I början av oktober gav Socialstyrelsen Kunskapscentrum för katastrofmedicin i uppdrag att starta en utbildning för svenska fältarbetare som ska till de eboladrabbade länderna i Västafrika. Kirurgen och katastrofmedicinexperten Johan von Schreeb och narkossjuksköterskan Anneli Eriksson, som bägge har lång erfarenhet av svåra utlandsuppdrag, leder den två dagar långa kursen på Karolinska institutet.
Tre kurstillfällen är inplanerade. Den första utbildningen hölls i början av veckan. På grund av det stora intresset utökades platserna från 20 till 25. På den första kursen deltog både hälso- och sjukvårdpersonal och exempelvis logistiker och ingenjörer som ska åka till Liberia med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
– Det svåra är att sortera ut de som är mest lämpade från dem som plötsligt grips av ett bultande hjärta och vill hjälpa till, säger Johan von Schreeb.
Bland de sökande finns tre kategorier: personer utan sjukvårdsutbildning, läkare samt övrig sjukvårdspersonal.
– Bland läkarna har det av naturliga skäl varit mest intresse från infektionsläkare, säger Johan von Schreeb.
Två kategorier prioriteras när kursplatserna delas ut. I första hand de som redan har ett uppdrag i Västafrika, i andra hand de som har tidigare erfarenhet.
Tidigare har få läkare anmält sig som frivilliga. MSB hade till exempel svårt att få tag på läkare till sitt uppdrag i Västafrika. Varför har intresset ökat?
– Dels beror det nog på att landstingen gick ut ganska mangrant och sa att man skulle kunna få ledigt. Dels tror jag att det börjar gå upp för folk att det här inte är en biståndsfråga, utan en fråga om global säkerhet.
Även Hans Rosling, professor i global hälsa vid Karolinska institutet som en gång i tiden var med och startade Läkare utan gränser, gick kursen i början av veckan. Han ska åka till Västafrika inom kort. Det är Johan von Schreeb som har anställt den världsberömde professorn.
– Han har tidigare varit min handledare. Men nu har jag har anställt honom i min forskargrupp och är alltså hans chef.
Hans Roslings uppgift blir framför allt att sammanställa och analysera inkommande data för att försöka se vart epidemin är på väg.
Nästa utbildningstillfälle för svenska fältarbetare är den 20-21 oktober på Karolinska institutet. Men det kan bli betydligt fler. Enligt Johan von Schreeb är det inte omöjligt att kursen blir permanent.
– Vi får se. Det kan vara bra för svenskt smittskydd att man får öva. Dessutom ligger ju ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) här och de har förstås också ett intresse av detta.
På fredag den 17 oktober åker ett team från MSB till Liberia. Även Svenska Röda Korset söker just nu efter läkare som kan åka till Västafrika.
Läs tidigare artiklar:
SKL ger besked om personalens villkor vid uppdrag i Västafrika
Regeringen vill underlätta för sjukvårdspersonal att åka till Västafrika
Sökes: Svenska läkare till Liberia
Ebolasjuk har landat i Norge
Läkare utan gränser: »Det här liknar ingenting vi sett tidigare«
Johan von Schreeb om arbetet i Sierra Leone
Två nya ebolacenter i Kongo-Kinshasa
Läkare utan gränser bygger upp ebolacenter i Kongo-Kinshasa
Johan von Schreeb: »Den här katastrofen går inte att bekämpa utan att ta risker«
Ytterligare två smittade bättre efter Zmapp-behandling
Liberia får ej godkänt läkemedel
Tvåårig pojke kan ha varit det första offret för ebola
Läkare utan gränser vädjar om hjälp att bekämpa ebolautbrottet
WHO utlyser internationellt nödläge
Så ska svensk sjukvård agera vid misstänkt ebola
Svensk smittskyddsläkare i Michigan:Högsta beredskap mot ebola i USA
Oprövat läkemedel kan ha hjälpt ebolasmittad läkare
Ebolasmittad läkare vårdas i USA
Svensk läkare reser till ebolacentrum
Största utbrottet sedan viruset identifierades
Ebolavaccin- och behandling finns men har inte prövats på människor