Förlossningsläkaren står åtalad för vållande till annans död och vållande till kroppsskada i samband med en komplicerad förlossning då barnet dog och kvinnan fick allvarliga skador i underlivet. Det är två så kallade oaktsamhetsbrott.

Försvarsadvokaten Ulrika Borg sa under sin slutplädering att förlossningsläkaren fortlöpande under förlossningen gjorde riskbedömningar, och då bedömde att den risk som ett kejsarsnitt skulle ha inneburit var större än att fortsätta med sugklockan.

Enligt åklagaren Stefan Edwardson var det däremot fel, och så oaktsamt att det är straffbart, att läkaren inte fattade beslut om kejsarsnitt. Åklagaren hänvisade bland annat till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som fattat beslut om att återkalla läkarens legitimation. HSAN skriver att det inte råder tvivel om att läkarens avsteg från såväl gängse obstetrisk rutin som lokala riktlinjer innebär att hans handläggning i slutskedet av förlossningen strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet. HSAN anser att handläggningen är ett uttryck för grov oskicklighet. Läkaren har överklagat HSAN:s beslut.

Men försvarsadvokaten Ulrika Borg sa att HSAN:s bedömning enbart handlar om huruvida läkaren handlade i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och inte om vilka effekter handlandet fick.

Försvarsadvokaten har under rättegången lagt ner mycket möda på att låta förlossningsläkaren förklara olika sorters skulderdystoci. Detta eftersom läkaren anser att det inte förelåg någon sådan komplikation utan att patienten drabbats av en cervixkramp som gjorde att barnet fastnade i 18 minuter när huvudet kommit ut. Efter behandling med nitroglycerin och klipp i cervix kunde förlossningen avslutas.

Men vare sig åklagaren eller målsägarbiträdet, Sture Larsson, menade i sina slutpläderingar att det egentligen inte spelar någon roll om det var skulderdystoci eller en kramp i cervix. Det som enligt dem är avgörande är att läkaren inte fattade beslut om kejsarsnitt utan fortsatte försöken med sugklockan trots att tiden och antalet dragningar översteg vad som anges i lokalt PM. Målsägarbiträdet menar att det var där, när 25 minuter av vakuumextraktion hade gått, som brottet begicks.

Åklagaren sa också att tiden för sugklocka ska mätas från att den läggs tills den tas bort. I går menade läkaren att tiden för anläggandet av klockan och provdragning ska räknas bort. Den lokala PM:n anger maxtiden 25 minuter. Enligt åklagaren är det klarlagt att förlossningsläkaren använde sugklockan i 60 minuter.

Försvarsadvokaten Ulrika Borg tyckte att det var märkligt att åklagare och målsägarbiträdet säger att det inte spelar någon roll vilken komplikation som uppstod. Hon fortsatte att hävda att det var en cervixspasm som uppstod. Och hon menar att det är helt avgörande, eftersom det är oförutsägbart på ett annat sätt än en skulderdystoci som är en komplikation som är vanligare vid vakuumextraktion. Hon hävdade också att det faktum att läkaren delvis löste krampen med nitroglycerin och sedan klippte upp cervix talar för att det var en kramp.

Advokaten menade alltså att även om förlossningsläkaren varit oaktsam då han överskred gränserna i de lokala riktlinjerna så var det inte det som vållade barnets död. I stället förde hon upp tanken om syrebrist som dödsorsak. Det har tidigare nämnts av bland annat rättsläkaren. En barnläkare som var med vid försöken att återuppliva barnet vittnade precis innan slutpläderingarna. Han sa, enligt Sveriges radio, P4 Jönköping, att han ställde diagnosen syrebrist som dödsorsak. Det är dock oklart om detta dokumenterats. Rättsläkaren har angett att det talar starkt för att skadorna på halsryggen var dödsorsaken, men barnläkaren menade enligt ovanstående källa att skadorna på halsryggen inte i sig är dödande.

Beträffande mammans skador sa försvarsadvokaten att de uppstod när läkaren i nöd försökte rädda barnet, och att han därför inte ska ställas ansvarig för dem.

Åklagaren yrkade på att läkaren ska dömas till villkorlig dom och ett kännbart 120 dagsböter.

Domen kommer den 27 mars.

Läs även:

Läkaråtalet: Olika uppfattning om vakuumextraktionens längd
Socialstyrelsens vetenskapliga råd:Läkaren gjorde ett bra jobb
Skulderdystoci eller cervixspasm blir avgörande för läkaren
Man kan få beröringsskräck
Rättegång mot förlossningsläkare inleds
Förlossningsläkare åtalas för vållande till annans död
Brottslighet vanlig orsak till återkallad legitimation