Vårdförbundet tänker inte bjuda in Sverigedemokraterna (SD) till förbundets möten med riksdagspartierna inför årets val, skriver Vårdfokus.

– SD:s politik är inte förenlig med vår värdegrund. Därför väljer vi att inte träffa dem. Vi är en idéburen organisation och behöver inte prata med alla, säger ordförande Sineva Ribeiro till tidningen och räknar upp några frågor som förbundet och partiet har motsatta åsikter om:

  • Att SD: vill sänka den fria aborträtten från vecka 18 till vecka 12.
  • Att SD vill att läkare och sjuksköterskor ska vara skyldiga att polisanmäla papperslösa som söker vård samt att det ska vara olagligt att hjälpa dem.
  • Att SD, som enda parti, vill införa en samvetsklausul som ger vårdpersonal rätt att vägra medverka vid vissa typer av vård.

Enligt Marie Wedin har Läkarförbundet inga planer på att göra en liknande markering mot partiet.

– Det har inte ens varit uppe för diskussion att vi skulle bojkotta något parti.

Vårdförbundet motiverar sitt beslut med att SD:s politik går emot förbundets linje i flera frågor. Hur ser du på det?

– Personligen tycker jag att vi ständigt hamnar i situationen att olika instanser inte tycker som vi. Då brukar vi snarare träffa dem för att försöka övertyga dem, säger Marie Wedin och fortsätter:

– Vi kanske kan förändra eller förbättra deras politik i några frågor och då vore det dumt om vi inte tog den chansen.

Har Läkarförbundet träffat eller planerar ni att träffa SD?

– Inte mig veterligen. Men om en sverigedemokrat eller någon annan för den delen kommer fram till oss för att diskutera i exempelvis Almedalen, så är det klart att vi tar den diskussionen. Och det kan ju komma upp situationer framöver då vi verkligen behöver och vill prata med Sverigedemokraterna. Det är ändå en ganska stor del av Sveriges befolkning som röstar på dem, det kan man inte bortse från.

Vårdförbundets markering mot SD innebär inget förbud att befatta sig med partiet. Beslutet som fattats av förbundsstyrelsen innebär, enligt Sineva Ribeiro, i praktiken att det blir enklare att ta ställning.

– Jag vet att många av våra lokalavdelningar famlar i den här frågan. »SD är en demokratiskt vald organisation, måste vi inte träffa dem?«Nej, det måste vi inte. Men vi förbjuder ingen heller, säger hon till Vårdfokus.