Sollefteå sjukhus. Foto: Ingrid Eldeklint

Vårdutbudet på Sollefteå sjukhus har debatterats länge av politikerna, mot bakgrunden att slutenvården har stora ekonomiska problem. Som Läkartidningen nyligen berättat har regionpolitikerna i Västernorrland till exempel beslutat att inte återinföra akut kirurgi vid Sollefteå sjukhus. Därtill diskuteras nu ytterligare sparförslag. Ett av dem är att ta bort barnläkarjouren.

– Det är en ganska allvarlig grej. Då tror jag inte att man har förstått att barn inte är små vuxna. Barn är väldigt dynamiska i sina fysiologiska parametrar och då är det väldigt bra att ha en barnmedicinspecialist närvarande, säger Mats Åström, narkosläkare vid Sollefteå sjukhus.

Han får medhåll av Britta Björsell, överläkare på barnkliniken i Sollefteå.

– Det lämnar barn utan bassjukvård i inlandet på jourtid. Och dagtid har hälsocentraler inte mycket tid för dem heller. Jag ser förslaget som orealistiskt.

De är två av läkarna bakom brevet som gått till samtliga regionfullmäktiges politiker. 30-talet läkare har skrivit under, allt från AT-läkare till överläkare, både från primärvården och sjukhusvården.

Under oktober återupptogs faktiskt en del akutortopedi. Men politikernas nej till akutkirurgi ligger kvar. Det är något Mats Åström vänder sig emot.

– Som jag ser det kostar det inte en spänn extra att starta den akuta kirurgin i samma omfattning som man startat den akuta ortopedin. Kirurgen och personalen på operation finns. Den enda skillnaden är att det blir bättre för många patienter som slipper att åka långa sträckor.

Lars Rocksén är ordförande i Ångermanlands läkarförening. Han arbetar till vardags i Örnsköldsvik och är således inte en av läkarna bakom brevet till politikerna. Men som facklig har han ständigt förslagen om besparingar på sitt skrivbord.

– Besparingsförslagen ses inte som en lösning av kollegiet, man flyttar bara kostnaderna. I det här fallet kommer man att behöva flytta patienterna till andra sjukhus och därmed flytta kostnaderna till andra sjukhus. Det blir ingen besparing, bara sämre tillgänglighet.

Läkarna bakom skrivelsen hoppas nu att politikerna tänker om när det gäller förändringarna på Sollefteå sjukhus. Man vill också öppna en dialog om framtiden.

– Intentionen med det här brevet var inte att gnälla utan att skapa en förutsättning för att vi ska kunna sätta oss ned och komma fram till konstruktiva förslag, säger Mats Åström.

 

Läs även:

Nej till akut kirurgi i Sollefteå

Klart: BB i Sollefteå läggs ner

Efter decenniers kamp i Sollefteå: Hoppet ute för att få ha kvar hela sjukhuset