Den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting har gett hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att ta fram en plan för en långtidsutredning om framtidens utmaningar i hälso- och sjukvården. Enligt Svenska Dagbladet ska utredningen ligga till grund för en ny framtidsplan för hälso- och sjukvården fram till 2040.

– Vi måste spana in i framtiden, det ställs nya krav och därför måste vi utreda långsiktigt hur vi ska ställa om vården. I grunden har vi en hög och bra standard, men kritiken handlar om bemötandet, att patienterna inte känner sig inkluderade i vårdprocessen och att tillgängligheten inte är tillräckligt bra, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) till Svenska Dagbladet.

En mycket viktig fråga för sjukvården, som ska tas upp i utredningen, handlar om hur man på lång sikt ska kunna säkra kompetensförsörjningen.

– Men vi måste också använda medarbetarnas kompetens på bästa sätt. Vi måste få in nya yrkesgrupper och avlasta den legitimerade personalen en del arbetsuppgifter så att man utnyttjar deras kompetens. Vi måste också utbilda fler och ha en bra arbetsmiljö och löneutveckling om det ska bli en attraktiv bransch, säger Anna Starbrink, som även lyfter fram de tekniska möjligheterna och att digitalisering och e-hälsotjänster kommer att förändra sjukvården.

Enligt Svenska Dagbladet anser hon också att utredningen måste ta tag i frågan om ett nytt bassjukhus i Stockholm. Dessutom tror Anna Starbrink att man behöver titta närmare på patientavgifterna.

– Alla med stora vårdbehov måste skyddas, men vi borde kunna styra mera med avgifter där det blir dyrare med sådant som inte är grundläggande vård, säger hon.