– Det hade ju varit bra om landstinget kunnat stödja sitt beslut genom att visa att aktionen i Dorotea orsakat arbetsmiljöproblem. Så är inte fallet. Och pratar man i patientsäkerhetstermer är det knappast ockupationen utan landstingets nedskärningar inom akut- och ambulanssjukvård i inlandskommunerna som är problemet, säger Nino Bracin, ordförande i Västerbottens läns läkareförening.
Den långvariga ockupationen, som består av att ortsbor lagt beslag på en del av foajén i anslutning till sjukstugan, inleddes i början av 2012.
Landstinget med socialdemokratisk ledning vill nu förklara aktionen olovlig, vilket kan innebära polisavhysning för de ortsbor som deltar i ockupationen.
Inför landstingsstyrelsens beslut den 17 december pekar landstingsdirektör Anders Sylvan på att Doroteaborna fått uttrycka sin mening i både folkomröstning och allmänna val.
– Vi har sett mellan fingrarna i flera år nu och det är i längden inte hållbart för patientsäkerhet och arbetsmiljö. Någon gång måste vi ge ett tydligt besked. Jag skulle vilja kalla det för en form av låggradigt arbetsmiljöproblem, men även sådana behöver åtgärdas, säger Anders Sylvan.
Brynolf Hedberg från Doroteaupproret ställer sig frågande till landstingets argument.
– Deras säkerhetschef har ju varit här och gett grönt ljus för att vi kan vara kvar i lokalerna om vi bara håller oss till vissa regler för att inte störa verksamheten. Nu får vi fundera över hur vi ska agera framöver. Det är beklämmande att landstinget söker strid i det här skedet när Dorotea kommun fått nytt politiskt styre och vill förhandla fram en lösning.
Även oppositionsrådet Nicklas Sandström, Moderaterna, är kritisk mot att fokus inte läggs på att hitta en dialog mellan kommunen och landstinget.
– Vi behöver lyfta fram sakfrågorna och att akutsjukvården försämrats i Västerbottens inland. Därför är vi inom allianspartierna kritiska mot en utveckling som kan innebära att polis kopplas in.
Läs tidigare artiklar:
Frågan för folkomröstningen formulerad