Allvarliga IT-problem, svårförklarliga miljonfakturor och personalkritik mot färre förlossningplatser och administrativa arbetsplatser är några av de negativa saker som plågat Karolinska universitetssjukhuset den senaste tiden.

På grund av de många problemen har kritiken mot sjukhusets ledning ökat och i förra veckan höjdes röster från oppositionen inom Stockholms läns landsting om att sjukhusdirektör Melvin Samsom borde avgå.

Men trots kritiken ställde sig sjukhusets styrelse under gårdagen bakom Melvin Samsoms strategiska inriktning för sjukhuset avseende nästa år.

I inriktningen ingår flera utmaningar. Det handlar om genomförandet av det nya högspecialiserade vårduppdraget, att öka vårdkapaciteten, att bli en mer attraktiv arbetsgivare samt att genomföra hela flytten till Nya Karolinska Solna.

För Svenska Dagbladet uppger Karolinska universitetssjukhusets styrelseordförande Anders Ekblom att sjukhuset inte kan genomföra detta på egen hand. Det är enligt honom ett delat ansvar och andra sjukhus måste lösa sina uppgifter för att Karolinska ska klara sitt uppdrag. Han anser också att Karolinska inte ska ta på sig hela ansvaret för personalbrist, vårdköer och andra problem. Bland annat måste landstinget centralt ta ansvar för dåliga IT-upphandlingar.

– Det har varit tufft och nu står vi inför ett nytt år med väldigt stora utmaningar. Vi behöver göra en hel del förändringar, men samtidigt är vi en del av en helhet. Vi måste kunna lira med andra sjukhus när det gäller vårt uppdrag och att utflyttningen av vård verkligen fungerar. Vi behöver trycka på centralt och på de andra sjukhusen för att det ska bli av, säger Anders Ekblom till Svenska Dagbladet.

Sjukhusstyrelsen efterlyser också mer kreativitet från sjukhusledningen, bland annat när det gäller att vara en attraktiv arbetsgivare och att jobba med ledarskap, karriärvägar, arbetstidsmodeller och löner.

Läs mer om Karolinska universitetssjukhusets strategiska inriktning för 2018 här.

Relaterade artiklar:

Läkarföreningen om läget på Karolinska: »Vi måste få till en konkret förbättring«

Stockholmspolitiker kräver Melvin Samsoms avgång

Fakturor för 28 miljoner kan inte förklaras

Personalprotest mot färre förlossningsplatser på NKS

Efterlyses: 1 200 kontorsplatser för läkare. Arbetsmiljön på Nya Karolinska oroar läkarföreningen

Sahlgrenska: Svag evidens för värdebaserad vård

Fortsatta teknikproblem på NKS – allvarlig avvikelse utreds

NKS i stabsläge efter teknikproblem

Lågt förtroende för ledningen bland läkarna på Karolinska