I absoluta tal har antalet rökare ökat trots minskad prevalens, från 721 miljoner år 1980 till 967 miljoner rökare i dag. Foto: Fotolia

Sedan 1980-talet har andelen människor som röker stadigt minskat, men i absoluta tal röker fler än någonsin då jordens befolkning ökat. Det visar en omfattande sammanställning som presenteras i JAMA. Författarna har tittat på situationen i 187 länder under perioden 1980 till 2012. År 1980 rökte (definierat som daglig rökning) 41,2 procent av alla män över 15 års ålder. 2012 var andelen 31,1 procent. För kvinnor ses en minskning under samma tidsperiod från 10,6 procent till 6,2 procent. Det innebär en minskning i prevalens med 25 respektive 41 procent för män respektive kvinnor. Särskilt snabbt gick minskningen under perioden 1996 till 2006, därefter har takten bromsats.

I dag finns drygt 7 miljarder människor på jorden, i början av 1980-talet fanns 4,4 miljarder. I absoluta tal har antalet rökare ökat trots minskad prevalens, från 721 till 967 miljoner rökare. Det totala antalet konsumerade cigaretter har ökat med 26 procent under perioden vilket således innebär att tobaksindustrin växer. Det genomsnittliga antalet cigaretter varje rökare får i sig per dag har dock inte ändrats under perioden och uppgår till 18. Sverige sticker dock ut då de manliga rökarna, som utgör 12 procent av männen jämfört med 30 procent år 1980, i genomsnitt röker fler cigaretter i dag jämfört med 1980; 23 per dag jämfört med 16.

De nationella skillnaderna är enorma, likaså finns stora skillnader inom olika länder. I flera afrikanska länder, såsom Liberia och Ghana, röker under 5 procent av kvinnorna. I Indonesien, Ryssland och Laos röker över hälften av männen. Även inom Europa och Nordamerika finns stora skillnader. Sverige, Kanada, Island, Japan, Israel och USA har alla en rökprevalens för kvinnor under 15 procent. I länder som Frankrike, Grekland, Österrike och Belgien är prevalensen däremot över 26 procent. I endast fyra länder har man lyckats halvera prevalensen för både kvinnor och män under perioden: Kanada, Island, Mexiko och Norge. En annan intressant observation är att man i södra och sydöstra Asien ser ett tydligt mönster med en stor andel rökare som i genomsnitt röker ett relativt lågt antal cigaretter per dag.

Studien publiceras i JAMA mot bakgrund av att det i år är 50 år sedan amerikanska Surgeon general kom med sin berömda rapport i vilken man varnade för farorna med rökning. Den närmare 400 sidor tjocka rapporten publicerades den 11 januari 1964 vilket var en lördag. Veckodagen sägs ha valts för att både få maximalt utrymme i söndagens tidningar och för att minimera effekten på börsen för tobaksbolagen. Farorna med rökning stod dock klara tidigare. På 50-talet varnade forskare i artiklar i bland annat BMJ och JAMA för en koppling mellan rökning och lungcancer.

USA var första land där en varning på cigarettpaketen blev obligatorisk; kravet infördes 1966. Trots att mycket hänt världen över sedan dess, beträffande allmänhetens kunskaper om risker med tobaksrökning dör fortfarande 5,7 miljoner människor till följd av rökning varje år. För att denna siffra ska minskas är ett första steg att få bättre kunskap om situationen, och det bidrar den aktuella undersökningen onekligen till.

I en studie som också den publiceras i JAMA beräknas att den förväntade livslängden för en 40-åring globalt ökat med 7,8 år för män och 5,4 år för kvinnor under 1980–2012 – en i sig fullständigt ofattbar utveckling. Av detta beräknas 2,3 år för män och 1,6 år för kvinnor bero på bättre tobakskontroll. Totalt har tobakskontroll räddat 8 miljoner människors liv beräknar författarna.