Privata läkare i Stockholm, som är verksamma på den nationella taxan, har i flera år upplevt sig motarbetade av regionen. Ersättningsmodellen, som går ut på att vårdgivaren har en etablering knuten till egen fysisk person, är på väg att fasas ut. Därför försöker Region Stockholm göra sig av med taxeläkarna, har bland annat Privatläkarföreningen hävdat. Det är en uppfattning som Jaan Albo delar. Han är neurolog och var tidigare privatpraktiserande på nationella taxan. I början av 2023 mottog han och de båda andra taxeneurologerna i Stockholm brev från regionen, där det stod att stora brister uppmärksammats i deras journalföring och att alla utbetalningar till dem därför skulle frysas. Kärnan i kritiken låg i otillräckliga journalanteckningar samt onödiga eller feldebiterade besök. Utredarna slog bland annat fast att det inte, utifrån enskilda journalanteckningar, gick att dra slutsatsen om en viss insats var medicinskt motiverad eller inte.

Jaan Albo. Foto: Privat

– Nej, det stämmer. Men om man läser hela patientjournalen från dag 1 ända till slutet inser man att en daganteckning bara är ett nedslag i ett förlopp. När helhetsbilden framträder förstår man de medicinska resonemangen, säger Jaan Albo.

Enligt utredarna ledde en del besök inte till någon nytta för patienten.

– Hur kommer man till den slutsatsen? Jo, man läser journalen och ser vad det blev av det hela. Men det är ju lätt att säga att det var ett onödigt besök när man sitter med facit. Det kan inte förväntas något slags clairvoyance av mig, jag kan inte veta om en patient är neurologiskt sjuk innan vi har träffats. Framför allt inte nybesökspatienter som nästan undantagslöst kommit på remiss från allmänläkare.

Enligt regionens fördjupade uppföljning har över 70 procent av den utbetalade ersättningen under den granskade perioden betalats ut på felaktiga grunder. Därför riktas nu ett återbetalningskrav till Jaan Albo på 70 procent av utbetalningarna, totalt nära fem miljoner kronor. Kravbrevet är dessutom ställt till Jaan Albo som privatperson och inte till hans företag.

– Regionen har tydligen rätt att göra så rent juridiskt, men de hade kunnat välja att skicka det till företaget i stället. Men det är klart att det tar hårdare när jag vet att min privata ekonomi kan haverera. Det är ingen slump att brevet är riktat till mig och inte till företaget.

Pengarna skulle in inom tre veckor, men förfallodatum har nu passerat. Räntan tickar på, men Jaan Albo vare sig kan eller vill betala.

– Jag har inte gjort mig skyldig till något som ens är i närheten av förskingring av offentliga medel, vilket regionen hävdar utan att säga det rakt ut, säger han.

Nu har regionen stämt honom.

– Signalen man vill ge mig är att man inte kommer att backa, säger Jaan Albo.

– Men det handlar egentligen inte om mig, utan jag råkar tillhöra en grupp läkare som regionen är obekväm med och vill bli av med. Jag är inte den första och säkerligen inte den sista som drabbas av denna medvetna strategi, säger han.

Själv stämde Jaan Albo i sin tur regionen redan förra våren då han menar att ersättningen till honom dragits in utan lagstöd. Huvudförhandling i den processen väntas först i september 2025.

Marina Skarbøvik, enhetschef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, är den som fattat beslutet om återkravet. I ett mejl till Läkartidningen nekar hon till att regionens agerande skulle bero på en vilja att bli av med en taxeläkarna.

»Nej, syftet har inte varit att göra sig av med läkare på nationella taxan. Den fördjupade uppföljningen inom området neurologi omfattade både vårdval/LOV och nationella taxan/LOL. Inom det aktuella området neurologi fanns ett stort behov av att följa upp den vård som bedrevs och finansierades av Region Stockholm. Det förelåg omfattande tillgänglighetsproblem samtidigt som antalet besök per patient och år hos neurolog inom vårdval och LOL var på en högre nivå än inom andra vårdområden«, skriver hon till Läkartidningen.

Läs också:
Regionen drog in alla utbetalningar – nu har neurologen tvingats stänga
Utbetalningar pausade till läkare på nationella taxan i Region Stockholm
Nationella taxan skrotas enligt ny utredning – lagen kan rivas upp 2025
SPLF: Desinformation om taxeläkare i flera regioner
Sämre villkor för taxeläkare i Stockholm möter hård kritik

LÄKARE PÅ NATIONELLA TAXAN

Nationella taxan eller lagen om läkarvårdsersättning (LOL) har funnits sedan 1994 och innebär att vårdgivaren har en etablering knuten till egen fysisk person. Villkoren för verksamheten regleras i lag och ersättningsnivåerna i taxan förhandlas fram mellan Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och regioner, SKR. Under det första året rådde fri etableringsrätt, men sedan 1995 har det funnits krav på samverkansavtal med regionerna. I praktiken har ytterst få nya samverkansavtal slutits sedan 1995. I dagsläget finns cirka 700 läkare i landet som är anslutna till nationella taxan.

Källa: Privatläkarföreningen