Den brittiska läkarföreningen BMA, British Medical Association, har gjort en studie bland läkare som utbildats utomlands inom EES, det europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Det rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.
Av de dryga tusen personerna som deltog i enkäten svarade över 40 procent att de överväger att lämna Storbritannien efter folkomröstningen om ett utträde ur EU, vilket populärt kallas Brexit. Om siffran motsvarar alla läkare utbildade utomlands, men inom EES, rör det sig om 12 000 läkare.
Då den offentliga sjukvården i Storbritannien redan har personalbrist kommer resultatet av enkäten som en synnerligen oönskad nyhet.
– I en tid då NHS (den offentligt finansierade sjukvården, reds anm) redan befinner sig vid en bristningsgräns och står inför lamslående personalbrist, skulle detta vara en katastrof som hotar den högkvalitativa vården. Men det handlar inte bara om siffror. Vården förbättras där det finns läkare som har en mångfald i erfarenhet och expertis, säger Mark Porter, läkare och BMA:s ordförande, till The Guardian.
De läkare i Storbritannien som utbildats i andra EU-länder känner sig numer mindre uppskattade av den brittiska regeringen, visar studien. Före Brexit kände 70 procent en uppskattning. Nu är det blott 40 procent. Undersökningen visar också att andelen som känner engagemang för att arbeta i Storbritannien fallit från 90 procent till 60.
Över en tredjedel från utandet
På frågan om de funderar över att lämna Storbritannien svarade 42 procent av de EES-utbildade läkarna ja, 26 procent nej och 23 procent att de inte visste. 106 av de 1 193 tillfrågade personerna avstod från att svara.
I Storbritannien finns 280 932 registrerade läkare. 11 procent fick sin utbildning i ett EES-land, och 26 procent från andra delar av världen.
EES inkluderar EU-staterna plus Island, Norge och Liechtenstein.
Källa: The Guardian