Det gläder oss att ni finner temanumret om äldre välskrivet, intressant och att det berör ett stort antal problemområden. Planering för ett temanummer ligger mer än ett år tillbaka i tiden. Fokus är en vetenskaplig överblick över ett område, inte partsinlagor för olika intresseföreningar. Vi kunde tidigt konstatera att det är många olika professioner och vårdgivare inblandade i vård av äldre, och den bredden ville vi visa i temanumret. Vi ville också ha en spridning av författare över landet och en bra könsfördelning.

I den ursprungliga beställningen av artiklar fanns tre forskande allmänläkare med som författare, men en artikel om hemsjukvård blev inte färdig i tid för tryck. På det seminarium som Läkartidningen arrangerade i samband med temanumret presenterades dock en studie om allmänläkares syn på behoven i hemsjukvården.

Det gagnar allmänmedicinen om det skrevs vetenskapliga artiklar till Läkartidningen av forskande allmänläkare. En av författarna i temanumret har lång yrkeserfarenhet som allmänläkare och har fått pris för årets avhandling i allmänmedicin 2013. Det finns inte särskilt många seniora forskande allmänmedicinare med intresse för äldrevård, och de som vi identifierade var tillfrågade antingen som författare eller som granskare av materialet i temanumret.

Så här i efterhand kan vi konstatera att det inte går att täcka allt i ett temanummer, och att det är många praktiska saker som ska klaras av innan en tidning är färdig för tryck. Men det viktigaste perspektivet kring äldre och deras anhörigas roll fanns med, och vi hade verkligen inte glömt allmänmedicinens roll.

Läs även: 
»Tema: Vård av äldre« – något fattas!