Den lilla daggkåpan har redan fått stort genomslag.

»Vår pin kom till som en symbol för vårt upprop för att visa att vi stöttar varandra på arbetsplatsen, som en blinkning till varandra i vardagen. Alla som står bakom tanken på att aktivt arbeta mot diskriminering på arbetsplatsen kan så klart bära den« skriver representanter för uppropet i ett mejl till Läkartidningen.

Först fanns funderingar på att välja uppropsnamnet som symbol. Men eftersom det kanske skulle kunna bli problematiskt i kontakten med patienter föll valet i stället på daggkåpan ­– en blodstillande medicinalväxt.

Enligt mejlet till Läkartidningen har daggkåpan, som tagits fram i samarbete med industridesignern Cecilia Wahlberg, »redan fått ett enormt gensvar«.

Daggkåpan, som finns i begränsad upplaga, kostar 30 kronor inklusive frakt. Den kan beställas via adressen utantystnadsplikt.metoo@gmail.com och enligt företrädare för uppropet går allt eventuellt överskott till Läkare utan gränser.

Det var i november som 10 400 kvinnliga läkare och läkarstudenter gick ut med uppropet #utantystnadsplikt mot sexuella trakasserier, övergrepp och sexism inom sjukvården.

Läs också:

Fler stöttar uppropet #utantystnadsplikt

Debatt: #utantystnadsplikt vill se handling

1 500 manliga läkare samlas i upprop: »Tillsammans kan vi skapa förändring«

Initiativtagare till #utantystnadsplikt: »Viktigt att få med sig män«

Universiteten svarar på #utantystnadsplikt: »Allas vårt ansvar att stoppa sexuella trakasserier«

Läkarstudenter vittnar om trakasserier: »Han undrade om jag ville sova över med honom i jourrummet«

10 400 läkare skriver under uppropet #utantystnadsplikt

»Det är otroligt viktigt att stötta dem som faktiskt kliver fram«