– Vakten har ju bättre uppsyn vad det är för folk som besöker akuten och vilket ärende man har, säger Svante Normark, enhetschef på akuten i Malmö, till Sveriges Radio.

Det grova våldet i Malmö avspeglas i polisens statistik över utryckningar till akutmottagningen. Sedan augusti förra året har de larmats dit över 260 gånger, enligt Sveriges Radio.

Vid knivskärningar eller skottlossningar har polisen spärrat av akuten, enligt Sydsvenskan.

Personalen möter dem som utsatts för våld och deras anhöriga, men även förövare. Skottskadade personer lämnas ibland utanför entrén, vilket skapar en rädsla bland personalen att de personer som kommer dit med de skadade är beväpnade. 

Periodvis har väntrummet fyllts med personer som följt med skadade som behöver akutvård. Regeln för max två anhöriga per patient har inte respekterats, det har blivit stökigt och personalen har utsatts för verbala kränkningar eller hot.

Redan i dag finns en ordningsvakt i väntrummet på akutmottagningen och det är den som flyttas ut till entrén för att släppa in patienter.

– När det händer vissa saker kommer det folk hit som inte behöver vara här. Vi vill framför allt fokusera på patienter som söker vård. Det är också för att skapa trygghet för de som jobbar ute i väntrummet och för övriga patienter som sitter och väntar, säger Svante Normark, enhetschef på akuten i Malmö till Sydsvenskan.

Läs Läkartidningens reportage om hot och våld på jobbet:

ST-läkare överfölls av patient: »Allt hände så snabbt«

Forskaren Sofia Wikman: Nedskärningar och hot följs åt

Läkarförbundet: »Som medarbetare ska man kräva att det finns rutiner som alla känner till«

När ska man anmäla hot och våld?