Habiliteringens chefläkare Anne-Berit Ekström bortser i sitt svar på min debattartikel i Läkartidningen (se länkar i slutet av artikeln) från de praktiska konsekvenserna av de regionala riktlinjer som flyttat habiliteringsansvaret från habiliteringen till BUP för majoriteten av barn med autismdiagnos. Det kanske ser bra ut på papperet, men ute i verkligheten fungerar det inte alls.

Inte heller verkar hon ta till sig mina övriga exempel där vi vårdgrannar, och förmodligen patienternas familjer, tycker att habiliteringen inte levererar en personcentrad vård. Tanken med habiliteringen är ju ett helhetsansvar, där habiliteringsteamets olika medlemmar kan hjälpa familjen med alla de svårigheter som ett komplext funktionshinder medför. I stället ser vi i dag en fragmentisering där habiliteringen vill skicka ifrån sig problem kring ätande, bajsproblem, urininkontinens och sömn, trots att dessa problem är en följd av funktionshindret.

Anne-Berit Ekström väljer att inte kommentera att habiliteringen struntar i det nationella vårdprogrammet för Downs syndrom, när man ensidigt bestämt att någon annan får ta ansvar för den psykologtestning som är nödvändig för inskrivning i särskola eller träningsskola. Jag begär inte att barnneurologen ska skriva läkarintyget till skolan, jag begär att habiliteringen gör psykologbedömningen.

Slutligen hävdar Anne-Berit Ekström att alla barn som får sekvele efter prematuritet får hjälp om barnet har habiliteringsbehov. Jag har på nytt varit i kontakt med överläkare på neonatalavdelningen och de har konkreta fall där habiliteringen definierar sin målgrupp så snävt att bara barn med rörelsehinder, autism eller utvecklingsstörning släpps in. Ett ex-prematurt barn med komplext funktionshinder är bara välkommet med någon av dessa tre diagnoser; habiliteringen ser strikt till diagnos och inte till det samlade funktionshindrets allvarlighetsgrad.

Vi har en bit kvar för att nå det högtravande målet, en jämlik och excellent barnsjukvård. Men jag tror att det målet lättare nås, och att samarbetet med övriga barnläkare förbättras, om habiliteringen inte fortsätter som en egen förvaltning utan införlivas med barnklinikerna.

Läs tidigare inlägg:

Barnläkare bannar barnhabilitering – blir bakläxa

Ambitionen är att skapa excellent barnsjukvård i regionen