Inte mindre än 19 av EU:s 27 medlemsländer har ansökt om att få ta över EMA från och med april 2019, rapporterar Sveriges Radio. Förutom redan nämnda städer återfinns bland annat Barcelona och Lille bland kandidaterna och pekas ut som två av Stockholms huvudmotståndare.
EMA, som har 900 anställda, är i dag placerad i London. I och med Storbritanniens uttåg från EU måste myndigheten, liksom den europeiska bankmyndigheten EBA, finna en ny hemvist.
I den svenska ansökan, som undertecknats av statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll, lyfts bland annat infrastrukturen fram. Närheten till Arlanda poängteras, inte minst det faktum att flygplatsen väntas få så kallad pre-clearance till USA – det vill säga att resenärer till USA får gå igenom den amerikanska gränskontrollen redan före avresa – från och med 1 januari 2020. Även Stockholms kollektivtrafik lyfts fram som ett plus, liksom stadens satsning på life science.
Möjligheten till utökat samarbete med svenska Läkemedelsverket samt närheten till Karolinska institutet och dess koppling till Nobelpriset understryks också. Därtill erbjuds EMA:s anställda och deras familjer en »förträfflig livsstil i ett samhälle känt för att vara säkert, öppet och tolerant«. Man utlovar också högkvalitativa hyresbostäder i anslutning till myndighetens nya lokaler, samt erbjuder de anställdas barn platser i en ny europeisk skola som startar sin verksamhet vårterminen 2019.
Europeiska kommissionen ska nu bedöma samtliga ansökningar och avlägga sin rapport senast den 30 september. Bedömningen utgör underlag för en politisk diskussion EU-ländernas ministrar emellan, varefter beslut ska fattas i november.
De vill ta över EMA
Här är städerna som vill ta över uppdraget att driva den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA från och med 1 april 2019:
- Amsterdam (Nederländerna)
- Aten (Grekland)
- Barcelona (Spanien)
- Bonn (Tyskland)
- Bratislava (Slovakien)
- Bryssel (Belgien)
- Bukarest (Rumänien)
- Köpenhamn (Danmark)
- Dublin (Irland)
- Helsingfors (Finland)
- Lille (Frankrike)
- Milano (Italien)
- Porto (Portugal)
- Sofia (Bulgarien)
- Stockholm (Sverige)
- Malta (Malta)
- Wien (Österrike)
- Warszawa (Polen)
- Zagreb (Kroatien)
Källa: Generalsekretariatet vid Europeiska unionens råd