Läkemedel med metylfenidat tillhör gruppen centralstimulantia och är förstahandsval vid läkemedelsbehandling hos personer med ADHD. Men vid doser högre än de rekommenderade kan läkemedlen användas som drog. På senare år har de också blivit allt vanligare på den illegala drogmarknaden.

I en ny rapport har Socialstyrelsen lyckats spåra ungefär en femtedel av de närmare 10 000 tabletter med metylfenidat som polisen beslagtog mellan januari 2015 och maj 2016.

 Större delen hade förskrivits i den svenska sjukvården.

 – En sannolik väg ut är via enskilda patienter som får metylfenidat förskrivet. Bara en liten del av de spårbara tabletterna har smugglats in från andra länder, säger Daniel Svensson, projektledare för rapporten i ett pressmeddelande.

Med rapporten vill Socialstyrelsen också uppmana vården att vara uppmärksam på signaler om att metylfenidat missbrukas. Efter att ha studerat förskrivningsmönster varnar myndigheten för att många vuxna med ADH kan kombinera läkemedel med metylfenidat med annan narkotika på ett riskabelt sätt.

En tredjedel av de vuxna, runt 15 000 personer, som förskrevs metylfenidat under 2015 fick samtidigt flera andra narkotiska preparat, till exempel benzodiazepiner och opioider – och i många fall från flera av varandra oberoende läkare.

Närmare 35 procent av dem med flera uttag av narkotiska läkemedel hade minst tre förskrivande läkare.

Enligt Daniel Svensson är det viktigt att förskrivningen av metylfenidat sker under kontrollerade former och att sjukvården har fastställda rutiner för att löpande utvärdera behandlingen.

– Med den kommande nationella läkemedelslistan kommer varje behandlande läkare också att få bättre överblick över patientens alla läkemedel, säger han i pressmeddelandet.