Enligt överläkaren Tina Crafoord, specialist i anestesi och intensivvård i Värmland och styrelseledamot i Läkarförbundets chefsförening, har chefsföreningen skapat en kurs de själva velat gå, men inte lyckats hitta någonstans.
Nyligen avslutades den första omgången av kursen. 18 chefer har hittills deltagit.
– Deltagarna kommer från hela landet och olika specialiteter men alla är chefer och läkare. En del är väldigt erfarna som chef, andra är lite nyare i rollen, säger Tina Crafoord.
Till kursen har bland andra regeringens särskilda utredare Anna Nergårdh, kursledaren och chefsläkaren Robert S Kristiansson och Christer Andersson som äger och driver Bergsjöns vårdcentral bjudits in. Föreläsarna har delat med sig av egna erfarenheter av att vara chef.
Chefsföreningen vill få deltagarna att satsa mer på patientsäkerhet, ha ett större medicinskt fokus i sitt ledarskap samt våga ta strategiska, långsiktiga beslut.
– Vi tror att man kanske inte alltid fullt ut vågar ta ställning för patientsäkerhet och medicinsk kvalitet. Men vi vågar göra det utifrån Läkarförbundets vision, säger Tina Crafoord.
Föreningen hoppas även att få fler läkare att stanna kvar längre på verksamhetschefsposter, genom att skapa en bra utbildning och ett nätverk. I dag är det inte bara få läkare som blir chefer – det är också många som hoppar av sina chefsjobb, enligt Tina Crafoord.
Hur kan man få fler läkare att vilja bli chef?
– Jag tror man måste våga prata om både svårigheterna, det utmanande och det lockande i att vara chef. Det är fantastiskt roligt att vara en del i utvecklingen och påverka så många patienter på en gång – inte bara i det omedelbara patientmötet.
Tina Crafoord har själv haft flera chefsuppdrag, bland annat som verksamhetschef. Hennes egen ingång till chefskapet var att hon tröttnade på att sitta i fikarummet och klaga. Hon reagerade även på att samma problem som innan ältades varje gång hon kom tillbaka efter en föräldraledighet.
Vad är det viktigaste cheferna får lära sig på kursen?
– Att man måste förstå sina siffror och sina resultat och driva verksamheten utifrån det. Man måste också förstå att man som verksamhetschef har ena benet i den egna verksamheten, men också ett ansvar att få ihop en bra helhet i landstinget.
Det är också bra att rusta sig med tålamod, enligt Tina Crafoord.
– Som läkare får du en omedelbar återkoppling. Som narkosläkare märker jag till exempel direkt om jag gör något bra eller dåligt. Men när man ska leda en stor verksamhet är det trögare. Det tar längre tid att se resultaten.
Läs också:
»Tar vi läkare inte ansvaret att bli chefer – vem ska då göra det?«
Sahlgrenskas sjukhusdirektör vill få fler läkare att bli chefer
Verksamhetschef
Verksamhetschef är en övergripande befattning med särskilt ansvar inom hälso- och sjukvården och tandvården. Hen har det samlade ansvaret för en verksamhet och kan till exempel utarbeta rutiner. Det är vårdgivaren som bestämmer vilka uppgifter och skyldigheter verksamhetschefen ska ha inom sitt verksamhetsområde. Läs mer här.
Källa: Socialstyrelsen