Krislarmen har varit många från Luleå-sjukhuset de senaste åren. I början av veckan kom ännu ett. Enligt Norrbottens-Kuriren låg 38 utskrivningsklara patienter från Luleå och Boden kvar i väntan på att bli utskrivna i måndags, samtidigt som ett flertal patienter var i behov av operationer och vårdplatser.

– I går morse efter röntgenronden hade vi på ortopeden 26 oopererade frakturpatienter som väntade, säger Anders Sundelin, länschef för ortopedin, till tidningen.

Samtliga planerade operationer ställdes in för att ge plats åt akuta fall. Under natten till måndagen fick tre patienter med frakturer övernatta på akutmottagningen. Enligt Norrbottens-Kuriren har sjukhusledningen kallat till ett krismöte under tisdagen.

Anders Sundelin säger till lokaltidningen att han inte kan minnas att vårdplatsbristen varit så pass allvarlig tidigare.

– Det blir tuffare och tuffare och det känns som att så mycket värre än så här kan det inte bli. Det tar sig uttryck i olika former. Folk blir desperata och personalen alltmer pressad. Att hitta en vårdplats tar till slut så lång tid att själva den medicinska bedömningen blir sekundär.

Överläkaren Peter Johansson, ordförande i Norrbottens läkarförening, har arbetat på Sunderby sjukhus sedan det invigdes 1999. Enligt honom tampas sjukhuset med en kronisk underdimensionering av vårdplatser som förvärrats av sjuksköterskeflykt och kommunernas oförmåga att ta hand om utskrivningsklara patienter.

– Vi har ett litet sjukhus och få vårdplatser i förhållande till vårt upptagningsområde. Vi är ingen storstad, men vi har storstadsbekymmer när det gäller vårdplatser. Det riskerar patienters liv och hälsa, säger han till Läkartidningen.

Trycket på akutmottagningen har också ökat. Sista dryga året har det blivit vanligare med patienter som måste övernatta på akuten. Enligt Peter Johansson beror det ökade trycket dels på att den kirurgiska verksamheten har centraliserats allt mer till Sunderby sjukhus, dels på att befolkningen blir äldre och sjukare.

– Vi har inte en fullgod patientsäkerhet i dag och vi får en väldigt dålig arbetsmiljö, säger Peter Johansson om situationen på sjukhuset.

Han tycker att det är bra att tidsfristen för de utskrivningsklara patienterna skärps vid årsskiftet, så att betalningsansvaret börjar gälla redan efter tre dagar. Tanken med den nya lagen är att tvinga kommunerna och landstingen att samarbeta bättre.

– Det är bra att ansvaret tydliggörs. Det är farligt att ligga kvar på sjukhus i onödan och det är förstås inte bra att ligga kvar för andra patienters skull som kanske inte får den vård de borde få. 

Läs också:

Läkare larmar om »kaosartad« vårdplatsbrist vid Sunderby sjukhus

Läkarna på Sunderby sjukhus larmar på nytt

29 läkare larmar om hotad patientsäkerhet på Sunderby sjukhus