Klockan är strax efter 20 och »Vård för pengarna« har just avslutat en lång och intensiv valrörelse. Nu – när vallokalerna stängt – återstår bara en spännande väntan, här på restaurangen i en bowlinghall i utkanten av Nyköping.
Jonas Lindeberg, partiordförande och överläkare på medicinkliniken vid Nyköpings lasarett är trött men glad när Läkartidningen dyker upp.
– Det här är ju kronan på verket. Nu kan vi inte göra mer. Nu har väljarna sagt sitt och så får vi se vad de sa. Det här är en ganska skön kväll. Men det är klart att det är spännande, säger han och fortsätter:
– Om vi skulle få egen majoritet så är det ju upp till bevis. Då måste vi visa att vi klarar det som vi säger att vi ska göra – alltså genomföra den här omfokuseringen från styrmodeller på central administrativ nivå och i stället fokusera på vården och vårdproduktionen.
Madeleine Forsberg, geriatriker som jobbar i palliativ hemsjukvård, är mest nervös för hur det ska gå i riksdagsvalet.
– Det känns som om vi har medvind, sedan får vi förstås se hur långt det räcker. Jag hoppas ju att det ska gå bra så att vi verkligen kan få inflytande här i Sörmland, säger hon.
I förra landstingsvalet fick Vård för pengarna drygt 11 procent av rösterna och åtta fullmäktigemandat.
Men även om drömscenariot nu är egen majoritet, så är det mer troligt att partiet kommer att behöva samarbeta med andra, konstaterar Jonas Lindeberg,
– På landstingsnivå handlar det väldigt mycket om personkemi och kompetens snarare än om ideologier. Vi kan samarbeta med både vänsterblocket och högerblocket, men vilka av våra förändringar vi får igenom beror ju på hur valresultatet blir exakt.
Än dröjer det dock några timmar tills resultaten från de första distrikten börjar trilla in och i väntan på det blir det mat – och bowling.
– Om det inte blir strike i valet så kanske det i alla fall blir strike på bowlingbanan, säger Jonas Lindeberg.
– Fast vi hoppas förstås på båda delarna, tillägger han.
Läs mer om valet:
Succé för det nya och läkarledda partiet Bevara akutsjukhusen
Sjukvårdspartier går fram i norr
Så gick det i de stora regionerna
Sollefteåläkare på valkvällen: »Vi måste blicka framåt«