Nätverket Genomic Medicine Sweden (GMS), där flera regioner och universitet ingår, har som mål att genom bred samverkan förbättra diagnostiken, möjliggöra individanpassade behandlingsval och forskning inom området precisionsmedicin. Nu får nätverket 49,5 miljoner kronor i stöd från regeringen i år. Pengarna ska gå till pilotprojekt, datadelning och vidareutveckling av precisionsdiagnostik för cancer, enligt ett pressmeddelande. Dagens Medicin rapporterar att det handlar om en fördubbling av stödet sedan tidigare.

– Nytt för i år är att vi inte bara ger pengar till helgenomsekvensering till barn som drabbas av cancer, utan också barn med sällsynta hälsotillstånd eller intellektuella funktionsnedsättningar. Vi vidgar alltså gruppen som har möjlighet att använda sig av det här för att få en bättre diagnos och därmed även kanske en bättre behandling, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till tidningen.

Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, välkomnar satsningen. »Glädjande nyheter och något Lif länge efterfrågat«, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– Vi hoppas att detta är grunden till den långsiktighet som den fortsatta investeringen i en precisionsmedicinsbaserad hälso- och sjukvård i Sverige behöver. Det är nyckeln till att infrastrukturer som Genomic Medicine Sweden ska kunna utvecklas och attrahera spetskompetens, säger Lifs expert Frida Lundmark.