Annons
Annons

Välkommen till Läkartidningen.se

Vi har gjort om Läkartidningen.se. Av flera skäl. Vi behövde ett modernare publiceringsverktyg. Vi behövde en ny struktur för att publicera artiklar oberoende av pappersutgåvan. Vi behöver kunna vidareutveckla webben och anpassa den till andra digitala plattformar. Det var lite svårt att hitta på den gamla webbplatsen. Det var dags för en grafisk översyn. Nu har vi en ny struktur, nytt utseende och nya möjligheter.

Här är några av de förändringar som du kommer att märka:

Navigeringen

Navigeringen ligger upptill i stället för vertikalt. Artiklarna är uppdelade i tre huvudgrupper: 

  • Medicinskt material under Klinik och vetenskap
  • Artiklar som uttrycker en åsikt under Opinion, och 
  • Nyhetsbetonat under Aktuellt. Där hittar du också Kultur. 

Ett urval av de för tillfället viktigaste artiklarna samlar vi på Startsidan. Men de allra senast publicerade artiklarna kan alltså finnas på andra sidor.

Kontaktuppgifter och annat praktiskt samlas under fliken Om Läkartidningen. Till alla skribenter: Se särskilt nya manusinlämningsrutiner under »Skriv«.

Kompletta webb-pdf:er

Artiklar under Klinik och vetenskap innehåller från och med nr 17-18/2013 särskilda pdf:er som visar artikelns hela innehåll. Tidigare var en pdf av den tryckta tidningen bifogad till artikeln. Nu gör vi särskilda webb-pdf:er som innehåller även sådant som inte trycks i tidningen, till exempel hela referenslistan och engelsk sammanfattning. De enda artiklar under Klinik och vetenskap som inte har webb-pdf är Nya rön. Läs mer om pdf:er här.

Senaste nummer och pdf av hela den tryckta tidningen

Sidan Senaste nummer innehåller länkar till webbversionen av de artiklar som hör till numret. Där finns också en länk till en pdf av de tryckta sidorna, hela tidningsnumret samlat i en enda pdf. Det betyder också att det från och med nr 17-18/2013 inte längre finns någon pdf av tryckta sidor kopplad till enskilda artiklar. (Dock finns webb-pdf:er på vetenskapliga artiklar, se ovan.)

»Citera som:« 

Vi inför ett nytt sätt att referera till våra artiklar utan att volym, pappersutgåva och pagina behövs. Den nya referensen är det som står efter orden »Citera som:« i huvudet på webbartiklarna. Uppgiften kommer också att finnas i webb-pdf:erna och i papperstidningen. (På gamla artiklar som inte finns i det nya arkivet får man förstås fortfarande använda volym och pagina.)

Ett nytt arkiv – och ett gammalt 

Det tar tid att flytta tusentals artiklar. Tills vidare lever det gamla arkivet parallellt med det nya. Det nya arkivet kommer successivt att växa. På arkivsidan kommer vi att uppdatera informationen om hur och var du söker. Arkivsidan hittar du enklast genom att klicka på symbolen för Sök (ett förstoringsglas) upp till höger här på sidan.

Länkar till äldre sidor på Läkartidningen.se

Webbsidor skapade i det gamla verktyget ska i så stor utsträckning som möjligt ska gå att läsa i den nya miljön. De vanligaste länkadresserna till artiklar och uppladdade pdf:er ska kunna ge träff inom ramen för den nya sajten. Hittar du inte den artikel du söker, prova med att gå till Gamla arkivet och sök där.

Nu har vi lagt grunden för en levande webbplats som kan utvecklas vidare över tid.

Vi hoppas du ska trivas med nya Läkartidningen.se

Den 24 april 2013

Elisabet Ohlin, webbchef 

 

PS. Samtidigt lanserar vi sajten Läkarkarriär, som ersätter den gamla platsannonssidan Karriär och arbete. Kolla in Läkarkarriär, klicka på den lila rutan längre upp till höger!