Läkartidningen har återkommande haft anledning att berätta om den psykiska ohälsan inom läkarkåren. I LT nr 42/2017 berättade exempelvis Niklas Nygren, specialist i psykiatri, om utmattningssyndromet han drabbades av och den bok som han skrivit om detta.
I denna utgåva (sidan 1932) berättar psykiatern Jill Taube om den Facebookgrupp som hon startat tillsammans med vännen, kollegan och allmänläkaren Maria Zetterlund Gustafsson. De är båda engagerade i friskvård och bestämde sig för att arrangera en återhämtningsresa till Rhodos efter att ha sett hur kollegor påverkades av jobbstress.
De började samla intresserade via en Facebook-sida och räknade med omkring 40 medlemmar. Nu, några månader senare, är drygt 600 med. Gruppen, som heter »Vem tar hand om doktorn?«, har blivit ett forum där medlemmarna delar med sig av sina berättelser.
– Jag bad om reflektioner i gruppen. Och det är inte så kul att se, man blir jätteberörd när folk berättar naket om hur de har det, säger Jill Taube.
Enskilda initiativ i arbetet mot den psykiska ohälsan, som detta, är glädjande och kan spela en viktig roll för de inblandade. Men det är också en viktig påminnelse till centrala aktörer som arbetsgivare, fackliga organisationer med flera att ge denna fråga den prioritet som den förtjänar.