Som Läkartidningen tidigare berättat har läkare i Bolivia demonstrerat runtom i landet mot president Evo Morales lagförslag, som hade kunnat ge läkare fängelse i sex år och fråntagit dem läkarlegitimationen om de hade dömts för undermålig eller felaktig vård.

Den bolivianska regeringen och landets läkarförbund nådde i förra veckan en överenskommelse. Denna innebär att läkarna avslutar sina protester och att regeringen tar tillbaka de kontroversiella delarna av lagförslaget, rapporterar latinamerikanska medier.

Evo Morales har tidigare menat att en ny lag var nödvändig för att förbättra patientsäkerheten. Protesterna, som skapat en nationell kris där 800 000 läkarbesök och 10 000 operationer har fått ställas in, ser presidenten enligt Latin American Herald Tribune som ett drag gjort av den politiska oppositionen.

Strejkens slut kommer bara några dagar efter att Evo Morales hotat att vidta juridiska åtgärder. Det rapporterar Telesur, ett tv-bolag som delvis finansieras av ett antal sydamerikanska regeringar, däribland Bolivias.

 

Läs även:

Våldsamma protester under läkarstrejk i Bolivia