet.

Han lyfter fram två personliga förebilder. Den ene är Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Den andre är Scott Weingart, en amerikansk intensivvårdsläkare som har en populär blog och podcast.

– Han lyckas koka ner syra-basrubbningar – som är det svåraste på läkarutbildningen – till en 15 minuter lång föreläsning som får en att tänka: »Aha, är det så det går till!«.

Dagarna innan ett nytt avsnitt ska spelas in funderar de ut idéer och skickar meddelanden till varandra. Men en del saker berättar de inte i förväg. Som den gången som Christian i hemlighet bad Tottes och Anders fruar att mms:a bilder på innehållet i familjernas badrumsskåp för att sedan analysera det i detalj i sändningen.

– Man vill få lite surprise-effekt, säger han och skrattar.

Någon idétorka har de inte – tvärtom. Dessutom kommer kollegor ofta med tips, liksom lyssnare som ger förslag via mejl eller sociala medier. Sedan de började sända i våras har Ronden nått allt fler öron. I dag har de cirka 5 000 lyssnare per avsnitt. Och trots att podcasten egentligen riktar sig till vanligt folk är den även populär bland dem som jobbar i sjukvården.

– En specialistkollega som jag respekterar mycket kom fram till mig nyligen och sa att hen hade suttit och lyssnat på Ronden och garvat sig igenom en hel bilfärd från södra delen av Sverige till Stockholm, säger Christian. 

Christian Unges podcast-tips

1. Emcrit med Scott Weingart. 

http://emcrit.org/

Otroligt pedagogisk intensivvårdsläkare som förklarar allt från syra-basrubbningar till tarmblödning i korta pods. 

 

2. Ultrasoundpodcast med Matt and Mike

http://www.ultrasoundpodcast.com/

Fantastiskt enkla och tydliga pods om ultraljud. Vem som helst kan lära sig ultraljud via denna pod. 

 

3. Emrap. 

http://www.emrap.org/

Akutmedicin på hög nivå. Allt från onkologiska akuta tillstånd till djupdykningar inom hematologi. Lättförståligt, pedagogiskt och inspirerande. 

 

Anders Ternhags podcast-tips

1. Emcrit med Scott Weingart.

http://emcrit.org/

Jag gillar särskilt avsnittet »The Path to Insanity« där Scott Weingart berättar om hur han utbildar sig för att bli en bättre kliniker.

2. Radiolab med Robert Krulwich och Jad Abumrad.

http://www.radiolab.org

Om vetenskap i allmänhet. Avsnittet «Rodney Versus Death« är jättespännande och handlar om ett amerikansk tjej från Wisconsin som insjuknar med rabies efter fladdermusbett. Man får höra hur de  resonerar när de söver ner henne och ger antiviral behandling och hoppas att hon under tiden i respirator ska utveckla ett eget antikroppssvar (The Milwaukee protocol som behandlingen kom att kallas).

Här hittar du Ronden

Lyssna: Avsnitten finns på blog.christianunge.com och på iTunes. Avsnitten är cirka 30-40 minuter långa och spelas in varannan vecka. Det 18:e avsnittet läggs ut den 30 januari.

Twitter: @rondenpodcast