Läkemedel med ranitidin används mot sur mage och säljs både på recept och receptfritt. Nu har det visat sig att läkemedel med ranitidin innehåller N-nitrosodimetylamin (NDMA), ett ämne som misstänks vara cancerframkallande. Och därför dras alla läkemedel med ranitidin in från apotek och dagligvaruhandel, enligt beslut av Läkemedelsverket.

Utredning pågår nu av riskerna. Åtgärden sker som en »tillfällig försiktighetsåtgärd och det finns ingen akut risk för patienter«, skriver verket på sin webbplats i dag.

– Det är en ren försiktighetsåtgärd. Det finns inga akuta risker med att använda läkemedlen. Men det finns andra behandlingsalternativ och då anser vi att det är onödigt att använda dessa läkemedel innan eventuella risker har kartlagts, säger Lena Björk, direktör inom området tillsyn vid Läkemedelsverket, till tidningen Läkemedelsvärlden.

Läkemedelsverket påpekar att den som i dag använder läkemedlet inte ska avbryta behandlingen utan att ta kontakt med vårdgivare eller apotek. Alternativa läkemedel finns.

Hela listan på återkallade läkemedel finns på Läkemedelsverkets webbplats