Charlotte Heijkenskjöld Rentzhog, barnläkare, med dr, Akademiska barnsjukhuset; institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet
Avhandling. Astma är en heterogen sjukdom. Rådande klinisk diagnostik kan inte särskilja på typ av luftvägsinflammation eller sjukdomsutbredning i luftvägsträdet. Nya rön talar därtill för att påverkan på små luftvägar (mindre än 2 mm i diameter) har betydelse vid astma. Dessa aspekter kan vara betydelsefulla för exempelvis behandlingsval.
I en ny avhandling studerades metodologiska och kliniska aspekter vad gäller diagnostik och monitorering av astma hos barn. I fokus stod mätningar av utandad kväveoxid (NO) samt lungfunktionsmätning med oscillationsteknik.
Astmadiagnostik hos barn baseras i stor utsträckning på sjukdomshistorien. Ofta finns en bakomliggande luftvägsallergi, men hos förskolebarn är det vanligt med icke-allergisk så kallad infektionsastma med besvär enbart utlöst av förkylningar. Inhalationssteroider har god effekt på allergisk luftvägsinflammation, oftast redan i låga doser, men mindre effekt vid infektionsastma. Förhöjt kväveoxidvärde i utandad luft indikerar en sannolik steroidkänslig inflammation, men nuvarande utrustning och metodik kan inte tillämpas på barn som är yngre än 6 år. Vi beskriver en ny metodik som kan möjliggöra mätning av utandad kväveoxid ned till 3–4 års ålder, där utandningstiden anpassas efter barnets ålder eller längd.
Vidare undersökte vi hur kväveoxid som bildas av bakterier i munhålan bidrar till utandad kväveoxid och fann att det inte skiljer sig mellan ungdomar med astma och friska kontroller. I en studie på ungdomar och unga vuxna med astma (n = 410) kunde påvisas att utandad kväveoxid och beräknad alveolär kväveoxid är kopplade till större sjukdomsbörda.
Vid astmadiagnostik ska en variabel obstruktion påvisas med lungfunktionstest, i praktiken dynamisk spirometri. Resultatet kan dock vara normalt trots en sjukdomshistoria som talar för astma hos barnet. Forcerad oscillationsteknik (FOT) är en annan metod för lungfunktionsmätning. Metoden baseras på att ljudvågor med olika frekvenser skickas in i luftvägarna under lugn andning. Vi studerade associationen mellan olika lungfunktionsmått (med FOT och spirometri) och astmadiagnos och -kontroll hos ungdomar samt unga vuxna. I multipel logistisk regression på standardiserade variabler fann vi att FOT bidrog med ytterligare information som tillägg till spirometri avseende astmadiagnos. Vi fann också att FOT-variabler för små luftvägar samt FEV1/FVC var associerade till astmakontroll.
Vidare studier av utandad kväveoxid och FOT hos yngre barn behövs för att klargöra om dessa metoder kan bidra i klinisk diagnostik, för optimerad behandling och astmakontroll.
Nyheter 06 DEC 2019 För att klara ekonomin ska Jämtland Härjedalen minska personalstyrkan med 160-180 tjänster nästa år. Det är innehållet i ett förslag som regionen presenterade för facken i dag.
Nyheter 06 DEC 2019 Regionanställda som riskerar arbetslöshet ska kunna få fortbildning och kompetensutveckling redan innan varsel och uppsägningar blir aktuella. Det är innebörden av en ny överenskommelse mellan fack och arbetsgivare.
Nyheter 06 DEC 2019 Nu har regeringen utsett en ordförande och tio ledamöter till den nya Nämnden för prövning av oredlighet i forskning. Nämnden ska utreda misstänkt forskningsfusk och inleder sitt arbete vid årsskiftet.
Nyheter 06 DEC 2019 I kölvattnet av leveranskrisen kräver flera Saco-fackförbund nu Region Uppsala på skadestånd för brott mot bland annat medbestämmandelagen. Detta eftersom facken inte fått vara med och påverka när avtalet med Apotekstjänst upphandlades.
Debatt 06 DEC 2019 Det är tydligt att industrin delvis misslyckats med sitt uppdrag att tillförlitligt leverera läkemedel till befolkningen. När läkemedel plötsligt inte går att få tag på kan varken vården, apoteken, myndigheter eller andra aktörer hjälpa patienterna, skriver Johan Wallér, vd, Sveriges apoteksförening.
Nyheter 05 DEC 2019 I januari är det dags att fatta beslut om ett eventuellt breddinförande av närakuter i Västra Götalandsregionen. Målet är att avlasta akutmottagningarna. Men i ett pilotprojekt med fyra närakuter är det hittills bara den på Östra sjukhuset som lyckats med det. (1 kommentar)
Nyheter 05 DEC 2019 Vård efter plånbok, inte efter behov. Så har kritiken mot den nyöppnade mottagningen Hedda Care i Stockholm låtit. Men läkaren och vd:n Sara Löfgren vill väcka debatt om kvinnovården och erbjuda bättre vård. (3 kommentarer)
Recension 05 DEC 2019 De som anser att smärta som begrepp och smärtbehandling som praxis är svåra saker kan få hjälp av en nyutkommen bok som samlar all aktuell kunskap på området. Allt på svenska dessutom, vilket uppskattas extra mycket av Läkartidningens recensent.
Nyheter 05 DEC 2019 Södertälje sjukhus riskerar att få betala 5 miljoner i vite på grund av trånga toaletter och duschutrymmen.
Kultur 05 DEC 2019 »Du står på mitt pek, så står jag på ditt«, tycks vara en vanlig överenskommelse mellan akademiker i jakten på publikationsmeriter – och de som har råd kan köpa sig medförfattarskap enligt diverse prislistor. Stephan Rössner pekar ut en mindre upplyst sida av akademisk publicering. (1 kommentar)
Nyheter 05 DEC 2019 Onemed kommer att ta över en del av Apotekstjänsts leveranser av sjukvårdsmaterial under det kommande året. Exakt när och hur mycket av uppdraget de ska axla beslutas nästa vecka.
Nyheter 04 DEC 2019 Andelen läkare som inte har specialistkompetens har ökat kraftigt de senaste tio åren. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort. (2 kommentarer)
Nya rön 04 DEC 2019 En studie som genomförts i syfte att beskriva menstruationscykeln utifrån en stor mängd data insamlade via en app visar att menscykler och cykelfaser är väsentligt mer varierade i längd än vad som tidigare angetts.
Kultur 04 DEC 2019 I år är det 50 år sedan som man för första gången genomförde en endoskopisk undersökning av hela kolon och tog bort polyper proximalt om rektum. På 1990-talet visade studier att polypektomi skyddar mot insjuknandet i kolorektalkancer, vilket blev grunden för införandet av kolorektalkacerscreening. Läkartidningens artikel beskriver utvecklingen av en framgångsrik metod.
Nyheter 04 DEC 2019 Polen är det populäraste utbildningslandet för svenska läkarstudenter utomlands. Men söktrycket har minskat stadigt de senaste åren. Nu avråder Läkarförbundet från att börja en polsk läkarutbildning på grund av risken att hamna i kläm när AT avskaffas.
Debatt 04 DEC 2019 Oskar Krakau, Nicole Laszlo och Erica Aldenbäck har under sin läkarutbildning stött på både bra och dåliga exempel på handledning. De levererar tips för den som vill »vinna pris« som bästa handledare. (1 kommentar)
Fallbeskrivning 04 DEC 2019 Aktinomykos i toraxregionen är en sällsynt men allvarlig sjukdom. Diagnostiken är svår eftersom bakterien kräver specialmedium och lång tid för att växa. Här presenteras tre patientfall som illustrerar kliniken och de diagnostiska svårigheterna. (1 kommentar)
Nyheter 03 DEC 2019 Genom mer flexibla anställningsformer, där läkare kan kombinera privat mottagning med anställning vid sjukhus, skulle vården kunna effektiviseras. Det är en av slutsatserna i en ny ESO-rapport.
Debatt 03 DEC 2019 Behovet av genusperspektiv inom medicinsk utbildning har erkänts på regeringsnivå. Just nu fastställs kursplaner för den nya sexåriga läkarutbildningen. Genusmedicin måste bli en självklar del av läkarutbildningen, skriver Kvinnliga läkares förening. (2 kommentarer)
Originalstudie 03 DEC 2019 Hos patienter med glaukom eller våt makuladegeneration kan fördröjd vård leda till irreversibel synnedsättning.