– Pappa är otroligt stolt och glad att det här har anordnats och att ni är här för att visa ert stöd för honom. Det betyder otroligt mycket. Hoppet är det enda ingen kan ta ifrån honom, sa Emy Maru, Fikru Marus yngsta dotter som även är ST-läkare i akutsjukvård.

Omkring 50 personer, varav några riksdagsledamöter, hade kommit till seminariet som markerade fyraårsdagen till Fikru Marus gripande i Etiopien. Där sitter han fortfarande häktad i ett andra åtal mot honom. I det första, som avslutades för ett halvår sedan, blev han först förklarad skyldig. Men nyligen upphävdes domen och han frikändes. Det fallet gällde mutbrott. Nu anklagas han i stället för terrorbrott, vilket i värsta fall kan leda till dödsstraff. Precis som tidigare antas målet vara en del i ett politiskt spel i landet.

– Det finns inte någon rättssäker juridisk process i Etiopien. Och det finns inte heller något skydd som gör att du kompenseras om du behandlas fel, sa Emy Maru, som fick medhåll av advokat Hans Bagner, som påpekade att landet är en diktatur.

Syftet med föreläsningen var att informera om Fikru Marus situation, men också att lyfta frågan och förmå fler politiker att engagera sig. Hans Bagner skulle vilja se att Sverige, som nu också är medlem i FN:s säkerhetsråd, tog sig »en rejäl funderare« över att använda Etiopiens ekonomiska bistånd som ett påtryckningsmedel.

 – Det finns ingen anledning att inte ta till det vapnet även om argumentet är att det drabbar andra människor. Det förstår vi att det gör, men i slutändan är det de etiopiska myndigheterna som har ett övergripande ansvar, sa han under seminariet.

Det politiska läget är svårt. Hans Bagner påminde om andra fall där svenskar förlorat sina mänskliga rättigheter i tveksamma rättsprocesser utomlands. Ett sådant är journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som fängslades för just terrorbrott i Etiopien. Då åkte utrikesminister Carl Bildt dit. En sådan aktion har inte gjorts denna gång.

Tidigare har dessutom 18 svenska EU-parlamentariker, i ett brev till Federica Mogherini som är EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik och vice ordförande i Europeiska kommissionen, krävt att unionen agerar. Svaret de fick var dock en stor besvikelse, berättade Miljöpartiets politiska sekreterare Dalia Lahdo. EU är bakbundet av politiska avtal.

– EU har ett flertal bistånds- och handelsavtal med Etiopien. I de avtalen finns en klausul om mänskliga rättigheter. Dessvärre definieras inte vad övertramp av rättigheterna skulle kunna vara. Chanserna att EU skulle bryta sina avtal med Etiopien baserat på det som har hänt Fikru är tyvärr väldigt små, sa hon och fortsatte:

– Etiopien är även en viktig samarbetspartner för EU när det gäller att upprätthålla freden i den regionen och i att bekämpa irreguljär migration. EU har väldigt små möjligheter att göra något för Fikru Maru utan att äventyra relationerna med Etiopien.

EU har inte heller några juridiska möjligheter att göra påtryckningar. Och konsulärt stöd är ett ansvar för Sveriges ambassad i huvudstaden Addis Abeba.

Men Sverige får inte tystna, sa den kristdemokratiska riksdagsledamoten Désirée Pethrus, som är en av dem som fört upp frågan på riksdagens agenda.

– Vi får inte tystna när det gäller mänskliga rättigheter. Om det var jag, vad skulle jag vilja att andra gjorde då? Svenska medborgare ska känna sig trygga över att man inte ska hamna i politiska vendettor.

Efter seminariet var Fikru Marus dotter Emy positiv över att hennes pappas fall uppmärksammas mer.

– Seminariet var kraftfullt, det var välnyanserat. Det är många som har stöttat pappa och nu är det fler som vill engagera sig, säger hon till Läkartidningen.

– Innan var det familjen och några vänner. Nu finns en aktionsgrupp, en volontärsgrupp, Amnesty har kommit in i det, och riksdagsledamöter och EU-parlamentariker engagerar sig. Det har verkligen stärkts.

Anklagelserna i det nya fallet är allvarligare än tidigare. Hur känner du att situationen är för din pappa?

– Juridiskt är det väldigt lite som talar för att åtalet har några hållpunkter. Men tyvärr är det för mycket som talar för att Etiopien vill fälla honom för att de inte ska tappa ansiktet. Politiskt är det också en tråkig situation. Vi vet att våra högsta politiker kan göra mer, men inte gör det.

Fikru Maru drabbades i september i fjol av lungkollaps vilket gjorde hans tillstånd kritiskt, och trots det flyttades rättegångsdatumen ständigt framåt och han nekades den vård han önskat. Efter flera turer opererades han i december under närvaro av svenska läkare.

– Han är bättre nu än när han var som sjukast, men han är inte frisk och han kan bli allvarligt sjuk igen. Och i det läget finns ingen säkerhet.

Emy Maru åker till Etiopien nästa vecka. Den 22 maj är det tänkt att den nya rättegången ska starta, där hela 85 vittnen ska höras.

Du är ST-läkare också. Hur fungerar det för dig personligen att jobba här och samtidigt hantera det som händer din pappa?

– Fram tills han blev sjuk har jag pendlat. När han blev sjuk tog jag tjänstledigt för att vara där på heltid. Även om han är utskriven så är han inte återställd, framförallt inte psykiskt. Jag vågar inte pendla igen förrän han är helt stabil.

Hur hanterar han det emotionellt?

– Han är otroligt stark. Han är en väldigt speciell person. Jag skulle aldrig klara det han går igenom. Men han gör det. Han är en överlevare.

Läs tidigare artiklar:

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Fikru Maru tillbaka i fängelse

Kirurgen som opererade Fikru Maru: »Ingen svår eller märkvärdig operation«

Fikru Maru opererades av svenskt läkarteam

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Fikru Maru skyldig till brott enligt domstol i Addis Abeba

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien