Sjukhusläkarföreningen i Östra Skåne (SLÖS) konstaterar att Sjukhusläkarna visserligen är en debattglad skara, men tycker ändå att alltför många tillfällen att påverka går förlorade. »Vi kan berömma oss för att vara väldigt seriösa, genomtänkta men kanske i ärlighetens namn en anings för eftertänksamma«, skriver de i en motion till Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte den 13–14 mars.

De vill införa en 24-timmarsregel. När en angelägen, sjukhusrelaterad nyhet får stort genomslag i medierna ska Sjukhusläkarna komma med en »riktad, snabb och väl avvägd ståndpunkt« inom ett dygn. »Nu kan vi vara visionära och ge oss själva i uppdrag att vara först på bollen när allsköns tyckare om hälsofrågor är i farten«, skriver de. Sjukhusläkarnas styrelse yrkar bifall, men föreslår samtidigt att frågan bollas vidare till Läkarförbundets fullmäktigemöte, eftersom föreningen inte anser sig ha tillräckliga resurser.

Totalt har 16 motioner skickats in. Åtta av dem kommer från Uppsala. De lyfter bland annat frågor om patientjournaler på nätet, vad som gäller vid arbete med sekretessbelagd information i öppna kontorslandskap samt hur fortbildningen påverkas i och med nya LIF-avtalet som började gälla från 1 januari i år.

Sjukhusläkarnas styrelse har valt att helt eller delvis ge sitt bifall till 8 av de 16 motionerna. Några av dem föreslås, liksom frågan om 24-timmarsregeln, skickas vidare till Läkarförbundets fullmäktigemöte i maj. Fyra motioner från Göteborgs Sjukhusläkarförening har ännu inte besvarats eftersom de kom in för sent, men ska ändå tas upp på fullmäktigemötet. I dem föreslås bland annat att olika system för obligatorisk recertifiering undersöks samt att föreningen tittar närmare på möjligheten att skapa en ST-utbildning med inriktning mot vårdens IT-system.