Det var under en titthålsoperation på barnkliniken den 12 juni i år som bildskärmarna plötsligt slocknade under 20 minuter.

Efter händelsen skickade kirurgen ett brev till sjukhusets ledning, som TV4 Nyheterna har tagit del av. I det skriver kirurgen att »den risk som föreligger är att patienten dör«. Brevet beskriver även att personalen i flera år inför ombyggnaden har signalerat att operationsmiljön inte är säker och inte kommer att fungera.

Svante Norgren, temachef Barn och Kvinnosjukvård, bekräftar att det är problem med de tekniska lösningarna i de nya operationssalarna.

– Det är komplicerat att rätta till saker och ting och man behöver vara noga med att följa upp så att man verkligen är på bollen och ser till att saker och ting händer, säger han till TV4.

Enligt Karolinska universitetssjukhusets läkarförening leder en allt för otydlig organisation till att problem förblir olösta.

– Det är oklart vem som äger problemet och vem man ska prata med för att lösa problemet, säger föreningens ordförande Yvonne Dellmark till TV4.

Hon tycker att ledningen måste lyssna på vad läkarna anser behövs för att verksamheten ska fungera bättre.

– Och att man delvis gör om organisationen så att det blir tydliga beslutsvägar och ansvarsförhållanden.

Flera läkare beskriver dock att det finns en tystnadskultur på sjukhuset. Svante Norgren säger till TV4 att även han har hört att medarbetare tycker att det är obehagligt att vända sig till sina chefer om något inte fungerar.

– Det viktigaste man kan göra är att visa att man lyssnar och hanterar det problemet – att man inte skyfflar det under mattan, säger han.