Till TT säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström att det är allvarligt att KI, som en stark företrädare för svensk forskning, inte hanterat detta på ett bra sätt.

– Det är uppenbart om vi ska komma vidare med det här, att vi får en oberoende belysning av hela ärendet, säger Sven Stafström.

Samtidigt kommer krav på att även Karolinska universitetssjukhuset ska granskas. Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande, säger exempelvis till Dagens Medicin att det behövs en granskning av sjukhusets agerande för att säkra förtroendet för sjukvården.

– Det är många med ansvar inom den högsta ledningen, både nuvarande och tidigare, som varit involverade. Vad som hänt behöver belysas externt, oberoende och med stor ödmjukhet, säger Heidi Stensmyren.

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm Anna Starbrink (L) säger i ett pressmeddelande att hon kommer att begära en rapport av hur Maccharinis verksamhet har påverkat och hanterats av sjukvården i Stockholms län och Karolinska universitetssjukhuset.

– Hur har den medicinska etiken, patientsäkerheten och patienternas rättigheter tillgodosetts? Och hur säkerställer vi att patienternas rättigheter i framtiden säkras, är frågor vi behöver svar på, säger Anna Starbrink (L).

– De som drabbats är inte invånare i Stockholms län men kraven på patienternas säkerhet och rättigheter är lika höga.

Detta har hänt

Kirurgen och tidigare gästprofessorn vid Karolinska institutet, Paolo Macchiarini, friades 2015 av KI:s rektor Anders Hamsten för misstänkt oredlighet i forskning rörande de syntetiska luftstrupar av nanokomposit som, efter att ha preparerats med patientens egna stamceller, opererades in hos tre patienter vid Karolins­ka universitetssjukhuset, mellan 2011 och 2013.

Efter SVT:s dokumentär »Experimenten« nyligen om Macchiarini och hans forskning har ärendet åter aktualiserats. Andra avsnittet i serien sändes den 20 januari.

Den 22 januari tog KI avstånd från detaljer om Macchiarins verksamhet i Ryssland.

Den 27 januari: Tredje och sista avsnittet i serien »Experimenten«.

I SVT:s program »Gomorron Sverige« den 28 januari meddelade Anders Hamsten att en omprövning av det friande beslutet gällande Paolo Macchiarini kunde bli aktuell:

»Vi har när det gäller utredningen av oredlighet konfronterats av Bosse [producenten Bo Lindqvist, red:s anm] med, möjligen, data som undanhållits och som inte funnits tillgängliga för utredningen. Om de har relevans för utredningen är vi beredda att ompröva det här.«

Hamsten sa också: »Utifrån den förtroendeskadliga verksamhet som skett i Ryssland som inte är förenlig med Karolinska institutets värdegrund och våra regler, och frågetecken kring hans meriter, så har mitt förtroende naturligtvis naggats rejält i kanten.«

I dokumentären förekommer bland annat filmsekvenser som visar att den konstgjorda strupen på den första patienten som opererades var närmast igentäppt av sårvävnad ett år efter operationen, samtidigt som fistlar till matstrupen hade bildats. Trots detta uppgav Paolo Macchia­rini i vetenskapliga artiklar att strupen var nästan normalt fungerande.

I dokumentären framkommer också fakta som tyder på att den första patienten inte alls var så sjuk att han behövde opereras akut. När det gäller frågan om det trots detta, och trots att det inte gjorts några djurstudier, var försvarligt att operera in den konstgjorda strupen, lägger dock Anders Hamsten ansvaret på Karolinska universitetssjukhuset.

Den 28 januari: Karolins­ka universitetssjukhuset står fast vid sin tidigare bedömning att de tre operationerna med konstgjorda luftstrupar som gjordes på sjukhuset gjordes för att rädda patienternas liv.

Den 29 januari publicerade Läkartidningen en debattartikel av Bo Risberg, »Karolins­ka är etikens Tjernobyl«, se Debatt sidan 146. Artikeln har blivit flitigt kommenterad på Läkartidningen.se, bland annat med krav på KI:s lednings avgång.

29 januari: Anders Hamsten säger till Dagens Medicin att oredlighetsprocessen ska ses över av en extern granskare och att Macchiarinis tidsbegränsade anställning sannolikt inte kommer att förlängas när den löper ut sista november.

Den 30–31 januari: KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg säger att en oberoende utredning ska granska hur KI:s ledning hanterat Macchiarini-affären.

Den här veckan väntas KI:s utredning av sanningshalten i vissa uppgifter i Macchiarinis CV bli klar.

Sedan våren 2015 pågår en polisutredning om misstänkt grovt vållande till annans död respektive grovt vållande till kroppsskada gällande de tre patienter som opererades 2011–2013.