Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm går upp i stabsläge efter att en patient på sjukhuset bekräftats vara smittad med det nya coronaviruset, uppger sjukhuset på sin sajt.

Så vitt man vet har patienten alltså inte varit i ett riskområde eller haft kontakt med personer som bekräftats smittade.

– Man kan tolka det som att det kan vara det första inhemska smittfallet, men vi vet inte ännu, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, till TT.

Ytterligare en patient som vårdats på sjukhuset väntar på provsvar. Båda patienterna vårdas nu isolerade på infektionsklinik samtidigt som smittspårning pågår.

Patienterna har ingen konstaterad koppling till varandra och har vårdats på olika enheter på sjukhuset.

Medarbetare som kan ha haft kontakt med patienterna har tagits ur tjänst i väntan på bedömning från Smittskydd Stockholm.

Sjukhuset har gått upp i stabsläge för att kunna ta snabba beslut och underlätta samarbete inom sjukhuset och med bland annat Smittskydd Stockholm.

– Detta är en situation som vi är förberedda på. Vi arbetar nu brett, i samarbete med resurser från Smittskydd Stockholm, för att identifiera medarbetare och andra personer som eventuellt kan ha varit i nära kontakt, och stötta dem. Vårt fokus nu är att fortsätta bedriva vården på sjukhuset med hög säkerhet och medvetenhet, och fortsätta vara uppmärksamma på och följa instruktioner från Smittskydd för att förhindra spridning av covid-19, säger Peter Holm, vd för Capio S:t Görans Sjukhus.