Tisdagens och onsdagens halka blev för mycket för Akademiska sjukhuset i Uppsala. Akuten fick ett så stort antal patienter att en del fick skickas till Västmanlands sjukhus i Västerås.

– Med något års mellanrum blir det en sådan här dag med sådan anhopning av patienter. Man kallar in så mycket personal man kan. Men är det ändå risk för onödiga väntetider hör vi av oss till våra grannsjukhus. Vi jobbar mycket tillsammans inom vår storregion, säger chefsläkare Margareta Öhrvall till Läkartidningen.

Akademiska sjukhuset kontaktade även Gävle sjukhus, men också där hade man drabbats av halkans konsekvenser. Västerås hade däremot klarat sig bättre, så dit skickades tre patienter med akuta höftfrakturer. Patienterna kunde senare återvända för eftervård i Uppsala.

– Situationen är exceptionell. Det har aldrig tidigare hänt att ett universitetssjukhus ber Västmanland om hjälp med akut sjuka patienter, säger Martin Andersson, chef för ortopedkliniken vid Västmanlands sjukhus, i ett pressmeddelande.

Även patienter i en annan del av Akademiska sjukhuset har fått utlokaliseras, men då på grund av det långvariga problemet med personalbrist. Ungefär var fjärde intensivvårdsplats är stängd. Patienter flyttas därför till Västerås, Eskilstuna, Gävle, Hudiksvall eller Falun, rapporterar Sveriges Radio Uppland.