2011, i och med patientsäkerhetslagen, infördes en anmälningsskyldighet för apotekspersonal. Om de misstänker att en läkare eller tandläkare skriver ut för stora mängder narkotiska läkemedel ska de genast göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Men resultatet har varit klent. 2011 gjordes endast 10 anmälningar till IVO. 2012 gjordes 30 anmälningar och under första halvåret 2013 kom i snitt 3-4 anmälningar in per månad.

Under 2013 och 2014 har IVO därför gjort en särskild satsning med syfte att öka antalet anmälningar. Projektet tillkom efter att Socialstyrelsen analyserat aktuella patientsäkerhetsrisker och kom fram till att överförskrivningar av narkotiska läkemedel hamnade högst upp på listan.

I december förra året skickade IVO ut en webbenkät till samtliga apotek eller vårdgivare med apoteksverksamhet i Sverige. 1 353 enkäter besvarades av verksamheternas läkemedelsansvariga, svarsfrekvensen var 81 procent. Svaren visar, enligt IVO, att de flesta känner till anmälningsskyldigheten och anser att överförskrivning av narkotiska läkemedel är en allvarlig patientsäkerhetsrisk. Men enligt projektledaren Birgitta Persson har det sannolikt behövts en extra puff för att få dem att verkligen göra en anmälan. Tillsynen verkar ha fungerat som en sådan, konstaterar hon. Under januari, februari och mars 2014 kom det i snitt in 9-10 anmälningar per månad.

– Efter enkäten skickades ut har antalet anmälningar alltså fördubblats. Enkäten har satt frågan på agendan, säger hon.

62 procent av apoteketen i undersökningen uppgav att de hade rutiner för personalens anmälningsskyldighet. 6 procent uppgav att de upplever att det finns hinder som gör att de låter bli att göra en anmälan. Det handlar exempelvis om tidsbrist, att det är svårt att avgöra vad som är överförskrivning och hur man ska gå till väga för att göra en anmälan.  Ett annat hinder är att apotekspersonalen är rädd för att drabbas av hot eller annat obehag på grund av en anmälan. Det kan exempelvis vara negativa reaktioner från en anmäld läkare eller apotekskunder.

Apoteketen har också framfört flera önskemål. Bland annat finns en önskan om att få en blankett för anmälan (i dag görs anmälningarna oftast via en e-post till IVO) och ett beslutsstöd som hjälper apotekspersonalen att avgöra när en anmälan bör göras. Ett annat önskemål är att få veta vad som händer i ärendet efter anmälan har gjorts. I den rapport som IVO publicerar till följd av tillsynen presenteras därför stöd och vägledning för att göra det enklare att veta när och hur en anmälan ska göras.

– Det är 25 000 läkare och tandläkare som använder sin förskrivningsrätt varje år och vi kan inte gå in och granska dem alla. Det betyder mycket för oss att få in tips för att hitta dem som inte skriver ut läkemedel enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Birgitta Persson.

När en anmälan mot en läkare kommer in till IVO gör myndigheten en slagning i Receptkontrollen, en elektronisk sökväg till receptregistret.

– På mindre än en timme så får vi en Excel-fil med alla aktuella expedieringar som skett de sista tre månaderna i hela Sverige. Det gör att vi snabbt kan avgöra om det finns fog för anmälan, säger Birgitta Persson.