Cecilia Lourdudoss, PhD, enheten för klinisk behandlingsforskning, inflammationssjukdomar (ClinTRID), Karolinska institutet, Stockholm
Avhandling. Reumatoid artrit (RA) och systemisk lupus erythematosus (SLE) är kroniska autoimmuna inflammationssjukdomar. Orsakerna till dessa sjukdomar är okända, men mycket tyder på att en kombination av genetik och miljö bidrar till etiologin. Flera studier har rapporterat kostens betydelse för patienter med RA och SLE. Dock har många av dessa studier främst undersökt den direkta inverkan av kosten på sjukdomen i sig, men i mindre utsträckning tagit hänsyn till antireumatiska behandlingar. Majoriteten av patienter med RA och SLE är beroende av ett flertal behandlingar, och därför är det av stor vikt att även beakta dessa vid undersökning av kostens innebörd hos dessa patienter.
I en nyligen framlagd avhandling studeras sambandet mellan kost och behandlingsresultat hos patienter med RA och SLE.
Fem epidemiologiska studier med utgångspunkt i data från tre stora svenska register (Epidemiological investigation of rheumatoid arthritis [EIRA], SLE vascular impact cohort [SLEVIC] och Swedish mammography cohort [SMC]) genomfördes. Registren inkluderade RA- och SLE-patienter samt kvinnor från den generella populationen. Alla deltagare från EIRA, SLEVIC och SMC ombads att fylla i ingående enkäter om sina kostvanor. Rapporterade kostdata länkades med data om olika kliniska utfall efter en viss tids påbörjad antireumatisk behandling. Dataanalyser inkluderade logistisk regression, »mixed models« och klusteranalyser.
De främsta resultaten av denna avhandling visade att högre intag av D-vitamin och omega 3-fettsyror var associerat med bättre behandlingsrespons hos RA-patienter. Omega 3-fettsyror var också associerade med mindre smärta hos metotrexatbehandlade RA-patienter. Därtill sågs att betakaroten, linolsyra och vitamin B6 var associerade med minskad kortisondos under en längre tidsperiod hos SLE-patienter. Dessutom var högre intag av riboflavin, fosfor, selen och tiamin associerat med mindre aterosklerotisk plackförekomst hos SLE-patienter. Slutligen sågs att kvinnor som diagnostiserats med RA under perioden 1997 till 2009 inte ändrade sin kost anmärkningsvärt trots sin RA-diagnos.
I avhandlingen redovisas flera samband mellan specifika näringsämnen och kliniska aspekter av RA och SLE med särskilt fokus på behandlingsresultat. Sammanfattningsvis kan kosten ha en inverkan på sjukdomsbilden, men även ha betydelse för svaret på antireumatiska behandlingar hos patienter med RA och SLE.
Nyheter 21 FEB 2019 Vårdgivaren Medhelp polisanmäler tidningen Computer Sweden, som i måndags avslöjade att miljoner samtal till 1177 Vårdguiden har legat helt oskyddade på internet.
Nyheter 21 FEB 2019 Andelen personer som är 75 år och äldre med samtida användning av många olika läkemedel har minskat något. Men de lokala variationerna är stora.
Nyheter 21 FEB 2019 Behov av hjälp med andning och sondmatning ska ses som sådana grundläggande behov som ger rätt till personlig assistans. Det föreslår regeringen i en promemoria.
Recension 21 FEB 2019 Vincent är pojken som föddes av en mamma som ursprungligen saknade livmoder. Tiden som foster tillbringade han i en annan kvinnas livmoder intransplanterad i hans mammas kropp. En nyutkommen bok skildrar turerna kring en klinisk forskarbragd i Sverige.
Nyheter 21 FEB 2019 Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att säkerställa tillgången på antibiotika för beredskapsändamål. Det har regeringen beslutat.
Nyheter 21 FEB 2019 Kunskapen om papperslösas rätt till vård brister. Det visar en enkätstudie i Västra Götalandsregionen gjord bland läkare som undervisar läkarstudenter.
Medicinsk kommentar 21 FEB 2019 Nya studier visar att ablation av förmaksflimmer sannolikt leder till mer än enbart symtomlindring. Patienter med förmaksflimmer och hjärtsvikt tycks ha minst lika stor nytta av ablation som patienter utan hjärtsvikt.
Nyheter 20 FEB 2019 Socialstyrelsens föreskrift ger regionerna rätt att genom särskilt förordnande låta personer utan läkarlegitimation arbeta som läkare. Men så får det inte gå till. Det konstaterar kammarrätten i Stockholm i en ny dom. (1 kommentar)
Nyheter 20 FEB 2019 Mellan 2005 och 2017 har andelen forskarutbildade läkare minskat från 20 procent till 17 procent. Det visar statistik från SCB som Läkarförbundet sammanställt. För att motverka trenden vill förbundet att forskningserfarenhet ska värderas högre och generera högre lön. (3 kommentarer)
Nyheter 20 FEB 2019 Den läkare som är åtalad misstänkt för en rad sexualbrott mot ett stort antal barn ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning och vara fortsatt häktad. Det beslutade Stockholms tingsrätt i dag, onsdag.
Nyheter 20 FEB 2019 Vårdskadorna fortsätter att öka, om än inte lika kraftigt som för några år sedan. Det skiljer dock mycket över landet – här kan du se hur det ser ut i din region.
Nyheter 20 FEB 2019 Flera specialitetsföreningar varnar för en skriande brist på specialister och oroas för framtiden, enligt en kartläggning som Dagens Medicin har gjort.
Debatt 20 FEB 2019 Nedsatt kognitiv funktion ses vid en rad sjukdomar men förbises inte sällan på grund av kunskapsluckor. Specialistutbildning i kognitiv medicin kan ändra på det. Debattörerna argumenterar för kognitiv medicin som basspecialitet och hur innehållet kan utformas. (4 kommentarer)
Nyheter 20 FEB 2019 Allt fler regioner inför sprututbyte för personer som injicerar droger efter att det kommunala vetot slopats. Även i Göteborg – där det länge funnits ett politiskt motstånd mot att dela ut sprutor till missbrukare – har en mottagning nu öppnat.
Nyheter 19 FEB 2019 I helgen skrevs det teoretiska kunskapsprovet för läkare utbildade utanför EU/EES för tionde gången. 370 läkare skrev provet – 40 av dem gjorde det på den nya provorten Kalmar. (3 kommentarer)
Nyheter 19 FEB 2019 Statens ansvarsnämnd ansåg inte att det fanns tillräcklig grund för att avskeda en professor vid Sahlgrenska akademin som flera gånger fällts för oredlighet i forskning. Nu drar Göteborgs universitet tillbaka varslet om uppsägning. (2 kommentarer)
Nyheter 19 FEB 2019 På torsdag är det dags att prisa vinnarna av Årets artikel i Läkartidningen. Mikael Lehtihet, endokrinolog i Stockholm, segrar i kategorin debatt med sitt inlägg apropå missbruk av den fria förskrivningsrätten.
Nyheter 19 FEB 2019 De tre regioner som drabbats av att patientsamtal till 1177 legat öppna på internet, avvaktar med att vidta skarpa åtgärder mot leverantören. Först måste händelsen utredas.
Debatt 19 FEB 2019 Avsatt tid för kliniskt och praktiskt inriktad läkemedelsutbildning med kollegial diskussion ökar nyexaminerade läkares trygghet i läkemedelsarbetet, skriver Johan Lönnbro och Susanna Wallerstedt.
Kultur 19 FEB 2019 En mening helt utan relevans mitt i doktorsavhandlingen passerade så gott som oförmärkt, låt vara att opponenten satte ett stort frågetecken i kanten. Doktoranden fick sin farhåga bekräftad om att nästan ingen läser en avhandling så noga.