I september i fjol meddelades att Harriet Wallberg, tidigare rektor på Karolinska institutet (KI), fick sluta som universitetskansler. Det beslutet tog Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, i kölvattnet efter Macchiarini-affären. Det skedde samtidigt som de ledamöter som suttit i KI:s styrelse under Paolo Macchiarinis tid, byttes ut.

Efter det placerades Harriet Wallberg som generaldirektör vid Utbildningsdepartementet, med bibehållen lön till år 2020. Men nu får hon en ny roll inom Socialdepartementet, som ansvarig för utredningen om undersköterskeyrket. Det bekräftar Victor Harju, pressekreterare åt socialminister Annika Strandhäll (S), för Läkartidningen.

Som Läkartidningen tidigare berättat vill regeringen bland annat utreda om yrkesgruppen ska omfattas av bestämmelserna om legitimation eller skyddad yrkestitel, förtydliga vilken kompetens som ska krävas av en undersköterska och se över vilka konsekvenser nya förslag kan ha för kompetensförsörjningen.

Utredningen ska senast vara klar den 30 april 2019.

 

Läs även:

Regeringen utreder legitimation för undersköterskor

Harriet Wallberg får gå

Tidigare KI-rektorer vägrar lämna Nobelförsamlingen

Harriet Wallberg kräver rättelser i Macchiarini-rapport

Harriet Wallberg JO-anmäler KI

Wallberg och Hamsten uppmanas att avgå från Nobelförsamlingen

Ledamöter väljer att avstå från Nobelförsamlingen