I måndags meddelade Södersjukhuset att den läkare som står åtalad misstänkt för våldtäktsförsök avskedas.

Den aktuella läkaren har tidigare också varit misstänkt för våldtäkt av en sjuksköterska som arbetade på Södersjukhuset. Den utredningen lades ner i brist på bevis.

Som skäl för avskedandet hänvisade Mikael Runsjö, Södersjukhusets vd, bland annat till åtalet och den nedlagda utredningen.

– Bara att figurera i sådana utredningar är tillräckligt för att inleda en undersökning som kan leda till avsked, sa Mikael Runsiö, till Dagens Nyheter i måndags.

Nu har den lokala läkarföreningen vid sjukhuset begärt överläggning om avskedsbeslutet.

Enligt Peter Wursé, Läkarförbundets chefsjurist, är det gängse förfarande att begära en sådan överläggning när en person blir underrättad om avsked.

– Det är standardprocedur att begära överläggning för att reda ut vad som har hänt och ta reda på vilka grunder arbetsgivaren har för avskedet. Efter överläggning kan läkarföreningen eller Läkarförbundet tvista om avskedets giltighet om vi anser att det inte finns någon saklig grund, säger han till Läkartidningen.

Huruvida en läkare kan få jobba kvar eller blir avskedad är enligt Peter Wursé upp till arbetsgivaren.

– Vi avgör inte om en läkare ska tas tillbaka eller inte. Ett avsked är ett avsked. Det man kan tvista om är ju om det finns grund för avskedet. Finns ingen grund för avsked så kan den enskilde få skadestånd, men man får inte tillbaka jobbet om arbetsgivaren inte är intresserad av det, säger Peter Wursé och fortsätter:

– Men det är en lång process till ett eventuellt skadestånd som går via lokal förhandling, central förhandling och sedan ska man stämma inför Arbetsdomstolen.

I måndags meddelade Södersjukhuset dessutom att verksamhetschefen på akutmottagningen omplaceras. Han har anklagats för att ha spridit namn på anställda som larmat om den aktuella läkarens olämpliga beteende. Verksamhetschefen nekar till anklagelserna.

–  I detta fall upplever jag mig vara ett hjälplöst offer. När jag fick höra om åtalet stängde jag av läkaren inom tre timmar. Vad gäller läckandet av namnen var jag inte ens på arbetsplatsen när det ska ha skett. Jag hade ingenting med det att göra, säger han till Dagens Nyheter.

Läkartidningen har sökt Clara Strömberg, ordförande i Södersjukhusets läkarförening, för en kommentar.

Läs mer:

Sexbrotssmisstänkt läkare får sparken