En undersökning som Barncancerfonden gjort bland ansvariga sektionschefer vid landets sex barnonkologiska kliniker visar att många har problem med bemanningen. Det leder dels till att befintliga vårdplatser inte kan hållas öppna, dels till att planerade utökningar av antalet vårdplatser inte har kunnat genomföras. 

Tre av de sex klinikerna måste varje månad eller oftare hänvisa barn till andra avdelningar inom sjukhuset. I Göteborg uppges problemet vara så stort att barn hänvisas till andra sjukhus varje vecka.

– Det är bekymmersamt. Vi har behov av 24 vårdplatser, men har i dag bara 16 på vardagar och nio på helger. Den största förlusten är för barnen som vårdas av personal som de inte känner, säger Karin Mellgren, sektionschef på barncancercentrum i Göteborg, till Svenska Dagbladet.

Enligt Barncancerfonden har behandlingarna också blivit mera vårdkrävande. Detta i kombination med att allt fler barn överlever ökar trycket på vården.

– Det är en väldigt avancerad vård som bedrivs. Det blir i vissa fall toxiska reaktioner på läkemedlen vilket gör att akuta komplikationer kan bli väldigt allvarliga och det krävs intensivvård på en annan nivå än förr, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, till Svenska Dagbladet och fortsätter:

– Den medicinska behandlingen är inte eftersatt. Men förutsättningarna att kunna ge god vård är mycket sämre än vad man skulle önska.