En av tolv personer i världen uppskattas ha en kronisk infektion av hepatit B eller C. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin webbplats i dag med anledning av att WHO utsett 28 juli till Världshepatitdagen.

I Sverige har smittspridningen av hepatit B, enligt Folkhälsomyndigheten minskat de senaste åren med undantag för åren 2013–2014 med något fler rapporterade fall. Att det går upp vissa år kan förklaras av utbrott hos personer som injicerar droger, förklarar myndigheten.

Också för anmälda hepatit C-fall ser Folkhälsomyndigheten att kurvan pekar nedåt, om än svagt, sedan fem år. Dock påpekas att en stor del av de hepatit C-smittade som injicerar droger är unga, en femtedel mellan 15 och 24 år.

Folkhälsomyndigheten säger att det är angeläget att nå fram med olika insatser till personer som injicerar droger. Sprututbytesprogrammen som finns på 10 ställen i Sverige är viktiga för hepatit C-prevention och information, skriver myndigheten. Det är också av vikt att de som flyttar till Sverige från utlandet erbjuds hälsoundersökning och informeras om hepatit B samt får vård om de är smittade.

För hepatit C finns i dag behandling som ofta botar infektionen, för hepatit B finns vaccin och behandling.

Enligt Folkhälsomyndigheten rapporteras cirka 2 000 hepatit B-fall per år i Sverige, 2016 var det 2 148. Av dem gäller runt 100 nyligen smittade personer med akut infektion. Övriga har kronisk infektion och är ofta utlandsfödda och smittade innan de kom till Sverige.

Också för hepatit C anmäls cirka 2 000 fall per år i Sverige. 2016 låg siffran på 1 889. Folkhälsomyndigheten bedömer att cirka 150 per år är nyligen smittade.

Läs även:

De som injicerar droger självklar målgrupp för hepatit C-behandling