Med den nationella handlingsplan som publiceras i dag och gäller 2020-2024 vill Socialstyrelsen ta patientsäkerhetsarbetet till nästa nivå, genom att rikta sig även till dem som fattar besluten inom hälso- och sjukvården. 

Förhoppningen är att den ska bidra till en bredare syn på patientsäkerhet. I slutänden är målet att ingen patient ska behöva drabbas av skador som går att undvika.

För att genomföra planen kommer Socialstyrelsen att arbeta tillsammans med myndigheter och organisationer i ett nationellt råd.

Och nu är det alltså tanken att landets regioner och kommuner ska ta avstamp i den nationella handlingsplanen när de utvecklar egna handlingsplaner.

– Det är ett arbete som vi sett redan har påbörjats på flera håll, säger Charlotta George, sakkunnig på Socialstyrelsen i ett uttalande.

I handlingsplanen lyfter Socialstyrelsen fem prioriterade fokusområden med ett 30-tal nationella åtgärder. Det handlar bland annat om att öka kunskapen om patientsäkerhet inom sjukvården, utveckla det förebyggande arbetet och stärka arbetet med identifiera och utreda såväl vårdskador som risker.

Läs även Medicinsk kommentar:

Arbetet med patientsäkerhet måste förnyas och intensifieras