Enligt Konkurrensverket bröt regionerna Jämtland-Härjedalen, Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten mot lagen om offentlig upphandling när de tog in hyrläkare från bemanningsföretag 2017.

I december förra året tog Konkurrensverket ärendet till domstol. Det handlar om otillåtna direktupphandlingar av specialistläkare för 778 miljoner kronor. Anledningen till direktupphandlingarna var att ett gemensamt ramavtal för de fyra regionernas inköp av hyrpersonal hade försenats, bland annat på grund av att en överprövning pågick i domstol.

Konkurrensverket ansåg att regionerna skulle betala sammanlagt 17,2 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. Och nu rapporterar lokala medier att myndigheten fått rätt i förvaltningsrätten. Regionerna får betala mellan 3,5 till 5,5 miljoner kronor vardera.

Enligt Victoria Arenbro-Forsberg, inköpschef på Region Norrbotten, kan det bli aktuellt med ett överklagande.

–  Vi är fyra inblandade parter, det som kommer att ske i närtid är att våra respektive jurister kommer att överlägga, om vi accepterar domen och betalar eller om vi ska ta den vidare till kammarrätten, säger hon till Norrbottens-Kuriren. 

Lär mer:

Norrlandslandsting krävs på miljonböter av Konkurrensverket