Det var i augusti förra året som SVT kunde avslöja att avtalet om förbrukningsvaror mellan Stockholms läns landsting och Onemed lett till vilt skenande kostnader. Exempelvis kunde priset för ett par kompressionsstrumpor uppgå till 6 000 kronor.

Kritiken lät inte vänta på sig. Avtalet skrevs om och förkortades med flera år.

Nu visar en granskning som SVT gjort att den advokatbyrå som Stockholms läns landsting anlitade inför att avtalet ursprungligen skulle tecknas satt på dubbla stolar. Samtidigt som byråns advokater hjälpte landstinget att granska upphandlingens upplägg, arbetade en annan advokat på byrån för Onemed.

Samma advokat har även, vid ett tidigare tillfälle, företrätt Onemed i en förhandling med Stockholms läns landsting.

Anne Rundquist, chefsjurist vid Stockholms läns landsting, säger till SVT att det är upp till advokatbyrån att hålla reda på sina lojaliteter.

– Det är deras sak att ta hand om. Det är inte min sak att reda ut eller ha synpunkter på deras andra klienter. Vi utgår från att de är lojala mot vårt avtal och följer reglerna, säger hon.

En intern granskning som Stockholms läns landsting genomfört visade på flera stora brister i upphandlingsprocessen. Bland annat har varningar om avtalets brister ignorerats och det har saknats tillräckliga metoder för att värdera riskerna.

Det nya, kortare, avtalet med Onemed har enligt SVT överklagats till förvaltningsrätten. Det kan också komma att granskas av Konkurrensverket.

Läs tidigare artiklar:

Skenande kostnader för förbrukningsvaror i Stockholms läns landsting

Avtal med Onemed avslutas i förtid

Utredning kritiserar dyrt avtal för förbrukningsvaror