– Jag började forska på immunterapi för 20 år sedan då de flesta inte trodde på konceptet, så detta är en stor dag för mig, säger han till Läkartidningen och fortsätter:
– Det här är ju en fjärde hörnsten i cancerbehandlingen nu. Vi har haft operation sedan några hundra år, strålbehandling i drygt hundra år och kemoterapi sedan slutet av 40-talet. Nu har immunterapin verkligen etablerats, säger han.
Han konstaterar att arbetet som ligger till grund för årets Nobelpris redan fått stor betydelse för många patienter med cancer och kommer att få det ännu mer i framtiden.
– Indikationerna utökas ju hela tiden. Dels kommer det nya checkpointhämmare, dels används de som vi redan har mer och mer.
Han ser många möjiigheter framöver.
– Det stora steget i år är att man faktiskt ger det här som tilläggsbehandling till patienter som har hög risk för återfall. Det är riktigt starka effekter och då är det ju melanom som är först ut. Vi har inte resultaten från andra cancrar ännu, säger han och fortsätter:
– Det här adjuvantkonceptet är väldigt tilltalande. Man opereras för en cancer, det är hög risk för återfall och så ger man det här i tillägg. I dag ger vi cytostatika efter operation vid till exempel kolorektalcancer, lungcancer och bröstcancer. Men nu kommer detta också. Det är den stora utvecklingslinjen just nu.
Viktigt framöver är också att kombinera den här typen av immunterapi med cytostatika eller annan typ av immunterapi för att få ännu bättre effekt.
– Det är viktigt att komma ihåg att utvecklingen inom det här området inte är slut. Vi är mitt uppe i den, säger Gustav Ullenhag.
Läs också:
Nobelpris för immunterapi mot cancer