Nyheter
12 DEC 2019
65 procent av läkarna i primärvården upplever arbetet som mycket eller oerhört stressigt. Däremot är de relativt nöjda nöjd med att arbeta som läkare. Det visar resultat från en stor internationell jämförelse.
Nyheter
12 DEC 2019
88 procent av studenterna på läkarutbildningarna tar ut läkarexamen. Det är den näst högsta examensfrekvensen på de stora utbildningarna med yrkesexamen, enligt nya siffror från Universitetskanslersämbetet.
Annons
Nyheter
12 DEC 2019
Nu tar Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) fram nya råd till vården kring induktion av förlossning vid överburenhet. Två förlossningsenheter i landet har redan ändrat sina rutiner med anledning av resultaten av studien Swepis.
Nyheter
12 DEC 2019
På senare tid har läkare i Stockholm utfärdat felaktiga dödsbevis för fyra levande patienter. Enligt regionens patientnämnd har antalet felaktiga dödbevis ökat de senaste åren.
-
Overlege - spesialist øyesykdommer, Øyeavdelingen, Sykehuset Østfold
Moss/Norge
-
Verksamhetschef, Klinisk mikrobiologi och vår nya Molekylärbiologiska enhet, Region Östergötland
Sverige, Östergötland län
-
Spec-läkare - Kardiologisk interventionist, Länssjukhuset i Kalmar
Kalmar
-
Försvarsöverpsykiater, Försvarsmedicincentrum, Försvarsmakten
Göteborg
-
Spec-läkare vuxenpsykiatrin, Region Kalmar län
Kalmar
-
Chefsöverläkare/medicinskt ledningsansvarig & läkarnas chef, Psykiatriska klin, Värnamo sjukhus
Värnamo
-
ÖL/Spec-läkare gynekologi, Lasarettet i Enköping
Enköping
-
Spec-läkare smärta & rehab, Aleris Smärt- & stresscenter
Nacka/Stockholm
-
ÖL, Diagnostiskt Centrum, Skånes universitetssjukvård
Helsingborg
-
-
Nya rön
12 DEC 2019
I en studie undersöktes sambandet mellan depression och senare utveckling av abdominellt aortaaneurysm. Studiens resultat tyder på att depression bör evalueras som en möjlig riskfaktor i samband med att man överväger strategisk ultraljudsscreening av personer med ökad risk för abdominellt aortaaneurysm.
Annons
Debatt
12 DEC 2019
Syftet med vårdförlopp är att vi ska ha en jämlik, god och effektiv vård i hela landet. Vården ska utgå från den enskilda patientens behov, skriver Fredrik Lennartsson, Sveriges Kommuner och regioner, och Mats Bojestig, ordförande, Nationellt system för kunskapsstyrning, i detta inlägg i en aktuell debatt i Läkartidningen.
Nyheter
11 DEC 2019
En arbetsgrupp jobbar med att ta fram en ny modell för de hyllade närsjukvårdsteamen i Skaraborg. I år har läkarna i alla tre teamen sagt upp sig och Skaraborgs sjukhus har krävts på svar om hur de ska lösa krisen.
Annons
Nyheter
11 DEC 2019
Försäkringskassan och Socialstyrelsen ska – på uppdrag av regeringen – jobba med att underlätta arbetet med sjukskrivning för både läkare och Försäkringskassans handläggare. Det handlar bland annat om att utveckla läkarintyget så att det blir lättare att lämna uppgifter.
Nyheter
11 DEC 2019
Flera regioner har inte koll på vilka merkostnader hyrpersonal medför och har dessutom inte budgeterat för utgiften. Det visar en enkät som Dagens Medicin har gjort.
Recension
11 DEC 2019
Finansborgarrådet i Region Stockholm, Irene Svenonius, har skrivit en debattbok om hur svensk sjukvård borde styras och skötas. Gott om ideologiskt präglade tankar, mindre av faktaunderbyggd, balanserad genomgång, finner Läkartidningens recensent.
Nyheter
11 DEC 2019
Efter larmet om att barn som söker akut vård i Region Stockholm bollas runt mellan vårdnivåer har nu en ny regel införts. Den innebär att vården bara får hänvisa patienten vidare en gång.
Debatt
11 DEC 2019
Johan Wallér, Sveriges apoteksförening, skriver i ett debattinlägg i LT att det utgör ett misslyckande att läkemedelsföretagen delvis inte kan leverera mediciner i tillräcklig mängd för de svenska behoven. Problemet kan delas upp i två delar: dels de internationella grundorsakerna, dels vad vi i Sverige kan göra för att bättre hantera konsekvenserna, svarar Anders Blanck, LIF – de forskande läkemedelsföretagen.
Nya rön
11 DEC 2019
En avhandling från Linköpings universitet pekar på brister i de gängse rekommenderade metoderna för målstyrd vätskebehandling. I stället rekommenderas att integrera algoritmer för målstyrd vätskebehandling i en totalöversyn av patienten som inkluderar andra parametrar såsom vätskebalans, hjärtfrekvens, blodtryck och laktat.
Nyheter
11 DEC 2019
En kritiserad plastikkirurg förlorar sin legitimation på nytt. Det står klart efter en dom i kammarrätten. Domstolen slår fast att läkaren varit grovt oskicklig.
Nyheter
10 DEC 2019
Allvarliga misstag kan göras när vårdgivare slarvar med att skriva in varningar i journalerna. Nu måste alla vårdgivare skärpa rutinerna, menar Doktor 24, som gjort en lex Maria-anmälan efter ett självmordsförsök.
Nyheter
10 DEC 2019
Det finns stora omotiverade skillnader mellan olika regioner – både när det gäller vård och behandling av cancerpatienter och i vilket skede som cancern upptäcks. Det kommer Vårdanalys fram till i en färsk rapport.
Nyheter
10 DEC 2019
Aleris köper specialistvårdskoncernen Proliva från Praktikertjänst. Koncernen har 2 400 anställda.
Nyheter
10 DEC 2019
Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanar länder att avvakta med HPV-vaccinering av pojkar. Anledningen är att det är brist på vaccin och att flickor ska prioriteras.
Nyheter
10 DEC 2019
Muhammad Irfan, doktorand vid Karolinska institutet, får stanna i Sverige. Det har Migrationsöverdomstolen beslutat i en vägledande dom som kan få betydelse för internationellt forskningssamarbete.
Debatt
10 DEC 2019
Sveriges Kommuner och regioner har nyligen publicerat en rapport om miljöarbetet i regionerna för 2019. Det är glädjande att många regioner börjar göra klimatberäkningar. Men det finns ett större perspektiv som visar att detta arbete skulle kunna göras mycket effektivare, skriver Läkare för miljön.